Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

SAFE Network новини – 3.10.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Пуснахме нова версия на SAFE браузъра v0.15.1, която оправя някои от проблемите с разглеждането на старите версии на сайтовете и добавихме в браузъра да се използват тип мим от новите XOR-URL адреси.
  • Публикувахме статия за новия Вечен (Perpetual Web) браузър.
  • При Трезорите обединихме PR добавящ консенсус към заявките за изтриване на информация и съхраняването на пакетите при влизане.
  • При Рутинга обединихме PR, който опростява процеса на зареждане.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Напредваме стабилно с Фаза 2 на проекта. Обединихме тази заявка за изтегляне (pull request), която добавя консенсус към заявките за изтриване на информация и съхраняване на пакетите при влизане и сега работим по въвеждането на консенсус механизма и за останалите заявки (като прехвърлянето на пари). Продължаваме да тестваме различни сценарии с множество конфигурации на Трезори - включително тестовия Рутинг; истинския Рутинг с тестови PARSEC; и в последствие истинския Рутинг с истинския PARSEC (щом интерфейса на библиотеката е готов).

Отстранихме и бъг,който открихме по рано: при запазване на информация от Трезора във временна директория има риск от загуба на информация предизвикана от определени операционни системи (като macOS) изчистващи тази информация на определени интервали и изтривайки частите информация от Трезора. Този проблем е отстранен чрез промяна на мястото на съхранение по подразбиране към локална директория за настройки.

SAFE CLI (Интерфейс на командния ред)

План на проекта

Завършихме преструкторирането на safe-cli хранилището с настройка на работното пространство. Сега имаме три папки: safe-api , safe-cli и safe-ffi , което ни позволява да поддържаме тези щайги в изолация една от друга. Това ще ни позволи да публикуваме в тях отделно, когато автоматизираме процеса т.е. safe-api ще бъде публикувано в crates.io, за използване от кой да е Rust програмист, докато safe-cli ще се пуска в GitHub страницата ни за изтегляне (както правихме досега). А safe-ffi библиотеката и свързаностите ще могат да се пускат в GitHub хранилището ни. Все още има някои малки неща за довършване преди да може да стартираме с това, но вече не остава много.

Safe-ffi щайгата е до ниво, в което покрива всички съществуващи API-та изложени чрез safe-api щайгата. Някои малки проблеми са решени в FFI, включително един, който водеше до отказ при C# свързващите тестове, така че това е добра новина за усилията ни, които влагаме за C# свързаностите.

Завършихме и въвеждането на специфичени Wallet (портфейл) баланси за харчене в safe-cli портфейл командите/операциите, както коментирахме миналата седмица, всичко това ще е част от следващата версия на safe-cli (да се надяваме скоро). Добавихме и подробности за тази характеристика на портфейлите в Потребителското Ръководство ако искате да разберете повече за нея.

Започнахме и проучване, с добри първоначални резултати, за това как да прехвърлим Удостоверителя като системен процес и да обединим всички настоящи safe_auth CLI команди в $ safe CLI, което ще опрости нещата неимоверно за потребителите, защото ще има само едно CLI, като очакваме това да опрости и поддръжката на кода и процеса по пускане на нови версии. Обмисляме и използването на QUIC за комуникациите и транспортирането на удостоверителни заявки (в момента това се извършва чрез HTTP), за да може да се възползваме от множество характеристики на този протокол като увеличената сигурност. Опитваме се да пуснем първото Доказателство на концепцията възможно най-бързо и да го споделим с общността за тестове и обратна връзка.

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Приложението получи някои междуплатформени обновления през последната седмица заедно с множество поправки за трите основни платформи, така че нещата да работят по стабилно (за Windows иде реч). Така че имаме удоволствието да предадем работата на любимия на всички QA екип!

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

Тази седмица пуснахме малко обновление на SAFE Браузъра, оято оправя някои от проблемите с разглеждането на старите версии на сайтовете и добавихме в браузъра да се използват тип мим от новите XOR-URL адреси, това ще премахне множество видове грешки, които хората виждат в сайтовете си / изобразяването на снимки.

Вижте тази Медиум статия за новия Вечен браузър(SAFE браузъра с активирани функционалностти на Вечната мрежа), която пуснахме по рано днес.

Също така обновихме процеса по зареждане на браузъра, за да премахне някои малки хакове, което ще направи нещата по стабилни и бързи.

SAFE App C#

План на проекта

Завършихме с първоначалните задачи за настройка необходими за достъп до новото C# API в safe_app_csharp пакета миналата седмица, но докато провеждахме тестове се натъкнахме на проблем. Заради това не можехме да свалим информация от Трезора. С помощта на SCL екипа успяхме да установим причината за проблема през уикенда и пуснахме тази поправка.

След като проблема беше отстранен и имахме работещо решение заедно с някои основни тестове напреднахме доста и успешно добавихме новите API-та за ключовете, портфейла и файловете в safe_app_csharp :tada:

Тези API-та ще позволят на програмистите да извършват множество различни операции (ако разгледате множеството функционалности достъпни през SAFE CLI ще придобиете добра представа), когато стане дума за ключове, портфейл и файлове. Следващата седмица ще се насочим към NRS и ще приключим с добавянето на тестове за извличащото API.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Една промяна изчакваща реда си от миналата седмица, е че отзивчивостта и участието на компютрите не трябва да се определя на ниво мрежа чрез отпадане при изчакване и т.н. Вместо това трябва да се ръководи от рутинг нивото, където компютър, който не участва в гласуването трябва да бъде гласуван за изключване. В една напълно асинхронна мрежа компютрите не трябва да се тревожат дали са постоянно свързани с другите компютри, а само дали участват своевременно в заявките на мрежата.

Освен това започнахме премахването на части от Рутинга, които вече не са полезни. Като част от тази работа обединихме PR, който опростява процеса на зареждане.

В стария процес присъединяващ се компютър трябваше да се свърже със зареждащ компютър, който да служи като посредник за всички комуникации между новия компютър и мрежата. След като новия компютър се представи и поиска да бъде преместен получава информация от посредника за нова Секция, в която да се присъедини и след като премине доказването на ресурсите, с които разполага, получава равноправно място в мрежата. Това изискваше мрежата да извърши доста работа за всеки новоприсъединяващ се компютър: първоначалната секция трябваше да постигне консенсус къде да се премести новия компютър, секцията към която се насочва да бъде уведомена да очаква нов компютър и накрая интернет свързаността на същата секция да се използва за да се установи ресурса, с който разполага новия компютър.

В новия процес целта е по-голямата част от работата по присъединяване към мрежата да се извършва от новия компютър. Вместо мрежата да решава къде да се включи новия компютър, той се насочва директно от компютъра, с който се е свързал към правилната секция. Всичката комуникация се осъществява между новия компютър и компютрите, с които се е свързал в началото. Ако секцията, към която се е свързал не е правилната ще получи адресите на компютри, които са по близо до правилната дестинация. След като се свърже с правилната секция ще стане Малчуган (Infant) или Възрастен (Adult) веднага. Тогава секцията може да извърши всички необходими тестове, но това ще е задача за в бъдеще.

Маркетинг

Поради няколко отпуски/пътувания тази седмица няма големи новини от маркетинговия екип - просто стандартната ежеседмична работа (плюс разбира се тази статия в Медиум за новия Вечен браузър, която публикувахме по рано днес).

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: SAFEnetwork България | Facebook

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България