Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

SAFE Network новини – 5.9.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

Маркетинг

Кога стана Септември?! Толкова сме съсредоточени върху това да пуснем мрежата, че новия месец се промъкна покрай нас. Това, в което може да сме сигурни е, че Септември ще бъде още един епичен месец с още повече добри новини и ще ни доближи до Fleming (Алфа 3).

На първо място искаме да приветстваме с добре дошъл @oetyng в екипа ни! Вероятно разпознавате името му, защото той е виден член на форума от години. Първоначално ще работи с @ravinderjangra върху safe_app_csharp за да преструкторира проекта за бъдещи промени, търсейки различни решения за поддръжка на новите API-та и видове данни, преди да се фокусира върху други части на проекта, които имат нужда от поддръжка. Много сме доволни, че някой толкова отдаден на проекта ще работи директно върху мрежата с нас и без съмнение скоро ще видите резултат от усилията му (без натиск :laughing:).

Използваме възможността да припомним за GitHub програмата за спонсорство, за която споменахме преди време. Може освен с програмен код да се включите и с поддръжка на докоментацията. Може да се регистрирате или да споменете, някой който според вас заслужава да получи спонсорство от нас.

Тази седмица @dirvine говори на 2nd Международна Конференция за Блокчейн, Идентичност и Криптография в Университет Напиер. @Savage сподели видео тук, но качеството на звука не е добро, затова ще ви информираме ако се появи по-добра версия.

И… още ново съдържание! Публикувахме месечната разбивка на свършената работа в Medium, дава ви най-общо представяне на основните неща, които свършихме през Август. Да, няколко “малки” неща :sweat_smile:!

Също така разгледахме подробно Фаза 1 на Трезорите (Vaults), която пуснахме тази седмица - може да разберете как това е голяма крачка към Алфа 3 (Fleming) в тази статия в Medium или във Форума. Знаете как ще ни помогнете - харесайте, споделете, коментирайте и разкажете на приятелите си! Тази статия е написана на по достъпен техничен език - затова е подходяща за споделяне с приятелите и семейството ви.

Още нещо: изглежда вече имаме хардуерна поддръжка за MaidSafeCoin в Trezor (за повече информация, вижте тази тема) :tada:

Предупреждение : това е гореща новина от днес (благодарение на @sascha :bowing_man: ) така че ви предупреждаваме: все още сме нямали възможност лично да проучим и затова ви приканваме да направите собствено проучване преди да пращате парите си!

SAFE CLI

План на проекта

Както много от вас вече са забелязали, след като публикувахме миналата седмица “Трезор Фаза 1 (истински трезор)”, пуснахме и първата пакетна версия на CLI, т.е. преминахме от просто споделяне на сорс кода и инструкции, как да го стартирате към завършена версия готова за инсталация на CLI-то.

Представеното миналата седмица доведе до полезна дискусия във форума за SAFE CLI командите, настоящите и бъдещите потенциялни функционалности, откритите проблеми, UX/UI интерфейсите и т.н. Благодарни сме на всички, които участват в тези дискусии - доставя ни не само голямо удоволствие да видим как тествате кода ни, но и ни предоставя много полезна обратна връзка и нови идеи за напред. Ако все още не сте се включили и вие в дискусията никога не е твърде късно! Има много полезна информация в тази тема - вижте сами.

След като публикувахме кода миналата седмица бяхме доста заети да оправяме проблемите, за които ни съобщихме плюс добавяхме нови функции, за които ни помолихте. Затова днес пускаме нова версия както за safe_auth така и за safe_cli CLI-тата.

Ако вече сте свалили предните версии може да ги обновите с командата --update за safe-authenticator-cli или update за safe-cli (да, отбелязали сме си да направим командите еднакви и на двете места). Може да свалите и инсталаторите и за двете от техните страници:

Една от новите функционалностти е добавена от @draw, който добави функция за автоматичното довършване в SAFE CLI. Как точно да използвате тази функция е описано в оригиналното съобщение от @draw тук.

Друга добавена функционалност е представянето на нова safe keys transfer команда за CLI-то (и неговото API), което позволява на потребителите да прехвърлят пари от SafeKey , докато safe wallet transfer командата позволява да препращате пари от Wallets . Направихме тези команди да са като опции, но да са задължаващи ( --from и --to ), с което ги прехвърляме от първоначалния им формат като аргумент позиция. Това ни позволява да поддържаме повече възможности за използване и в същото време да запазим всичко лесно за използване. Обновихме SAFE CLI Потребителското ръководство с тази и допълнителна информация.

Някои малки допълнения също са добавени, като добавянето на допълнителен --tx-id аргумент както за keys transfer така и за wallet transfer командите така че TX ID може да се избере от потребителя вместо да бъде създадено на случаен принцип от CLI-то. Добавихме и поддръжка за SafeKey URL адреси, което показва информация само за своето XOR име, ако е взето от NRS карта, и т.н. Това може да е полезно когато SafeKey е свързан към NRS URL адрес, така използвайки cat заедно с --info аргумент може да ни помогне да разберем NRS името и местоположението (XOR-URL) на SafeKey .

Оправихме проблем с номера на версията под Linux и добавихме по предложение на общността strip към процеса по изграждане и включихме .zip и .tar.gz пакети във cli версиите.

След като новите версии са готови подновяваме усилията си да добавим още NodeJS обвързвания към API-тата от високо ниво, които откриваме от safe_cli кода. Както може да се види от новините от миналата седмица вече имаме първото доказателство на концепцията за fetch NodeJs обвързване, което демонстрирано работи с PoC Браузъра извличащ сайтове публикувани в Трезор. Сега се опитваме да направим свързаности за FilesContainers , Published ImmutableData и NRS API-тата първо, за да може в последствие да ги отворим за SAFE Браузъра за използване от уеб програми.

Трезори (Vaults)

След успешното представяне на Фаза 1 на Трезорите имаше някой малки поправки, според обратната връзка, която ни дадохте - основно добавихме -v , --verbose флаг за да се разбере по-добре какво върши работещ Трезор. Може да добавите флага многократно за още повече допълнителна информация. Оправихме и малък проблем, при който се изискваше връзка с мрежата дори и за да се използва --help менюто, добавихме и поддържка на .zip и tar.gz пакети.

Ако вече сте свалили локален Трезор, следващият път когато го стартирате/рестартирате ще се обнови до най-новата версия ако имате интернет. Ако все още не сте свалили Трезор, който да стартирате на компютъра си може да го свалите от тук и не пропускахте да прочетете информацията за него от миналата седмица тук.

Освен всичко това основно се фокусирахме върху плануването на следващата фаза и как най-плавно да стигнем до нея. След като вече имаме клиенти, които да се свързват с трезора и да си взаимодействат с него, все едно е цяла мрежа, следващата стъпка е да свържем множество Трезори в една Секция, в която да координират действията си чрез PARSEC (поне за действия, които изискват взаимодействие). За някой операции, като извличането на данни, искаме да минем без използване на подреден консенсус за да е максимално бързо.

SAFE Network приложение/програма

(SNAPP)

План на проекта

Тази седмица беше изпълнена с QA за версия 1, както за функционални, така и за аспекти на дизайна, с приближаването ни към пускането на първата версия. Затова заедно с работата, която вече сме започнали стартирахме и подготовката за следващата фаза от SNAPP картата на проекта. Първоначално сме се фокусирали основно върху MacOS, а за следващата фаза ще се целим в разрешаване на проблема с инсталация под Windows. В последствие това ще ни позволи да пускаме версии за трите десктоп платформи, които таргетираме.

Не само първата версия на SAFE Network програмата е почти готова, но и дизайна за версия 2 е започнат.

За версия 2 сме се съсредоточили върху това как потребителите да създават акаунт без нужда от позволение, основно на мобилни устройства, където няма да има възможност за стартиране на трезор (поне първоначално).

Извършихме няколко теста с потребители за да разберем по добре как потребителите реагират на различни подходи при създаването на Акаунти. Както при всички тестове с UX, получихме много добра обратна връзка и сме подготвили специфично решение за основа на пакета от спецификации: възможността на съществуващ Акаунт да даде покани на приятели, давайки им всичко необходимо за да си създадът акаунт в SAFE мрежата.

В момента генерираме покани и ги подготвяме.

Как съществуващ потребител създава, плаща, прехвърля и проследява - и ако има нужда - взима обратно покани? И как подсигуряваме ниждата и двамата да имат достатъчно Safecoin за да покрият изискванията за създаване на използваем Акаунт, без подаряващият да плати твърде много, ако цената се промени преди поканата да е приета? Много забавни проблеми, които решаваме в момента.

Работата по тях включва и UX дизайна по създаването на акаунт, както и основите, чрез които хората ще започнат първото си взаимодействие със Safecoin, и ще платят за достъпа си до работещата мрежа, под различните платформи - мобилна и десктоп.

These are all the potted feature sets that you’ll start seeing coming together on the Safe Network app, as we build out the core experience to the ecosystem.

Може да очаквате примерни снимки от всичко това и други елементи на потребителското изживяване - след като представим версия 1…

SAFE Десктоп Браузър

След като представихме доказателството на концепцията за новите Трезори миналата седмица, и проблемите с инсталаторите, пускаме нова обновена POC версия за mac и linux с оправени инсталатори (тази поправка отне доста ровене както в резолюцията на нод модула и пакетирането му, за да открием причината, която се оказа в модула стартиращ .node файлове). След тази поправка започнахме работа по обновяване на POC версията, с идеята да я подготвим за нова основа за разработка. branch ‘up to snuff’, with the aim of making this our new development base. Това наложи поправката на множество грешки и тестове след като премахнахме 30% от кода след като изключихме сайта за идентификация и библиотеките към него. Надяваме се скоро да обединим работата по него.

Освен това проверяваме електрон библиотеката за проблемите под Windows. Добрата новина е, че това е известен проблем в Electron. Лошата новина е, че няма единично решение, което да е достигнало до Neon вече, затова подготвяме наше решение за Windows пакетите, за да можем да преминем към по забавната част с API интегрирането… за което стартирахме ново хранилище, съсредоточено около нашите rust API-та изградени за CLI-то. Това щер положи основите за ново safe-nodejs хранилище, което в момента използваме за fetch в браузъра.

И бърза бележка за документацията относно работата по характеристиките на браузъра за Вечната мрежа: решихме да премахнем Github хранилището му за момента.

Обновяването и грижата за това хранилище през фазата на дизайн е излишна работа, особенно при използването на инструменти като Figma и поради това няма голяма информативна стойност за общността.

Смятаме да публикуваме повече видео клипове и снимки, които да покажат по-добре дизайнерските решения с напредъка на работата ни.

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Умаме удоволствието да представим версия 0.2 на SAFE Мобилния браузър :tada:. Идва с очакваната тъмна тема и множество нови вълнуващи опции като сваляне на снимки от SAFE сайт на устройството ви, iOS интегриране с жестовете за навигация, нов прогрес бар обозначаващ свалената информация, и някои поправки на бъгове включително отварянето на сайтове с число в адресите.

Вижте темата във форума за информация как да свалите и тествате програмата за вашето устройство (ако вече имате старата версия ви препоръчване първо да я изтриете преди да свалите новата).

SAFE Мобилен Удостоверител

Освен новата версия на мобилния браузър пускаме и нова версия на Удостоверителя :smile:. Промените в тази версия са базирани на обратната връзка от общността. Основната промяна е да използваме целия екран на iPad таблетите. Направихме и някои UI/UX подобрения за Android и iOS устройства с големи екрани.

Вижте темата във форума за информация как да свалите и тествате програмата за вашето устройство (ако вече имате старата версия ви препоръчване първо да я изтриете преди да свалите новата).

SAFE App C#

Тази седмица публикувахме safe_app_csharp NuGet пакет версия 0.2.3. В тази версия обновихме safe_app и safe_authenticator основните библиотеки до версия 0.9.1. Това ще е последната NuGet версия поддържаща Alpha 2 мрежата.

Сега престроктурираме и опростяваме safe_app_csharp структурата на проекта преди да започнем работа по поддръжката за новото API и типове данни. Това ще опрости разработката и процеса по изграждане. Масивен PR беше публикуван за това и в момента е в процес на ревю.

SAFE Клиентски Библиотеки

В момента търсим бъгове и проблеми с Фаза 1 и започнахме подготовка за необходимата работа по Фаза 2. Въпреки че не е вероятно да засегне SAFE Клиентските Библиотеки по значим начин, все пак се налага да подобрим частта на свързването на Трезора за да може SAFE Ядрото да говори с множество Трезори едновременно (и както може би помните, Фаза 2 е изцяло фокусирана върху работата на множество Трезори!).

Понеже не използваме Рутинга за свързване с мрежата (свързваме се директно с Трезорите вместо това) трябва да имаме част от функционалността му в Клиентските Библиотеки. Една от тях е справянето с вероятното несъответствие с отговорите, които различни Трезори изпращат: някои от тях може да са в процес на достигане на консенсус и може да имат различно виждане за света. За момента се налага тези случаи да ги решаваме от страната на клиента и ще възможно най-доброто решение за напред.

В същото време разглеждаме какви варианти за разработка ще окажат най-голямо влияние върху картата на проекта. FFI е подходяща област, по която да работим в следващите дни. Търсим как да процедираме с интерфейса на SCL и NodeJS/JavaScript. Една от възможностите е да използваме Neon свързаности които ще работят подобно на Java/JNI FFI модела.

Друга област, по която бихме могли да продължим разработката е RDF, която поставихме на пауза преди Фаза 1. По-бързо за въвеждане и ефективни алтернативи на Redland C Libraries, което предостави начини за използване на RDF в Rust също са в процес на преглед, защото много нови библиотеки се появиха след паузата.

@marcin пусна PR оправящ safe_app_jni и safe_authenticator_jni суб модолите в SCL, които бяха счупени с промените във Фаза 1.

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Превключихме фокуса си върху плануването на разработката на втората фаза на Трезорите и плануваме оставащата работа по интегрирането за поставения на пауза BLS проект.

Като резултат има малък прогрес в Сигурното Доставяне на Съобщения тази седмица. Наскоро започнахме да добавяме още тестове, за да сме сигурни, че съобщенията са правилно защитени и невалидните съобщения се засичат и отхвърлят.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: SAFEnetwork България | Facebook

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

1 Like