Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

Нова версия на SAFE браузъра отваря пътя към Вечната мрежа

Имаме много вълнуващи новини да споделим: пуснахме първата работеща версия на SAFE браузъра, която отваря пътя към използването на пълните функционалности на Вечната мрежа!

Какво е това?

Концепцията на Вечната мрежа е проста - място, в което всичката информацията на човечеството може да се съхранява вечно, с нулева възможност за цензура и манипулация: Мрежа на Истината. Може би вече сте запознати с широките принципи на Вечната мрежа. Ако не сте може да видите това видео представяне и тази статия в Medium, които обясняват защо вечното съхранение на информация е толкова важна основа за бъдещето ни като вид. Новата версия на браузъра е първата, в която тази функционалност е активирана и използваема.

Така, какво точно може да правите с него?

Може да правите всичко, което предните версии на SAFE Network браузъра позволяваха. Но също така може да правите много повече неща.

На първо място може да отваряте сайтове или чрез техните NRS-URL адреси или чрез XOR-URL адресите им (това са двата типа интернет адреси в мрежата) и да разглеждате различните исторически версии на сайтовете. Това ви позволява да видите разликите и промените във всяка версия. Пълна прозрачност за всяка промяна плюс кога е била направена.

В тази версия добавяме и изключително полезната функция за създаване/запазването на NRS име (Система за разрешаване на имена/Name Resolution System), ако все още не е било регистрирано от някой друг. Ако въведете име на сайт с NRS адрес, който не съществува ще получите възможност да регистрирате това NRS име (и съответно ще го притежавате завинаги без месечни/годишни такси в акаунта си).

Плюс ако имате вече готов сайт в SAFE мрежата ще може да го редактирате директно в тази версия на браузъра. Като изберете локална папка от компютъра си автоматично ще се качи и публикува под нова версия — дали не е мега яко!

Като алтернативен метод сайтове могат да се качват и публикуват под NRS име чрез SAFE CLI, така след публикуване могат да се свалят или с CLI-то или чрез SAFE Browser. Важно е да отбележим: все още не е възможно да редактирате сайт ако е качен чрез CLI-то — или обратното. Това е временно ограничение, което ще бъде премахнато щом активираме поддръжката на споделяне на разрешения между програмите. Така ще имате допълнителна функционалност, когато решавате как да качвате файлове в мрежата.

Това звучи отлично — от къде да сваля браузъра?

Просто отидете в GitHub и го свалете. Важно е да отбележим: ще имате нужда и от следните няколко неща:

  • Трябва да имате стартиран SAFE_удостоверител
  • Трябва да се свържете със споделен или локален Трезор( т.е. тази версия на браузъра не работи с Алфа 2 ). В това Ръководство може да намерите информация как да стартирате Трезор ако все още не сте го правили.

Така вече имаме първите работещи части на Вечната мрежа. Като проект с отворен код винаги се радваме на обратна връзка от общността, така че всякакви коментари или добавки от вас са добре дошли — може да се включите във Форума и нека заедно да създадем SAFE мрежата.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: SAFEnetwork България | Facebook

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

1 Like