Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

SAFE Network новини – 10.10.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Пуснахме първата версия на приложението SAFE Network App.
  • За да се съсредоточим върху завършването на Fleming, решихме да отложим провеждането на срещата на SAFE Online до излизането на Fleming.
  • Следващата среща на SAFE Network Брайтън ще бъде на 21 ноември.
  • Въведохме dog команда в SAFE CLI като допълнение на самотната cat команда. Това ще бъде част от следващата версия.

Маркетинг

Искаме да започнем с бърза новина. През последните няколко месеца обсъждахме редица различни събития, които искахме да направим през 2019 г. С течение на времето форматът се промени малко - от пълен DevCon, до Hackathon и в крайна сметка до една онлайн среща. Сега обаче решихме да отложим това събитие. За решението има редица причини, но в крайна сметка то може да се обобщи така: не искаме програмистите да се фокусират върху нещо, което може да забави излизането на Fleming.

Както всички без съмнение сте наясно програмистите на SAFE работят на максимума си. Има някои епични работни смени, които се дават от екипите, за да ни приближат по-бързо до Fleming. И колкото и маркетинговият екип да се радва да управлява тези събития директно, реалността е, че този тип събития са абсолютно насочени към програмистите. Това неминуемо изисква принос от разработчиците на MaidSafe - и след като екипът работи на максимумат си, някой от тях да отдели време за създаване на съдържание за маркетингово събитие вместо да върши решаваща работа по проекта ще се отрази неблагоприятно върху по-бързото пускане на Fleming.

Всички сме напълно наясно колко важно е да се разраства общността и да се разпространява мисията ни междувременно. Но за да завършим навреме изисква да се фокусираме приоритетно върху разработката на проекта. И всеки, който следва проекта, надяваме се, може да види доказателствата за успешността на този подход през последните месеци.

Също така си струва да се отбележи колко важно е да сме пуснали публично Fleming, когато решим да проведем това събитие. Ние възнамеряваме да привлечем голяма внимание с него и резултатът от това внимание ще се превърне в много по-голямо и по-ценно събитие за всички участници - от общността, до пресата и до членовете на екипа.

Въпреки че това може да е разочароващо за някои, надяваме се, че ще разберете причините за решението ни. Ако не друго, трябва да е ясно колко е важен Fleming.

Към други новини: Тази седмица пуснахме редовното месечно обобщение, което можете да намерите в Medium, малко по-късно от планираното поради отпуски на хора от екипа. Разбихме го на ключови постижения на front end и back end екипа, с кратко обобщение на всичката работа свършена от маркетинговия отдел този месец (скромно да се похвалим сами :wink:). Разбира се, това дойде с много помощ от програмистите, които отделиха време от писането на код, за да създадат уроци, видео клипове и подкасти (моля, имайте пред очи, че тази основна работа ни показа колко голямо влияние би имало всяко потенциално събитие върху екипа на практика). Ако можете влезте в Медиум и ни дайте 50 харесвания и ни оставете много прекрасни коментари!

Работим и с екипа в Брайтън за да подкрепим следващата среща, така че запазете датата 21 ноември и се подгответе за вечер с интересни обсъждания за SAFE. Ще можем да обявим говорителите много скоро, така че останете на линия.

И малка почерпка за всички вас - имаме видео от беседата, в която Dug участва на срещата на Web3 през август. И така, ето @DugCampbell със Сам Уилямс от Arweave и Евгений Пономарев от Fluence Labs, обсъждащи вечното съхранение на информация, скоростите в мрежата и свят, в който за информацията няма граници. Само да отбележим, качеството на звука не е страхотно, но се надяваме да ви даде усещане за случилото се в Берлин.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Продължаваме да правим необходимите промени, за да стартираме множество Трезори в рамките на една секция. Разширихме тестовата рамка с възможности, необходими за симулиране на работата на множество Трезори обменящи информация.

Започваме да получаваме първите добри резултати: само 5 от 39 вътрешни тестове на Трезорите се провалят в многовъзловата среда и тези неуспехи са причинени от липса на консенсус за някои от типовете клиентски заявки. Фокусирахме се върху справянето с това и също започнахме да се движим към интеграцията на истинската (не-тестова) библиотека за маршрутизиране с Трезори. Добавяме 3 нови API-та в Рутинга (маршрутизирането), за да позволим на Трезорите да използват Quic-P2P и PARSEC (които се използват само вътрешно в Рутинга за момента) и след като това е направено, трябва да сме готови да започнем да тестваме Трезорите с интеграцията им със SAFE клиентските библиотеки и истински SAFE приложения.

SAFE CLI (Интерфейс на командния ред)

План на проекта

Основният фокус през последните няколко дни беше създаването на първото доказателство на концепцията (PoC - Proof of Concept) за въвеждането на Удостоверителя като процес (daemon) (ние го наричаме authd ). С цел обединяване на всички safe_auth CLI команди в SAFE CLI и използването на един CLI за всички операции.

API също ще бъде включено като част от този план. По този начин всяко приложение (като SAFE CLI) може лесно да комуникира с authd , без да се налага да се занимава с прилагания от него комуникационен протокол. Постигнахме добър напредък и в момента се опитваме да финализираме някои от API-тата, за да покажем пълен поток от заявки / отговори за удостоверяване, които се изпращат напред и назад между authd и различните приложения.

Внесохме също някои малки поправки през последните няколко дни и включихме нова команда за инспекция на съдържанието в мрежата. Вече имахме командата cat , която ни позволи не само да извличаме всякакъв тип съдържание, но с флаговете --info , тя също ни дава допълнителна информация за съдържанието и как местоположението на това съдържание е било разрешено от предоставения URL адрес. Като се има предвид, че в някои случаи (например при извличане на съдържанието от голям файл) показване на цялата тази информация в един изход на една команда е трудно да се провери, решихме, че се нуждаем от отделна команда за получаване на тази допълнителна информация. И така, преместихме тази функция от командата cat в нова команда dog .

Смятахме, че освен, като другар за нашата самотна cat команда, dog командата също би имала смисъл, тъй като помага на потребителите да разберат как се прилагат URL адресите, свързаната информация и различните видове резолюции (имена на NRS адреси, пътища на файловете и т.н.) са приложени за намиране на местоположението на съдържанието, което се извлича. В момента просто показва същия тип метаданни, показвани преди от командата cat --info . Но ние планираме да продължим да я развиваме, за да я превърнем в мощен инструмент за проверка на съдържанието и свързаните данни. Това ще бъде част от следващото ни издание, но ако се интересувате да научите повече за него, вече е добавен нов раздел в Ръководството за потребителя с информация, свързана с командата dog .

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Щастливи сме, че пускаме първата версия на SAFE Network програмата за всички вас прекрасни хора!

Препоръчваме на всички потребители да деинсталират старите версии на SAFE браузъра от тяхната система, преди да изтеглят и използват SAFE Network приложението за управление на SAFE браузъра. По този начин ще избегнете объркване от различните версии на браузъра, съществуващи във вашата система.

Ето видео представяне какво представлява и какво ще стане през следващите няколко седмици и месеци:

Засега се ограничава до просто управление на приложения (от които имаме само едно … SAFE браузърът). Но това е само първата стъпка. Скоро SAFE Network приложението ще бъде вашият портал за много повече. Вече започнахме работа по следващите версии, които ще доведат до правилното управление на актуализациите на нашите приложения и още много. Междувременно тази версия работи за macOS, Linux и Windows.

Както винаги, това са ранните дни на софтуера, така че всякаква обратна връзка / опит е супер добре дошла и оценена!

Забележка: За Mac хората, които вече работят с macOS 10.15, ще трябва да щракнете с десния бутон > отвори върху файла SAFE Network App.app , за да го отворите първия път. Предишните версии на macOS трябва да работят добре с подписването на приложението, което понастоящем е налице.

Също така потребителите на Linux може да се наложи да направят файла AppImage изпълним. Направете това, като щракнете с десния бутон и отидете на Permissions.

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

След излизането на новините миналата седмица, създадохме няколко поправки към NRS системата, като прикрепихме всички отнасящи се към нея активи към текущата версия на сайта, която се показва (преди това те бяха искани от последната версия, което е a) потенциално проблемно и б) всъщност не следва идеята на вечната мрежа).

Също така сортирахме някои други грешки във версиите и вече добавихме в XorUrlEncoder API за анализиране / управление на XOR-URL адреси и генерирането им от XOR имена. Ще пуснем това заедно с още API-та, след като имаме актуализирани safe-nodejs с нова версия на safe-api-то!

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица прегледахме и обединихме NRS API PR. С обединяването на този PR вече имаме всички нови API-та, изложени в C # от safe-api контейнера :tada: , заедно с документацията за тези нови API-та.

Вече имаме някои тестове, за да гарантираме, че тези API-та връщат правилните данни от SAFE мрежата, така че следващата седмица , ще добавим още няколко теста за покриване на по сложни сценарии и извършване на тестване за интеграция с локалния и споделения трезор. Успоредно с това ще тестваме и тези API-та за Android и iOS. След като всички API-та са тествани на всички поддържани платформи, ще пуснем нов пакет NuGet.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Бързо напредваме по задачите за Стареенето на възлите успоредно с доста голямо почистване на код и функции, които не се изискват като: управление на връзката, одобрения на кандидати и таймери.

Като част от нашето пътуване, тестови функции бяха добавени да заменят или попълнят празнина в определени части на мрежата, докато не влязат реалните функции (например стареенето на възела и т.н.). Имахме проблеми с управлението на връзката със сигурността на връзката и транспорта, но внедряването на quic-p2p подреди това за нас. Затова решихме да направим това разчистване по време на въвеждането на стареенето на възлите и това означаваше доста голямо преправяне на тестовете.

В допълнение, реализирахме базирана на Rust криптография (която ни позволява да увеличим скоростта и способността да работим на множество платформи). Задачите по стареенето на възлите вървят много добре и очакваме завършването им много скоро.

След това екипът ще се съсредоточи върху останалите части на BLS и Трезорите, за да ги подготви за Fleming. Вероятно ще има повече почистване и работа с UX в маршрутизирането, докато преминаваме през фази на стартиране, но това е всичко, което е добра новина. Това са вълнуващи дни, тъй като не само виждаме светлината в края на тунела за маршрутизиращия контейнер, но вече сме с единия крак извън тунела :slight_smile:

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: SAFEnetwork България | Facebook

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България