Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

SAFE Network новини – 19.9.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

Маркетинг

Тази седмица имаме няколко нови видео клипа! На първо място е видео от @Karamu, където обяснява няколко CLI команди като стартирането на трезор и свързването със споделен трезор както и използването на safe-удостоверител-cli за удостоверяване на safe-cli програма. Няма аудио, но Calum много усложливо е добавил коментари към командите за да може да проследите лесно процеса.

И като допълнение от темата на @joshuef във форума миналата седмица (Създаване на SAFE сайт), той написа и статия в Medium и кратко видео към нея, където ви показва CLI-тата в действие. Намирате ли това за полезно? Смятаме да създадем още много ръководства за да помогнем на всички типове програмисти :smile_cat:

Следващата седмица @dugcampbell ще присъства на Blockchain Live конференцията в Лондон, за различни срещи, така че ако присъствате и вие, кажете здрасти!

Трезори - Фаза 2

План на проекта

Сега след като приключихме с плануването и подготвителната работа, започнахме с въвеждането на Фаза 2 на Трезорите. Да си припомним, целта на Фаза 2 е пускането на множество трезори: важна стъпка приближаваща ни към крайната цел “Трезори от вкъщи”. Към екипът се присъединиха @lionel.faber, @marcin, @nbaksalyar, и @yogesh, което на практика означава, че целият екип работещ досега върху SAFE Клиентските Библиотеки се прехвърли към тази задача.

Едни от основните задачи на Фаза 2 е да добави Рутинга и PARSEC към Трезорите. И от тук започва приключението ни: първоначално интегрираме тестови Рутинг, като емулираме части от Рутинг функциите, от които имаме нужда без да разчитаме директно на самия Рутинг. Това ни позволява да работим паралелно с Рутинг екипа без забавяне. В момента сме фокусирани върху тестването на комуникациите между множество Трезори и гарантирането на работата на всички фонкционалности според очакваното, когато добавяме още Трезори към Секция.

В частта с Рутинга нещата вървят добре по въвеждането на съкращаващата (pruning) функционалност в PARSEC, като първите няколко PR-и са почти готови. Както споменахме в новините от миналата седмица, идеята е да третираме съкращаващо събитие подобно на смяна на префикса, където нова PARSEC инстанция се създава и събития, които все още не са достигнали до консенсус се въвеждат повторно.

SAFE CLI

План на проекта

Днес пуснахме нова версия на SAFE CLI (v0.4.0), която включва няколко малки поправки и само две нови опции:

  1. files add команда: тази команда позволява на потребителите да добавят единичен файл към съществуващ FilesContainer или като посочат съществуващ път към локалния файл или като посочат XOR-URL адрес на файл, който е вече качен в мрежата. Потребителското ръководство е обновено с информацията за тази нова команда.
  2. Медия-тип (т.е. MIME-тип) кодиран в XOR-URL адреси: добавихме поддръжка на кодиране на Медия-тип в XOR-URL адресите, и по този начин вече всички файлове качвани в мрежата с команди safe files ще се свързват с FilesContainer използващи XOR-URL адреси съдържащи вида Медия-тип файл.

Моля имайте пред очи, че използвайки тази нова версия на SAFE CLI файловете/сайтовете/XOR-URL адресите генерирани с нея, няма да могат да се декодират/отварят коректно със съществуващия PoC SAFE Браузър, затова подготвяме нова версия на PoC Браузъра, която може да работи с новите XOR-URL адреси и ще я пуснем скоро.

API свързаностите върху, които работим за браузъра имаха добър напредак тази седмица. След като Windows пакетите вече работят добре ги въведохме и в CI системата. Заедно с това работим и по въвеждането на тестови сет!

За тези, които не следят дискусията за Трезорите - Фаза 1 във форума,в момента се опитваме да се фокусираме върху присъединяването на safe_auth CLI командите към SAFE CLI, за да опростим UX-а за работа с мрежата чрез CLI. Целта ни е да имаме едно единствено CLI, чрез което потребителите да могат не само да контролират съдържание, но и да взаимодействат с Удостоверителя. Преглеждаме възможността да подкараме Удостоверителя като системен демон/процес, което ще изложи интерфейс, който всяка програма или Удостоверител с UI/GUI ще може да взаимодейства.

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Работихме усилено по процедурата за обновяване и CI през последната седмица. Имаше доста неща за оправяне за да стигнем до нещо, с което сме доволни, но достигнахме до процес, който изглежда добре. Излизането на първата версия се приближава!

Последните усилия по UX дизайна, който изглежда доста завършен, ни позволи да допълним процеса по купуване, генериране и управление на акаунт поканите за SAFE Network. Тези неща са свързани разбира се с портфейла и Safecoin на канещият, но също и за присъединяващия процес на получаващия покана.

Така че към това бяха насочени последните ни усилия: присъединяването на нови потребители, и в частност помощ по създаването на Идентичности — известни и като Safe ID-та.

Има повече от това, което се вижда на пръв поглед. Как потребител управлява множество идентичности? И как могат да започнат анонимно? И как могат да имат съхранена информация, транзакции и настройки за всеки отделен Safe ID?

Това е интересна и важна работа: да го подготвим за бъдещо разрастване, но в същото време да го държим достатъчно просто за управление в момента.

Също така всичко това се изгражда първоначално за мобилни устройства, с идеята да може да се въведе и за десктоп компютри бързо в последствие.

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

Тази седмица подобрявахме доказателството на концепцията за браузъра и работата му с новите споделени трезори. Добавихме някои интересни функционалности (NRS регистър в браузъра!? Работа със сайтовете и качване на файлове?!?!?!), които в момента проправят пътя си през QA. Веднъж след като сме доволни от тази работа, ще пуснем нова версия на браузъра веднага.

Освен всичко това, сега след като инсталационните файлове вече работят с Windows нормално, успяхме да пуснем Windows тестове и изграждане с CI-то. Нещо, което беше невъзможно досега заради несъвместимости между някои nodejs FFI и windows.

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Както споменахме миналата седмица продължаваме с настройката и работата по UI тестовете (локално и в CI). Досега бяхме зависими от IDE-то за да пускаме и анализираме тестовите резултати, но вече може да пускаме UI тестовете независимо от платформата (Windows/Mac/Linux) и под Azure DevOps, което използваме за CI-то. Тестовете се пускат чрез Cake изградени скриптове използващи nunit-конзола стартираща Xamarin-UI тестовете. Вече може да стартираме тестовете на CI-то и да преглеждаме резултатите в XML формат.

Също така оправихме проблем, който предизвикваше проблеми с работата на приложението като проверяваше дали сесията на обекта е нула преди да свали съдържание и да върне подходящото съобщение за грешка.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица активно обсъждахме и започнахме да работим върху някои задачи за преструктуриране и рефакториране, така че библиотеката да е готова за използване на новите свързаности, които да предоставят API-та за новите типове данни и други функционалности.

Повдигнахме и PR чернова към safe-cli хранилището, която съдържа основните необходимости за генериране на местните библиотеки за десктоп и мобилни платформи и за използването на FFI свързаности за safe_app_csharp . Все още има много работа преди да пуснем новия NuGet пакет с новите API-та.

SAFE Клиентски Библиотеки

След като започнахме работа по Фаза 2 на трезорите, SAFE Клиентските библиотеки не се разработват активно. Ще продължим да оправяме възникнали проблеми от Фаза 1 и ще правим подобрения, където можем, но екипът ще е основно фокусиран върху интегрирането на рутинга в Трезорите. Ще се видим от другата страна!

BLS криптография

План на проекта

Тази седмица стабилния прогрес по BLS проекта продължи, включително въвеждането на Генериране на Разпределен Ключ (Distributed Key Generation (DKG)) в тестовия-parsec, както и промени по процеса за одобрение на кандидати за въвеждането на Възрастни (Adults) и участието им в DKG. Отстранихме и малък проблем водещ до преждевременен консенсус в тестовия-parsec.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: SAFEnetwork България | Facebook

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България