Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

SAFE Network новини – 1.8.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Публикувахме статия в блога ни за Новата дигитална икономика , последната част от серията ни за основните задачи пред нас.
 • Първата генерация Трезори са завършени.
 • SAFE мобилен браузър за iOS и Android е достъпен за сваляне.
 • Добавени са NRS команди към SAFE CLI и в момента се тестват от QA.
 • Старите типове данни вече са оттеглени :tada:

Маркетинг

Времето лети и ето, че сме в началото на нов месец! Ако все още не сте видели обобщението на работата ни през юли може да го направите в Medium (или версията във форума тук). Променихме начина на представяне за да отговаря повече на седмичните новини, моля споделете дали ви харесва.

Завършихме и серията публикации за основните задачи пред нас с последната статия за Новата дигитална икономика в Medium и във форума, затова ще се радваме ако имате възможност да покажете малко :heart:. Тази статия излезе навреме заедно с документалния филм на Netflix “Големият хак” (гледахте ли го вече?). И въпреки, че това е финалната статия в тази серия смятаме да продължим да изследваме останалите основи на мрежата заедно с напредъка ни.

След като вече сме в Август искаме да напомним за събитията, които предстоят. Ще бъдем на Web3 Summit в Берлин заедно с @dugcampbell, като говорител заедно с @joshuef и @cgray. Ще се радваме да се срещнем с всеки член на общността, който също е посетител на събитието. Веднага след това има среща в Брайтън с @jimcollinson, който ще говори за всичко свързано с потребителското изживяване (UX). Ако са ви харесали статиите фокусиращи се върху дизайна на лицето на мрежата е задължително да присъствате. И накрая @dirvine ще говори на Turing Festival, в Единбург, на тема: Обезопаси данните, а не хардуера . Всички подробности включително местоположенията, датите и регистрациите/билетите са описани в страницата за събития . Ще се радваме да ви видим там!

Завършваме с някои новини за екипа. С тъга се разделяме с Кришна, след 4.5 години съвместна работа в офиса ни в Ченай, Индия. Както повечето големи решения и това не е взето с лекота, всъщност Кришна обмисля напускането си от няколко месеца. Но за да подсигури нормалното функциониране на офиса в Ченай след оттеглянето си остана допълнително време. Вече всичко е готово за оттеглянето му благодарение на усилената работа на Кришна.

Добрите новини са какво Кришна ще прави за напред. Заедно с жена си ръководят ресторант базиран на кооператив: печалбата се разпределя между служителите и общността. Принципите на MaidSafe седят зад това тяхно решение. Също така чуваме, че дори храната била добра!

Кришна е високо ценен от целия екип в Ченай и от всеки друг от MaidSafe, който е имал възможността да работи с него. Желаем му всичко най-добро в бъдеще и сме сигурни, че ще продължим да го виждаме във форума на общността!

Търсим програмисти

Продължаваме да търсим софтуерни инженери, който да се присъединят към екипа ни. Досега основния ни фокус беше върху Rust програмистите, но вече имаме нови изисквания за ролята.

Търсим да наемем Senior Software Engineer, който може да работи както в предния, така и в задния край, има опит с един или повече от следните езици: Rust, C#, .Net, Java, JavaScript (и желание да научи още езици с нас). Ако проявявате интерес може да посетите страницата с обяви за работа в сайта на MaidSafe за повече информация.

SAFE CLI

План на проекта

Задачата по доказателството на концепцията с публични имена е завършена и се тества от QA в момента. Това позволява добавянето на публични имена: safe nrs create safe://duper.cool -l <target xorurl> , добавянето на под имена към настоящи имена: safe nrs add safe://super.duper.cool -l <another target xorurl> и премахването на под имена, ако желаете safe nrs remove safe://super.duper.cool . Всичко това създава основата на бъдещите уеб сайтове върху SAFE. За тези от вас, които искат да тестват могат да го направят с mock-vault , може да видите подробни инструкции в това ръководство .

Следващата ни стъпка е да видим как може да интегрираме тези нови API-та със SAFE браузъра под някаква - експериментална - форма.

Освен всичко това, има няколко PR-а добавящи тестове и подобряващи UX на CLI-то с повече яснота около ключовете на портфейла и плащане за операциите с нов --pay-with флаг за определени операции (които иначе биха попаднали в основния портфейл на акаунта).

SAFE Network приложение/програма (app)

План на проекта

Постепенно подобряваме първоначалния прототип, с PR-и за меню опции, външния вид и управлението на предпочитанията на потребителя всички те бяха обединени последните седмици. Използваме TypeScript за този проект и доста придирчиво съставихме E2E тест функционалности също, всичко това ще поддържа приложението стабилно докато работим по проекта.

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

След като миналата седмица представихме мобилна версия на SAFE браузъра за Android, започнахме работа върху версия за iOS. Благодарим на членовете на общността - @Nigel, @upstate, @feinberg, @seasonedirate - за усилията им и позитивната обратна връзка, това ни позволи да тестваме приложението.

Благодарение на новата система за разпространение можем лесно да разпространим съществуващата и бъдещите версии на мобилния браузър за регистрирани потребители на iOS устройства без да трябва да изграждаме всеки път от изходния код.

С удоволствие представяме новата версия на SAFE мобилния браузър v0.1.1 за Android и iOS :tada:. Може да видите темите във форума (Android версия, iOS версия) за инструкции как да го инсталирате и да разглеждате сайтове чрез него в Алфа 2 мрежата.

Тази версия включва поправки за някои бъгове, като добавихме и някои готини функции като възможността за приближаване / отдалечаване в Android устройства, и вече може да отворите, който и да е safe:// URL линк директно от всяка друга програма под iOS устройства (например email, контакти, бележки) :raised_hands:.

Всички опции за версия v0.1 са готови и започнахме работа по новите за бъдещите версии.

Нови типове данни в SAFE Клиентските Библиотеки

План на проекта

Измина още една седмица усилена работа за екипа работещ върху SAFE клиентските библиотеки. Успяхме да обединим някои важни промени в експерименталната версия, които включват възможността за използване на новия акаунт пакетен поток за създаване на акаунт и логване, и замяната на PUT със Safecoin за плащане за промяна на данни. Клиента вече използва идентичност генерирана детерминирано от потребителските удостоверители за самоличност използвани само за put , get и update на акаунта. Досега тази идентичност беше съхранявана в Рутинга (Routing) за да може да се използва за подписване на заявките изпращани до трезорите. За да направим Клиентските Библиотеки (Client Libs) лесни за интегриране с quic-p2p премахнахме това поле от Рутинга и го заменихме с публичната идентичност ID (след като това ще бъде единственото поле съхранявано от quic-p2p връзката). Всичко това позволи въвеждането на quic-p2p в Клиентските Библиотеки да стане доста лесно.

Друга значителна промяна тази седмица беше оттеглянето на старите типове данни! Точно така. Старите типове данни са премахнати и клиентското API вече изпраща / получава данни от тестовите трезори чрез новите типове данни. Това е още една важна стъпка към интегрирането на първата фаза на Трезорите. Успяхме да направим това бързо запазвайки съществуващото Клиентско API чрез преобразуване на данните на API ниво преди да ги изпрати към трезорите. Това напълно избегна всички проблемни промени в тестовия пакет и в FFI нивото.

Сега библиотеката очаква послената част от пъзела - quic-p2p - която впрочем бива интегрирана доста бързо.

Благодарение на това, че Рутинг зависимостта вече не е част от SAFE Клиентските библиотеки успяхме на да направим нов дизайн за представяне на връзките към Трезорите без на Клиентските Библиотеки да се налага да знаят нищо за интегрираните детайли на мрежовата структура (като например към коя група от Старейшини трябва да се свърже). Въпреки, че имаме само един Трезор във Фаза 1 решихме да мислим за напред и да се подготвим за въвеждането на Секциите. Затова вместо да изпращаме заявки през Рутинга се свързваме към група от Трезори и изпращаме заявки към всички в групата. В следващите няколко дни ще сме готови да интегрираме теста на SAFE Клиентските Библиотеки с новите Трезори.

И докато част от екипа ни работи по интегрирането на quic-p2p в SAFE ядрото, започна и работата по интегриране на тестовите задачи да използват само новото Клиентско API. Започнахме да променяме кода на някои от модулите и тестовете да използват новото API директно, вместо да го до стъпва чрез старото API и там да го преобръща, както вече споменахме.

Днес започнахме и промяна по Само-Криптирането, което вече взима адреса на данните за хаш, което не е случая с не публикуваната непроменима информация, което води до несъответствие и Грешка 404 :smile: Повече информация може да намерите в GitHub проблема. Доста сме развълнувани за всичко, което предстоящите седмици ще доведат, надяваме се и вие също!

Трезори (Vaults)

План на проекта

Както може да видите от плана на проекта фаза 1 на Трезорите е завършена! :tada: Успяхме да завършим кода на последните няколко задачи, да тестваме и да обединим тази седмица, като ни остана време и за малко допълнителни задачи. Това включва малко почистване на safe-nd.

Надяваме се през следващата седмица да имаме възможността да тестваме фаза 1 на трезора срещу SAFE Клиентските Библиотеки. Когато това се случи ще публикуваме трезора и ще обновим SAFE Клиентските Библиотеки. В допълнение и CLI инструмента ще е достъпен за всеки за да свикне с работата на Safecoin и плащанията.

Сега се насочваме към следващата вълнуваща част от трезорите: плануването на фаза 2 (от общо 4).

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Вече се движим по три пътя на разработка всичките насочени към завършването на Сигурното Доставяне на Съобщения.

По основния път подготвяме PR, който ще предостави подписите и веригата от доказателства свързваща последната изпращаща секция, на която имаме доверие. Това ще ни даде чудесна гледка от единия до другия край на решението, но може да има нужда от завършването на части от другите пътища преди да може да тестваме и да ги обединим.

Напредваме и по паралелен път с този PR, като предстоят и още. Това ще ни позволи да знаем на коя версия на секцията ни, имат доверие другите секции и да използваме това за да изпратим възможно най-кратката верига от доказателства, когато изпращаме съобщение. Това е критично: в нормалния случай няма доказателство за изпращане, защото другите секции доста бързо ще придобият доверие към последната ни версия, но без нея ще изпращаме много доказателства.

Последния път цели да гарантира, че всички старейшини в секция имат едно и също виждане за мрежата, за да може винаги да взимат едни и същи решения. Част от предварителната работа по това е завършена и вече работим по основна част от задачата.

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

1 Like

SAFE Network новини – 8.8.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Пуснахме нова публикация обясняваща, какво е мрежа без нужда от позволение (permissionless network).
 • UX дизайна за Вечния уеб браузър продължава.
 • Публикувахме обновление на XOR-URL и NRS RFC-рите.
 • Пуснахме времена поправка на бъг в мобилния браузър за iOS.
 • Започнахме оттеглянето на старите API-та.
 • Миграция на SAFE Удостоверителя към новите типове данни и API-та.
 • Работата по Сигурното Доставяне на Съобщения продължава по план.
 • Може да видите новостите в SAFE CLI потребителското ръководство!

Маркетинг

Измина още една седмица и имаме множество новини за споделяне!

В Маркетинга публикувахме статия в Medium обясняваща какво е мрежа без нужда от позволение (permissionless network). Разгледахме нарастването на броя посредници в световната мрежа и защо вярваме, че SAFE Network, чрез своя позволяващ на всеки да се включи подход е единствения път напред. Знаете какво ще ви помолим: ръкопляскайте на статията и я споделете за да достигне до повече хора (версията във форума тук).

Още една Туитър буря тази седмица, включваща истории от частния живот на фирма за следене (благодарности към общността, че сподели тази новина с нас!) до разследване открило инструмент способен да променя съобщенията вътре във Whatsapp. Може да видите всичко това тук. Винаги проверяваме историите, които общността споделя във форум темата “Какво се случва днес”, затова благодарности към всички, които публикуват в нея - от голяма помощ е!

И за финал миналата седмица изпратихме още един email с новини :tada:. Ако все още не сте се записали за получаването му може да го направите - Тук!

Потребителско изживяване (User Experience)

Работим усилено върху UX дизайна за Вечния Уеб Браузър и върху всичко, това което съставя интерфейса му. Тази работа няма голям външен блясък, но е вълнуваща: включва всичко от дизайна на създаването, промяната, публикуването и обновяването на сайтове в мрежата.

Този път нямаме видео показващо всичко това, но работим по такова за следващия път!

Прогресът е завиден въпреки, че част от екипа излезе за годишната си отпуска. Всъщност сме готови да преминем към следващата фаза от работата по създаването на UX за създаването на акаунт без нужда от позволение, ръководенето на различните му идентичности и в последствие започване на работата по външния вид на потребителския интерфейс за Трезорите.

SAFE CLI

План на проекта

През последните няколко седмици работим по наш формат за кодиране на XOR-URL адресите, като част от въвеждането на CLI доказателството на концепцията и смятаме, че сме на етап, в който имаме всичко необходимо (за такъв тип формат) за да поддържаме всяка възможна негова употреба. Като изключим аспектите обсъдени в оригиналното предложение новите видове SAFE дата представиха някои нови предизвикателства пред дизайна. Затова публикувахме PR за да обновим оригиналното XOR-URL RFC, което представихме вчера. Моля присъединете се към ревюто му и дискусията в тази тема.

През последните няколко дни добавихме някои интересни функции към CLI-то и неговото API, които позволяват на потребителите да използват както XOR така и NRS URL адреси взаимозаменяемо във всяка команда (или API), която работи със safe:// URL адрес. С други думи, когато FilesContainer се създаде и публично име се свърже с него чрез NRS (Система за разрешаване на имена - Name Resolution System), командата $ safe cat може да се използва за да се извлече съдържанието му чрез FilesContainer XOR-URL или чрез свързания NRS-URL адрес. Или прехвърлянето на пари от Wallet може да се осъществи, чрез Key XOR-URL адрес или NRS-URL адрес създаден за целта. Както може да видите това показва, че вече може да се изпращат Safecoin-ни към четими от човек URL адреси, малко криптовалути могат това!

Въвеждаме и първата версия на това, което ще стане основата на pWeb (Вечната Мрежа). Всяка промяна на съдържание, което е качено в SAFE Network като Публикувана Информация (Published Data) е постоянно. Това значи, че нови версии се генерират с линк към старите такива (старите версии остават достъпни завинаги). Чрез CLI-то (и неговото API) вече е възможно да се извлече не само последната/настоящата версия на публикуваното съдържание (например сайт), но също така всичките му стари версии. В момента поддръжката на това, е чрез който и да е safe:// URL адрес посочващ желаната версия. Това доведе и до обновление на PNS/NRS RFC, така че чувствайте се поканени да се присъедините към дискусията във форума за програмисти.

Друга яка функция, която добавихме наскоро е възможността за обновяване на CLI програмния код само с командата: $ safe update . Това все още не може да се използва, защото не сме публикували кода на CLI-то като пакет, но когато го направим потребителите ще могат да го обновяват само с командата, която проверява за нови версии и се самообновява.

SAFE CLI ръководството на потребителя е обновено с всичките тези подробности за новите функции, така че може да го прегледате ако искате да ги разберете по добре и ако намерите начин да ги подобрите ще се радваме да ни кажете.

SAFE Network приложение/програма (app)

План на проекта

Напреднахме през последната седмица като интегрирахме част от основната функционалност на апликацията (заедно с още тестове и обновявания на зависимостите). Това върху, което сме фокусирани в момента е да направим външния облик на програмата възможно най-добър и да получим обратна връзка за визуалната страна на нещата.

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

След като публикувахме версия v0.1.1, работихме върху поправка за грешката под iOS, която не позволяваше на браузъра да се свърже със SAFE Network през мобилната мрежа и днес публикувахме решение и сте добре дошли да го тествате. Ако сте регистрирани в AppCenter като iOS тестер, моля свалете новата версия и ни информирайте дали решението работи през мобилната мрежа на оператора ви.

Ако искате да се включите като тестер за iOS и да получите достъп до удостоверителя и браузъра за устройството ви, моля вижте тази тема във форума за повече информация.

Впрочем вече работим и по версия v0.2, като задачите ни включват проблем с изтеглянето на изображения под iOS, обновяване на менюто за зареждане на страници, разрешаването на хоризонтален режим за iPhone и изчистване на самия код.

Нови типове данни в SAFE Клиентските Библиотеки

План на проекта

Времето дойде да изоставим старите APIа-та! Експерименталния клон на SAFE Клиентските Библиотеки получи множество обновления тази седмица с прехвърлянето на старите API-та към новите. След прехвърлянето към новите API-та успяхме да ги интегрираме с quic-p2p и да го използваме за връзка с локален реален Трезор, за да го тестваме вместо досегашния тестови трезор. Това ни позволи да премахнем старите API-та напълно и да използваме новите за вътрешната работа, FFIs и тестовете.

Напълно премахнахме старите Непроменими Данни с представените от @lionel.faber https://github.com/maidsafe/safe_client_libs/pull/947. Това наложи известно адаптиране на Storage елемента в хранилището на Само-криптирането. То вече съдържа допълнителна функция за генериране на адрес с връзка към вариант на желана Непроменима информация (Immutable Data - публикувана или непубликувана) в картината.

Паралелно търсехме проблеми и правихме тестове. @marcin работеше върху поправка на доста важен проблем, който позволяваше на програми да четат непубликувана информация. Вече проверяваме всяка заявка от програма за GET за непубликувана информация. В този случай се уверяваме, че програмата е удостоверена (т.е. че акаунта на заявителя съдържа публичния й ключ). Обновихме тестовете за отменяне да отчитат новото поведение (включително и че вече не криптираме повторно информацията, както е посочено по надолу). @lionel.faber разработи тестове за safe_app модула, които верифицират работата на AppendOnly Data API-тата в множество възможни сценарии включително проверка за разрешение между собствениците и програмите.

Друга голяма промяна в SCL беше миграцията на SAFE Удостоверителя към новите видове данни и API-та. Удостоверителя вече използва новите видове данни и API-та във вътрешните си механизми, а старите са изоставени. Множество кючови структури като Access_Container , Share_Mdata и т.н. са обновени до новите Непоследователно Променими данни (Unsequenced Mutable Data).

Отменянето и възстановителните операции са адаптирани към новите промени. Повторното криптиране е премахнато, защото проверката за достъп е променена с новите видове данни. В момента сме близо до завършване на настоящата голяма задача (вижте плана на проекта по горе), остават само да се адаптират safe_app модулите, което правим в момента. Със завършването и на тази задача целите SAFE Клиентски Библиотеки ще използват новите видове данни, а всички стари ще са премахнати.

И накрая ще може напълно да премахнем Рутинга (Routing) от SAFE Клиентските Библиотеки в полза на QuicP2P, което е отделен проект, който е близо до завършване. Прехвърлихме и SAFE Програмата да използва quic-p2p вече и паралелно работим по малки (но необходими) неща като конфигурационните файлове необходими за работата на quic-p2p. Целта ни е скоро да стабилизираме настоящата разработка на SAFE Клиентските Библиотеки за да са достъпни за използване от фронт - енд екипа.

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Напредваме с разработката на първоначалните части от Сигурното Доставяне на Съобщения, които ще го направят работещо.

Гарантирахме, че едно и също състояние е еднакво за всички старейшини в секция, наричаме това “споделено състояние”. Обединихме няколко PR-a, които покриват виждането ни за историята на секцията ни; както и съседите, с които се свързваме към останалите секции в мрежата. Следващото обновление ще поправи виждането ни за начина, по който съседите ни виждат нас, което е определящо за това каква информация да им изпратим.

Първоначалната работа по удостоверяването на изпращача е в процес на създаване на PR и очаква ревю и дискусия. Това ще се добави към работата за използване на това за разписка за удостоверяване (подготвено е, но е на пауза в друг PR). На този етап това ще завърши общия поглед на цялостното решение. Както може да видите има множество PR-и върху, които работим докато изграждаме цялостната работа на Сигурното Доставяне на Съобщения без да е интегрирано BLS. Работата по това решение приключва и BLS задачата (която предстои) ще завърши дизайна, което ще ни позволи да преминем към Стареенето на Възлите (node age), друг голям компонент.

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

1 Like

SAFE Network новини – 15.8.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Екипът ще присъства на Web3 Summit следващата седмица в Берлин :de:
 • Автоматизирахме процесът за издаване на нови версии за safe-cli, safe-authenticator-cli и safe_vault така че когато публикуваме промяна PR, ще се публикува нова версия не само на страницата ни в GitHub, но за safe_vault ще се публикува и в crates.io :tada:
 • SAFE Network програмата се движи с добра скорост, в процес сме на интегриране на функционалности за инсталация/сваляне и първоначалния процес за включване
 • Проблемът, който спираше връзката между SAFE Клиентските Библиотеки и Трезорите е отстранен :muscle:
 • QA екипа прехвърли трезорите към разработка с musl libc вместо с glibc
 • Вече имаме първата част от крайното решение за SMD
 • И бързо обобщение до къде сме в плана на проекта

Маркетинг

Работихме усилено цяла седмица и много скоро ще имаме някои доста, доста вълнуващи новини… Първата версия, която наричаме Фаза I (прочетете по-долу) е близо до завършване - може да видите GitHub страницата и ще забележите много отметки в колоната за завършване! И работата по Фаза II вече започна. Точно така, действаме с пълна сила. Може да видите работата ни в повече подробности описани по долу, но накратко работата от целия екип е невероятна. Сигурен съм, че ще се съгласите. Всяка фаза е огромна стъпка напред към Флеминг (Алфа 3) и работим под пълна пара за да е възможно най-скоро на ваше разположение. На заден план, маркетинговия ни екип разработва плановете ни как най-добре да споделим това с вас.

Подготвяме се и за Web3 Summit. Нашият представител @dugcampbell ще бъде на сцената и ще говори за децентрализираното съхранение на информация (20.08 / 17:30 - не закъснявайте!) @joshuef и @cgray също ще присъстват, с идеята да се включат в дебата за децентрализираното бъдеще. Надяваме се и тези година да сме толкова вдъхновяващи като миналата, ако желаете да си припомните представянето на @dugcampbell от миналогодишното събитие. Ако ще бъдете там или близо до Берлин ела те да си кажем здрасти.

Също така има ли все още хора, който не са се записали за събирането в Брайтън? @JimCollinson, нашият UX/UI специалист ще присъства там лично. Подробности тук.

ФАЗА 1

Както може да видите от последен проект на диаграма на Гант, разделихме работата необходима за достигане до Алфа 3 на фази: 4 фази за трезорите + стареенето на възлите (node ageing). Всяка от тези фази е разделяна допълнително вътрешно, за да ни даде повече яснота и обхват, но погледа от високо ни дава правилната насока.

Завършването на Фаза 1 е кулминацията на някои от “изграждащите блокове” на мрежата. Финалната версия на мрежата ще бъде изградена от три “изграждащи блокове”: клиентите, трезорите и рутинга. Фаза 1 включва основите за клиентите и трезорите. Тази версия ще бъде един трезор, който ще симулира цялата мрежа на един компютър, и ще имате новите типове данни и SAFE CLI, които да тествате.

SAFE CLI

План на проекта

С завършването на процеса по обновяване и публикуване на safe-cli чрез Jenkins, и първото ни успешно използване на self_update, тази седмица DevOps/QA екипът насочи вниманието си към safe-authenticator-cli и мигрирането на процеса му по обновяване и публикуване също към Jenkins. Safe-authenticator-cli и safe-cli са близко свързани, затова е важно тези двете да се конфигурират постоянно и да могат да се обновяват заедно, когато има нужда. Разгледахме възможността да обновяваме safe-cli и safe-authenticator-cli с musl libc, но открихме, че има зависимости, които усложняват това за сега - и ще го оставим за по натам. За повече относно musl libc, вижте по долу в частта с Трезорите.

DevOps/QA екипът също така разгледа и въведе създаването на ежедневни версии на safe-authenticator-cli, така че да може да се използва от safe-cli CI, премахвайки необходимостта да се изгражда всеки път от нулата, когато се стартира CI-то. Това се постига чрез Jenkins и ще намали значително времето от настоящата работа на CI. Колкото по-бързо работи CI, по-бързо ще получаваме обратна връзка за версията и по-бързо ще я обновяваме :rocket:

Следващата стъпка е да добавим self_update към safe-authenticator-cli. Тази команда self_update позволява най-новата версия да бъде свалена от GitHub страницата ни, ако има нова версия, когато потребителя използва update командата от CLI-то. Това спестява нуждата ръчно да се сваля и инсталира последната версия на CLI Удостоверителя, вместо това с въвеждането на проста команда в терминала ви, програмата ще се обновява сама.

Добавихме и дребна функция към safe_cli, която ще е много полезна за проверка на настоящето състояние на NRS Картата на контейнера. Когато използвате cat командата, вече е възможно да добавите флаг --info за да получите списък със всички поддомейни, създадени към дадено публично име и тяхната метаинформация, например свързаното съдържание. Обновихме секцията с “SAFE URL адреси” в Потребителското Ръководство с обяснение как това може да се използва, и примери на видовете информация, които може да се извличат с този флаг.

Миналата седмица започнахме работата по промените необходими в safe_cli и safe_auth_cli за да се обновят SCL библиотеките до последните версии и се надяваме да сме готови скоро. Това ще ни позволи да използваме CLI-тата не само с тестовата локална мрежа, но и с Трезорите в настоящите версии на мрежата.

Постигнахме и добър прогрес в опитите ни да свържем Node.js с новите Rust API-та (високите нива API-та, които разработваме в safe_cli). Това ще ни позволи да имаме Node.js програми, които да ги използват, както и SAFE браузъра и в последствие ще могат да се използват и от уеб програми. Този път тестваме neon-bindings, защото изглежда лесно за поддръжка, вместо досегашния node-ffi. Щом приключим с това ще може да разширим използването на Rust API-тата до много повече приложения и ще поддържаме всички нови видове данни.

SAFE Network приложение/програма (app)

План на проекта

SAFE Network програмата продължава да се разраства. Добавихме повече от реалната външност на приложението (досега имахме функционална, но груба версия за разработчици). Вижте PR тук, има нужда от някои подобрения, но изглежда много добре. Вече имаме началото на въвеждащия процес и макар да е прост като за начало, в бъдеще ще създаде основите за първото взаимодействие на хората с мрежата, включително създаването на акаунт и влизането в мрежата. Интегрирахме и функционалности за инсталиране/сваляне в потребителския интерфейс, така че вече имаме визуална връзка за прогреса и обновяването лесно може да се постави на пауза/откаже. Ако всичко продължава да върви така добре се надяваме следващата седмица да представим публична тестова версия.

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Тази седмица работихме по някои нови функции за мобилния браузър. Една от тях ще позволи на потребителя да споделя лог файловете си. Това ще ни помогне да откриваме и отстраняваме проблеми по-бързо. Също така почти завършихме тъмния режим за двете платформи (Android и iOS). Сега се фокусираме върху някои дребни проблеми, преди да изпратим приложението към QA екипа за финални тестове.

SAFE Клиентски Библиотеки

План на проекта

SAFE Програмата е прехвърлена да използва новите типове данни. Съществуващото API използващо старата MutableData е прехвърлено към новите последователни MutableData (все още не поддържаме непоследователните MD). Това ни приближава към пълното премахване на старото API и типове данни от кода изцяло. PR за това е в процес на преглед в момента.

Публикувахме няколко версии на safe-nd. Документацията за това е значително подобрена и вече е лесно достъпна тук. Също така стабилизирахме и замразихме API-то, което значи, че няма да има повече промени преди да преминем към Фаза 2 на Трезорите, но може да добавим нови функционалности ако го намерим за достатъчно полезно. Пуснахме версия 0.2.0 и смятаме бъдещите версии да са обратно съвместими с нея, като версия 0.2.1 ще добави нови публични функционалности. Така бъдещите версии ще добавят малки промени, което ще ни позволи значително да опростим част от AppendOnlyData тестовия код. Но при всички случаи смятаме да променяме минимално този код.

Справихме се и с проблем, който пречеше на свързването между SAFE Клиентските Библиотеки и Трезорите. Клиента на трезора създава карта с адресите към клиентските идентичности (публичните ключове). Понякога, когато стара връзка със същия публичен ключ все още съществува, Трезора взима грешен адрес, към който да изпрати отговор и “истинският” клиент никога не получава отговора.

След известни усилия от наша страна (заслугата е на @anon86652309, @ustulation и @nbaksalyar) проблемът е отстранен и сме в процес на тестове преди интегриране, което ни помогна да открием малък бъг в quic-p2p: за ефективност не сериализираме бинарните съобщения над 1 килобайт и при получаващата страна винаги предполагаме, че не се налага да разсериализираме големите съобщения. Но понякога, бинарния сериализиращ формат добавя няколко допълнителни байта сам, така че quic-p2p грешно предполага, че е не-сериализирано съобщение, което води до отказ. Оправихме и този проблем и скоро ще пуснем нова quic-p2p версия с поправките. С всичко това вече пълните тестове на Клиентските Библиотеки с локалния Трезор изглеждат доста обещаващи!

Трезори

Тестовете по интегрирането на локалния Трезор със SAFE Клиентските Библиотеки показаха известно несъответствие между баланса на Safecoin и логиката по създаването му. Тестовия Трезор позволи да използваме тест функция за създаване, на който и да е акаунт с всякакъв ключ и баланс, докато локалния Трезор позволява (грешно) всички заявки да преминават дори и клиента да няма никакви пари. И въпреки, че двата подхода имат логика в тестова среда, решихме да се придържаме по-близо до реалната мрежа. В момента може да създаваме какъвто и да е баланс Safecoin от въздуха, но само ако правите това за себе си (т.е. за клиентския ключ, който използвате за връзка с Трезора). За да е още по магично няма лимит на Safecoin-ните, които може да създадете за себе си, така че бъдете готови да тествате тази функционалност и да се забавлявате!

Миналата седмица DevOps/QA екипът завърши работата по мигрирането на основното от safe CI Трезора към Jenkins. Заедно с това те автоматизираха процеса по обновяване, така че сега, когато направим нови промени PR ще се задейства не само обновяване на GitHub страницата ни, но ще се публикува и в crates.io :tada: Досега това се правеше ръчно, така че автоматизирането на процеса ни позволява да освободим повече ресурс за други неща и намалява възможността за човешка грешка.

DevOps/QA екипът също така прехвърли трезорите да се създават чрез musl libc вместо с glibc. Това значи, че програмния код на трезорите ще работи на много повече Linux дистрибуции, отколкото досега, така че по-малко работа по поддръжката им :smile:

Но не се задоволихме само с това, добавихме и self_update към най-новия код на трезора. Това позволява на self_update да свали нова версия от GitHub страницата ни, ако има такава, всеки път когато трезора се стартира. Това е целенасочено различно поведение от нуждата на ръчна команда update необходима за обновяване на safe-cli и safe-authenticator-cli. Това ни спестява нуждата да приканваме общността да сваля и инсталира последната версия трезори, така ще е необходимо само да ви приканим да рестартирате трезора си и той ще се самообнови. Предполагам ще се съгласите доста елегантно решение за тестова фаза :wink:

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Вече имаме първата част от крайното решение: Съобщенията в секцията вече се подписват и верифицират при получаване. Всички тестове минават и сме сигурни в работата на Сигурното Доставяне на Съобщения.

Надграждаме над това първоначално решение и успешно решихме проблем, който ни създаваше трудности в предишните схеми: вече може да изчистим доказателството за изпращане и да потвърдим, че съобщенията се валидират. И за финал разчистваме кода от старите схеми.

Със завършването на тези 2 големи задачи, оставащата работа е ясна и я добавихме към плана на проекта. Напредваме и в завършването на тези последни задачи. Една от най-големите оставащи задачи е да разрешим проблем, който се откри наскоро при интегрирането на Parsec. Идентифицирахме точното място на проблема и работим по отстраняването му.

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

1 Like

SAFE Network новини – 22.8.2019

ФАЗА 1 (тестови трезор)

Имаме удоволствието да ви представим поредната част от пъзела към излизането на първата Фаза на Трезорите :tada:

Всъщност обсъждахме дали да изчакаме завършването на всички части от Фаза 1, но тестовете ни пожънаха успех и сме твърде развълнувани за да чакаме повече - затова ви даваме достъп до първоначалната версия веднага!

Насочете се към тази тема във форума за подробна информация, това което се задава ще ви хареса…! Надяваме се да сте също толкова развълнувани като нас!

Маркетинг

Екипът ни участва в Web3 Summit в Берлин и сподели историята на SAFE мрежата. Имахме възможност да разкажем как си представяме светът отвъд блокчейн технологията на морето на програмисти, инвеститори и други любопитни очи, заедно с другите участници като Едуард Сноудън, Ричард Сталман и Дейвид Чаум. Имаше го и това прекрасно усещане, когато някой ти каже “яко”, след като кажеш “Работя в MaidSafe” :wink:. Вижте няколко снимки от събитието, включително една с @dugcampbell, докато говори на сцената за децентрализираното съхранение на информация.

40
И последно напомняне, че @jimcollinson е в Брайтън тази вечер, така че ако искате да участвате в срещата заповядайте в The New Unity Pub от 19:00 часът. Вземете си нещо за пиене и чуйте всичко за UX/UI.

SAFE CLI

План на проекта

Голямата новина тази седмица е излизането на safe-cli и safe-authenticator-cli с реалните SAFE Клиентски Библиотеки :tada:, кликнете на посочените линкове за да свалите версията за вашата OS.

Всичко това постигнахме със завършването на този PR вчера.

QA екипът беше зает да тества safe-cli и safe-authenticator-cli след като ги включихме да използват истинските SAFE Клиентски Библиотеки. Надяваме се да открием очевидни бъгове, но разбираме, че няма софтуер без бъгове, затова ако ако откриете проблем или искате да ни дадете обратна връзка, положителна или отрицателна, може да го направите в тази тема във форума на общността.

Тази седмица нашия DevOps/QA екип добави self_update към кода на safe-authenticator-cli. Това използва командата self_update за да свали последната версия от GitHub страницата ни, ако има обновление, всеки път когато потребителя стартира ./safe_auth --update , което ви спестява ръчното сваляне на новите версии. Това изравнява функционалноста му с тази на safe-cli.

SAFE Network приложение/програма

(SNAPP)

План на проекта

И преди сме споменавали SAFE Network приложение/програмата в седмичните новини. Първата версия ще е проста помощна програма, позволяваща свалянето, инсталацията и управлението на различни видове SAFE програми и инструменти, които са вече налични или в процес на разработка.

Екипът ни работи усилено и първата версия скоро ще е готова за тестове от QA екипът ни.

Като това е само началото за това приложение. Ще започне съществуването си като общ инструмент за тестове, но идеята му е да се превърне в старт бутон за мрежата. Не жизненоважна програма, но полезна преходна стъпка, която са появява при нужда. С нея ще може да влизате, идентифицирате, управлявате профила си или създавате нов акаунт.

Това е стъпката, на която сме в момента - дизайна и създаването на методи, чрез които потребителите да могат да влизат в мрежата за първи път, по начин без нужда от чуждо позволение, в среда без сървъри.

Може би сте стартирали първия си Трезор или сте получили покана от приятел, който е вече в SAFE мрежата. Но всичко е необходимо да е разбираемо, лесно и работещо на всякакви устройства.

Имаме екип, които гледа към цялостната картина за приложение на SAFE Network програмата и я разработва за едновременно използване от мобилни и десктоп платформи, от самото начало. Всичко това трябва да се тества за да е максимално удобно за обикновения потребител, затова очаквайте още по темата!

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Тази седмица най-после завършихме с тъмния-режим PR :smile: и го включихме в основния код. Това ще позволи на потребителите да включват/изключват тема с тъмен режим както за Android така и за iOS устойства.

Миналата седмица @Zoki съобщи за проблем с Android браузъра, при който някои сайтове не могат да се свалят от SAFE Network, защото програмата се опитва да обърне публичните имена с числа в IP адреси. Открихме от къде идва проблемът и го разрешихме. Поправката ще бъде включена в следващата версия.

Последно за сега е добавянето в мобилния браузър за iOS на поддръжката на жестове за навигация, чрез които може да се преминава напред или назад между страниците.

SAFE Клиентски Библиотеки

План на проекта

Имахме добър напредък тази седмица с тестовете по интегриране на quic-p2p с истинските Трезори и с удоволствие ви съобщаваме, че няма повече провалящи се тестове и известни проблеми. През следващата седмица ще усъвършенстваме кода и ще се уверим, че всичко работи гладко за следващата версия на SAFE Клиентските Библиотеки.

Тази седмица основния фокус на @marcin беше оправянето на бъгове и разглеждането на PR-те. Той публикува PR променящ CreateCoinBalanceFor заявката да връща Transaction отговор в Тестовия Трезор. Също така работи по минимално преструкториране на Client елемента, премахвайки част от дублирания код и правейки Client::full_id() метода да връща SafeKey вместо Routing::FullId типа, намалявайки зависимостта ни от Рутинга. И за финал пусна PR добавящ малки подобрения към документацията тук там.

В съчетание с работата по SAFE Клиентските Библиотеки, правим промени по safe-nd щайгата, като поправяне на валидацията за позволяване към AppendOnlyData и преструкториране на error_response функцията така че сега връща Transaction отговор тип грешка за CreateLoginPacketFor заявката. Публикувахме нова версия на safe-nd 0.3.1 с промените.

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Продължавайки работата от миналата седмица основно се съсредоточихме върху обединяването на PR-те към функционалностите на от край до край решението за Сигурно Доставяне на Съобщения. Основната работа включваше почистване за да се избегне добавянето на идентичностите на старейшините изпращащи съобщение към всяко съобщение. Това добавяше много излишен разход и затова вече изпращаме тази информацията еднократно към Секцията, на която й трябва. Всяко съобщение съдържа много по-лекия BLS Key (емулиран за сега) и подпис. Друга работа е подписването и проверката на съобщения от един източник с ED ключ, който се използва за валидирането на съобщения от единични компютри.

Открихме и причината за последния неуспешен тест при използването на Parsec - идва от алгоритъма за разчупване на обвързванията в Parsec. Създадохме тест в parsec, който може да показва този проблем по рано и работим върху поправка за него.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

1 Like

SAFE Network новини – 29.8.2019

ФАЗА 1 (истински трезор)

Финалните части от Фаза 1 на Трезорите са завършени и тези от вас, които следят активността ни в GitHub са видяли колко усилия от целия екип изискваше това за да сме готови днес :tada:

Както споменахме миналата седмица финалната част от пъзела беше да заменим “тестовия” трезор с истински. Така вече имаме готови CLI, SAFE Клиентските Библиотеки и “истински” трезори!

Пуснахме отделна тема с подробностите и ако желаете да тествате лично истинския трезор сега е момента да се присъедините към купона!!

Маркетинг

Тази седмица @dirvine участва като говорител в Тюринг Фестивала 2019 в Единбург като изнесе презентация на тема “Оставете хардуера, нека обезопасим самата информация: Да се преборим с трудните, но жизненоважни проблеми”. Имаше много добра посещаемост, основно от хора извън крипто общността - доста различна аудитория от обикновенно - които се запознаха с това как SAFE мрежата решава проблемите, с които се срещаме днес от много високо ниво.

42
Представянето беше записано от организаторите и вероятно ще бъде публично достъпно през следващите няколко седмици.

SAFE Network приложение/програма

(SNAPP)

План на проекта

Първоначалната версия на SAFE Network App беше предадена на QA екипа и работим по оправянето, на някои бъгове и стабилизирането на кода под различните десктоп платформи. Ден след ден напредъка в работата на приложението е видим. Работим и по обновление за браузъра, което ще му позволи да рабори със SAFE Network приложението, което ще позволи да получавате известия за нови версии, също и обновяването до тях.

SAFE Десктоп Браузър

На десктоп фронта работим по малко доказателство на концепцията, интегрирано с новите API-та открити чрез CLI хранилището. Установихме основното поведение на fetch използвайки новите Neon API-та, както и добавихме прост помощник за навигация на Вечната Мрежа (Perpetual Web). В момента този POC Браузър е достъпен само за Linux и macOS, като работим по отстраняването на някои проблеми със съвместимостта под Windows.

Работим и по нов процес за представяне на новите версии на Браузъра с автоматично обновяване, което изисква някои промени по подписването на апликациите. Това вече придобива форма и се надяваме да го винализираме скоро!

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Обновихме потребителското ръководство в README хранилището за да помогнем на потребителите лесно да свалят и използват програмата за мобилния им телефон чрез сканиране на QR код или с линк за сваляне на двете платформи (Android и iOS).

Добавихме и нова опция за Android устройства, която позволява свалянето на изображения от safe:// уебсайтове на телефона. Освен това работихме и по рефакторирането на кода за да е максимално прост и универсален.

SAFE Мобилен Удостоверител

След като представихме последната мобилна версия на Удостоверителя за iOS чрез AppCenter, част от общността ни съобщи за проблем с приложението, при който съдържанието не са показва на цял екран, когато се използва с iPad и има наличие на опция за увеличение/намаление. Открихме къде е проблема и пуснахме поправка за приложението. И след като така и така правим промени за използване с устройства с голям екран добавихме и някой подобрения в потребителския интерфейс за по добро представяне.

Също така обновихме CI/CD процеса за Удостоверителя с автоматични версии за Андроид и iOS от CI към AppCenter чрез различни версии на PR-те.

SAFE Клиентски Библиотеки

План на проекта

Днес е голям ден за SAFE Клиентските Библиотеки, защото пускаме нова публична версия на библиотеките след дълга разработка. И има множество подобрения, които ще харесате!

Първо тази версия променя архитектурата на библиотеката значително, като в голяма степен запазва съществуващото API. Вече не използваме Рутинга като зависимост и самата библиотека е по-лека и лесна за разбиране.

Нещо повече, вече използваме новата мрежова библиотека и протокол, който разчита на QUIC, който има множество важни функции, като анонимност на мрежовия трафик: защото QUIC е стандартен IETF протокол и е криптиран по подразбиране, така че трафика в SAFE мрежата може да се прикрие като обикновен Интернет трафик и по този начин е практически неценируем и непроследим.

И разбира се тази версия на SAFE Клиентските Библиотеки работи с Фаза 1 на Трезорите: поддържа всички нови видове данни (които са основата на Вечната Мрежа) и въвежда Safecoin.

Както и досега Клиентските Библиотеки поддържат два режима на работа: първия е “истинския”, който използва мрежова връзка за да разговаря с Трезор. Втория режим е “тестови” Трезор, който въвежда всички функции на Трезора вътре в самия ви компютър; може да се използва за лесно тестване на програмите ви без да ги публикува в SAFE Network.

Всичко това поставя солидни основи за бъдещите функции. С премахването на Рутинга от Клиентските Библиотеки, може да се разработва отделно, което значи, че от гледна точка на Клиентите ще е по-лесно да се поддържат бъдещите фази (включително Fleming - Алфа 3).

Настоящата версия има известни ограничения: не включва FFI API-то за момента, защото преценихме, че се изисква още време за да го завършим в сътрудничество с front-end екипа. Ще го добавим в бъдещите версии.

Новите версии на SAFE App, SAFE Core, и SAFE Authenticator са публикувани в crates.io вече.

Трезори

План на проекта

През последната седмица усъвършенствахме кода на Трезора и оправяхме малки проблеми, които открихме след интегрираното му тестване с Клиентските Библиотеки и SAFE CLI.

След като оправихме всичко имаме удоволствието да съобщим, че днес пускаме нова версия на кода на Трезора, която може да тествате на компютъра си. Това е важна версия, която съдържа работата от Фаза 1 и добавя нови магически функции, като новите типове данни и Safecoin.

Има ли нужда да казваме повече? Може да тествате сами веднага!

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Вече разработихме всички основни неща от Сигурното Доставяне на Съобщения. Публикувахме поправка на проблема с подреждането за консенсуса на Parsec (правила за рефакторинг за прекъсване на връзките и последователно подреждане, когато се подрежда интересното съдържание) за който съобщихме миналата седмица и допълнителните тестове, опоменати тук са разрешени.

С този прогрес сме на няколко задачи от завършването на SMD. Искаме да разгледаме и някои от допълнителните задачи преди да отбележим всичко за завършено. И с приближаването на края на тази задача започнахме да плануваме използването на истински BLS ключове и въвеждането на DKG в Parsec. Голяма част от фокуса на екипа е насочен към плануването на Фаза 2 (свързването на множество трезори в Секция) и Фаза 3 (свързването на множество Секции в мрежа).

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 5.9.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

Маркетинг

Кога стана Септември?! Толкова сме съсредоточени върху това да пуснем мрежата, че новия месец се промъкна покрай нас. Това, в което може да сме сигурни е, че Септември ще бъде още един епичен месец с още повече добри новини и ще ни доближи до Fleming (Алфа 3).

На първо място искаме да приветстваме с добре дошъл @oetyng в екипа ни! Вероятно разпознавате името му, защото той е виден член на форума от години. Първоначално ще работи с @ravinderjangra върху safe_app_csharp за да преструкторира проекта за бъдещи промени, търсейки различни решения за поддръжка на новите API-та и видове данни, преди да се фокусира върху други части на проекта, които имат нужда от поддръжка. Много сме доволни, че някой толкова отдаден на проекта ще работи директно върху мрежата с нас и без съмнение скоро ще видите резултат от усилията му (без натиск :laughing:).

Използваме възможността да припомним за GitHub програмата за спонсорство, за която споменахме преди време. Може освен с програмен код да се включите и с поддръжка на докоментацията. Може да се регистрирате или да споменете, някой който според вас заслужава да получи спонсорство от нас.

Тази седмица @dirvine говори на 2nd Международна Конференция за Блокчейн, Идентичност и Криптография в Университет Напиер. @Savage сподели видео тук, но качеството на звука не е добро, затова ще ви информираме ако се появи по-добра версия.

И… още ново съдържание! Публикувахме месечната разбивка на свършената работа в Medium, дава ви най-общо представяне на основните неща, които свършихме през Август. Да, няколко “малки” неща :sweat_smile:!

Също така разгледахме подробно Фаза 1 на Трезорите (Vaults), която пуснахме тази седмица - може да разберете как това е голяма крачка към Алфа 3 (Fleming) в тази статия в Medium или във Форума. Знаете как ще ни помогнете - харесайте, споделете, коментирайте и разкажете на приятелите си! Тази статия е написана на по достъпен техничен език - затова е подходяща за споделяне с приятелите и семейството ви.

Още нещо: изглежда вече имаме хардуерна поддръжка за MaidSafeCoin в Trezor (за повече информация, вижте тази тема) :tada:

Предупреждение : това е гореща новина от днес (благодарение на @sascha :bowing_man: ) така че ви предупреждаваме: все още сме нямали възможност лично да проучим и затова ви приканваме да направите собствено проучване преди да пращате парите си!

SAFE CLI

План на проекта

Както много от вас вече са забелязали, след като публикувахме миналата седмица “Трезор Фаза 1 (истински трезор)”, пуснахме и първата пакетна версия на CLI, т.е. преминахме от просто споделяне на сорс кода и инструкции, как да го стартирате към завършена версия готова за инсталация на CLI-то.

Представеното миналата седмица доведе до полезна дискусия във форума за SAFE CLI командите, настоящите и бъдещите потенциялни функционалности, откритите проблеми, UX/UI интерфейсите и т.н. Благодарни сме на всички, които участват в тези дискусии - доставя ни не само голямо удоволствие да видим как тествате кода ни, но и ни предоставя много полезна обратна връзка и нови идеи за напред. Ако все още не сте се включили и вие в дискусията никога не е твърде късно! Има много полезна информация в тази тема - вижте сами.

След като публикувахме кода миналата седмица бяхме доста заети да оправяме проблемите, за които ни съобщихме плюс добавяхме нови функции, за които ни помолихте. Затова днес пускаме нова версия както за safe_auth така и за safe_cli CLI-тата.

Ако вече сте свалили предните версии може да ги обновите с командата --update за safe-authenticator-cli или update за safe-cli (да, отбелязали сме си да направим командите еднакви и на двете места). Може да свалите и инсталаторите и за двете от техните страници:

Една от новите функционалностти е добавена от @draw, който добави функция за автоматичното довършване в SAFE CLI. Как точно да използвате тази функция е описано в оригиналното съобщение от @draw тук.

Друга добавена функционалност е представянето на нова safe keys transfer команда за CLI-то (и неговото API), което позволява на потребителите да прехвърлят пари от SafeKey , докато safe wallet transfer командата позволява да препращате пари от Wallets . Направихме тези команди да са като опции, но да са задължаващи ( --from и --to ), с което ги прехвърляме от първоначалния им формат като аргумент позиция. Това ни позволява да поддържаме повече възможности за използване и в същото време да запазим всичко лесно за използване. Обновихме SAFE CLI Потребителското ръководство с тази и допълнителна информация.

Някои малки допълнения също са добавени, като добавянето на допълнителен --tx-id аргумент както за keys transfer така и за wallet transfer командите така че TX ID може да се избере от потребителя вместо да бъде създадено на случаен принцип от CLI-то. Добавихме и поддръжка за SafeKey URL адреси, което показва информация само за своето XOR име, ако е взето от NRS карта, и т.н. Това може да е полезно когато SafeKey е свързан към NRS URL адрес, така използвайки cat заедно с --info аргумент може да ни помогне да разберем NRS името и местоположението (XOR-URL) на SafeKey .

Оправихме проблем с номера на версията под Linux и добавихме по предложение на общността strip към процеса по изграждане и включихме .zip и .tar.gz пакети във cli версиите.

След като новите версии са готови подновяваме усилията си да добавим още NodeJS обвързвания към API-тата от високо ниво, които откриваме от safe_cli кода. Както може да се види от новините от миналата седмица вече имаме първото доказателство на концепцията за fetch NodeJs обвързване, което демонстрирано работи с PoC Браузъра извличащ сайтове публикувани в Трезор. Сега се опитваме да направим свързаности за FilesContainers , Published ImmutableData и NRS API-тата първо, за да може в последствие да ги отворим за SAFE Браузъра за използване от уеб програми.

Трезори (Vaults)

След успешното представяне на Фаза 1 на Трезорите имаше някой малки поправки, според обратната връзка, която ни дадохте - основно добавихме -v , --verbose флаг за да се разбере по-добре какво върши работещ Трезор. Може да добавите флага многократно за още повече допълнителна информация. Оправихме и малък проблем, при който се изискваше връзка с мрежата дори и за да се използва --help менюто, добавихме и поддържка на .zip и tar.gz пакети.

Ако вече сте свалили локален Трезор, следващият път когато го стартирате/рестартирате ще се обнови до най-новата версия ако имате интернет. Ако все още не сте свалили Трезор, който да стартирате на компютъра си може да го свалите от тук и не пропускахте да прочетете информацията за него от миналата седмица тук.

Освен всичко това основно се фокусирахме върху плануването на следващата фаза и как най-плавно да стигнем до нея. След като вече имаме клиенти, които да се свързват с трезора и да си взаимодействат с него, все едно е цяла мрежа, следващата стъпка е да свържем множество Трезори в една Секция, в която да координират действията си чрез PARSEC (поне за действия, които изискват взаимодействие). За някой операции, като извличането на данни, искаме да минем без използване на подреден консенсус за да е максимално бързо.

SAFE Network приложение/програма

(SNAPP)

План на проекта

Тази седмица беше изпълнена с QA за версия 1, както за функционални, така и за аспекти на дизайна, с приближаването ни към пускането на първата версия. Затова заедно с работата, която вече сме започнали стартирахме и подготовката за следващата фаза от SNAPP картата на проекта. Първоначално сме се фокусирали основно върху MacOS, а за следващата фаза ще се целим в разрешаване на проблема с инсталация под Windows. В последствие това ще ни позволи да пускаме версии за трите десктоп платформи, които таргетираме.

Не само първата версия на SAFE Network програмата е почти готова, но и дизайна за версия 2 е започнат.

За версия 2 сме се съсредоточили върху това как потребителите да създават акаунт без нужда от позволение, основно на мобилни устройства, където няма да има възможност за стартиране на трезор (поне първоначално).

Извършихме няколко теста с потребители за да разберем по добре как потребителите реагират на различни подходи при създаването на Акаунти. Както при всички тестове с UX, получихме много добра обратна връзка и сме подготвили специфично решение за основа на пакета от спецификации: възможността на съществуващ Акаунт да даде покани на приятели, давайки им всичко необходимо за да си създадът акаунт в SAFE мрежата.

В момента генерираме покани и ги подготвяме.

Как съществуващ потребител създава, плаща, прехвърля и проследява - и ако има нужда - взима обратно покани? И как подсигуряваме ниждата и двамата да имат достатъчно Safecoin за да покрият изискванията за създаване на използваем Акаунт, без подаряващият да плати твърде много, ако цената се промени преди поканата да е приета? Много забавни проблеми, които решаваме в момента.

Работата по тях включва и UX дизайна по създаването на акаунт, както и основите, чрез които хората ще започнат първото си взаимодействие със Safecoin, и ще платят за достъпа си до работещата мрежа, под различните платформи - мобилна и десктоп.

These are all the potted feature sets that you’ll start seeing coming together on the Safe Network app, as we build out the core experience to the ecosystem.

Може да очаквате примерни снимки от всичко това и други елементи на потребителското изживяване - след като представим версия 1…

SAFE Десктоп Браузър

След като представихме доказателството на концепцията за новите Трезори миналата седмица, и проблемите с инсталаторите, пускаме нова обновена POC версия за mac и linux с оправени инсталатори (тази поправка отне доста ровене както в резолюцията на нод модула и пакетирането му, за да открием причината, която се оказа в модула стартиращ .node файлове). След тази поправка започнахме работа по обновяване на POC версията, с идеята да я подготвим за нова основа за разработка. branch ‘up to snuff’, with the aim of making this our new development base. Това наложи поправката на множество грешки и тестове след като премахнахме 30% от кода след като изключихме сайта за идентификация и библиотеките към него. Надяваме се скоро да обединим работата по него.

Освен това проверяваме електрон библиотеката за проблемите под Windows. Добрата новина е, че това е известен проблем в Electron. Лошата новина е, че няма единично решение, което да е достигнало до Neon вече, затова подготвяме наше решение за Windows пакетите, за да можем да преминем към по забавната част с API интегрирането… за което стартирахме ново хранилище, съсредоточено около нашите rust API-та изградени за CLI-то. Това щер положи основите за ново safe-nodejs хранилище, което в момента използваме за fetch в браузъра.

И бърза бележка за документацията относно работата по характеристиките на браузъра за Вечната мрежа: решихме да премахнем Github хранилището му за момента.

Обновяването и грижата за това хранилище през фазата на дизайн е излишна работа, особенно при използването на инструменти като Figma и поради това няма голяма информативна стойност за общността.

Смятаме да публикуваме повече видео клипове и снимки, които да покажат по-добре дизайнерските решения с напредъка на работата ни.

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Умаме удоволствието да представим версия 0.2 на SAFE Мобилния браузър :tada:. Идва с очакваната тъмна тема и множество нови вълнуващи опции като сваляне на снимки от SAFE сайт на устройството ви, iOS интегриране с жестовете за навигация, нов прогрес бар обозначаващ свалената информация, и някои поправки на бъгове включително отварянето на сайтове с число в адресите.

Вижте темата във форума за информация как да свалите и тествате програмата за вашето устройство (ако вече имате старата версия ви препоръчване първо да я изтриете преди да свалите новата).

SAFE Мобилен Удостоверител

Освен новата версия на мобилния браузър пускаме и нова версия на Удостоверителя :smile:. Промените в тази версия са базирани на обратната връзка от общността. Основната промяна е да използваме целия екран на iPad таблетите. Направихме и някои UI/UX подобрения за Android и iOS устройства с големи екрани.

Вижте темата във форума за информация как да свалите и тествате програмата за вашето устройство (ако вече имате старата версия ви препоръчване първо да я изтриете преди да свалите новата).

SAFE App C#

Тази седмица публикувахме safe_app_csharp NuGet пакет версия 0.2.3. В тази версия обновихме safe_app и safe_authenticator основните библиотеки до версия 0.9.1. Това ще е последната NuGet версия поддържаща Alpha 2 мрежата.

Сега престроктурираме и опростяваме safe_app_csharp структурата на проекта преди да започнем работа по поддръжката за новото API и типове данни. Това ще опрости разработката и процеса по изграждане. Масивен PR беше публикуван за това и в момента е в процес на ревю.

SAFE Клиентски Библиотеки

В момента търсим бъгове и проблеми с Фаза 1 и започнахме подготовка за необходимата работа по Фаза 2. Въпреки че не е вероятно да засегне SAFE Клиентските Библиотеки по значим начин, все пак се налага да подобрим частта на свързването на Трезора за да може SAFE Ядрото да говори с множество Трезори едновременно (и както може би помните, Фаза 2 е изцяло фокусирана върху работата на множество Трезори!).

Понеже не използваме Рутинга за свързване с мрежата (свързваме се директно с Трезорите вместо това) трябва да имаме част от функционалността му в Клиентските Библиотеки. Една от тях е справянето с вероятното несъответствие с отговорите, които различни Трезори изпращат: някои от тях може да са в процес на достигане на консенсус и може да имат различно виждане за света. За момента се налага тези случаи да ги решаваме от страната на клиента и ще възможно най-доброто решение за напред.

В същото време разглеждаме какви варианти за разработка ще окажат най-голямо влияние върху картата на проекта. FFI е подходяща област, по която да работим в следващите дни. Търсим как да процедираме с интерфейса на SCL и NodeJS/JavaScript. Една от възможностите е да използваме Neon свързаности които ще работят подобно на Java/JNI FFI модела.

Друга област, по която бихме могли да продължим разработката е RDF, която поставихме на пауза преди Фаза 1. По-бързо за въвеждане и ефективни алтернативи на Redland C Libraries, което предостави начини за използване на RDF в Rust също са в процес на преглед, защото много нови библиотеки се появиха след паузата.

@marcin пусна PR оправящ safe_app_jni и safe_authenticator_jni суб модолите в SCL, които бяха счупени с промените във Фаза 1.

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Превключихме фокуса си върху плануването на разработката на втората фаза на Трезорите и плануваме оставащата работа по интегрирането за поставения на пауза BLS проект.

Като резултат има малък прогрес в Сигурното Доставяне на Съобщения тази седмица. Наскоро започнахме да добавяме още тестове, за да сме сигурни, че съобщенията са правилно защитени и невалидните съобщения се засичат и отхвърлят.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

1 Like

SAFE Network новини – 12.9.2019

Маркетинг

Тази седмица маркетинговия екип беше фокусиран върху създаването на ново съдържание. Публикувахме нова статия в Medium разглеждаща новите типове данни (въпреки, че технически публикувахме статията миналата седмица :wink:) за да покажем някои от различните вариации на данните и как те могат да се свържат заедно за да създадат нещо невероятно. Също така публикувахме продължение към Фаза 1 на Трезорите, разглеждащо малко по-подробно какво е включено (основно фокуса е върху новите CLI-та). Все още не сме публикували тези статии във форума, затова ако искате да ги има и само кажете и ще ги добавим веднага!

Сутринта изпратихме и имейл с първите септемврийски новини, разглеждащ фалшификатите. Ако не сте се абонирали за имейл новините, защо да не го направите сега?! Посетете safenetwork.tech за да получавате имейл на всеки две седмици. Пуснахме и туитър буря фокусирана върху новини от изминалата седмица и нещо.

И докато създавахме всички тези материали също така работихме и върху план за маркетинговия ни фокус в следващите няколко месеца, като идеята е да се насочим основно към DApp разработчиците. С напредването на работата по новите CLI-та и Трезори е перфектното време да вдъхнем отново живот към тях и да приканим нови програмисти да се включат. Ще споделим плановете ни с напредването на работата.

Трезори - Фаза 2

План на проекта

Фаза 2 на Трезорите премина от плануване към разработка :tada:

Фаза 1 (единичен, истински трезор) е завършена и се насочваме с пълна сила към Фаза 2.

Както е видно идеята ни е да създадем минимално необходимото работеще решение и в последствие да надграждаме върху него. С тази цел Фаза 2 на Трезорите е разделена на две подфази. Фаза 2а ще разшири архитектурата на единичния трезор от Фаза 1 до няколко трезора, но само в една секция. Фаза 2б ще надгради над това и ще има освен множество трезори и множество секции.

Това е доста вълнуващо, защото това е фазата, в която гумите се срещат с пътя. Това е частта, в която продължаваме към създаването на децентрализирана мрежа и интегрираме консенсусния механизъм.

Отбелязали сме основните задачи в плана на проекта, покриващи най-важните изисквания, като най-голямото е интегрирането на трезора с рутинга на PARSEC.

Поради комплексността на Фаза 2 ще добавяме в плана конкретните задачи за всяка основна част от плана след като завършим предната. Така въпреки че основните частти ще останат статични, с напредването на работата ще забележите нарастването на броя нови задачи. Но разбира се това ще значи, че сме завършили голяма част от тях :wink:

Екипа за Трезорите започна първоначалната работа по добавянето на тестови рутинг към Трезорите преди да интегрираме истинския.

Друга част от разработката е в рутинга и по точно как ще се справя с изчистването (Pruning) на Parsec. Това е нужно за да гарантираме, че няма постоянно да увеличаваме използването на памет от компютъра и количеството информация, която ще трябва да се изпраща към новоприсъединяващи се компютри. За да постигнем това ще използваме настоящия механизъм, който създава нова Parsec връзка в случай на разделяне на секция.

Още една новина свързана с трезорите от тази седмица. По време на тестовете @karamu откри прекъсващ проблем, при който файл, който изглежда качен на споделен трезор не може да се свали обратно. След известно разследване @nbaksalyar успя да останови първопричината: споделения трезор е качен на Mac компютър, който от време на време изчиства временната информация и това може да доведе до загуба на непроменими парчета данни. Проблемът е въпрос на конфигурация и днес направихме необходимите промени в конфигурацията на споделения трезор за да го отстраним. Поправка в PR форма ще бъде пусната също така. За да се свържете със споделен трезор ще трябва да обновите вашия файл vault_connection_info.config с последната версия от нашия GitHub . Вижте оригиналната публикация Трезор Фаза 1 (истински трезор) тук за пълни инструкции за това как да се свържете със споделен трезор или как да стартирате собствен трезор.

SAFE CLI

План на проекта

След като пуснахме миналата седмица версия 0.3.0 на SAFE CLI, подновихме работата по разработката на API-то от Високо Ниво и излагането му към други програмни езици като NodeJS. Успяхме да напреднем доста и въпреки че все още сме в ранен етап успяхме да създадем NodeJS свързаности за NRS , FilesContainers и fetch API-тата, и дори да ги използваме за SAFE Browser-а. Пуснахме и първия план на проек за NodeJS свързаността заедно с първите задачи върху, които ще работим.

От страната на SAFE CLI тази седмица работихме по въвеждането на Медия-тип (т.е. MIME-типове) в XOR-URL адресите генерирани при качване на файлове в мрежата. Вече имахме резервирано място за тях в XOR-URL кодирането, но не го използвахме досега. Това ще позволи на апликации, като SAFE Browser, да работят с файловете според медия-тип информацията записана в XOR-URL адреса. Това се прави чрез fetch HL API-то, както и с $ safe cat командата когато --info е предоставено.

Започнахме и въвеждането на ново API от високо ниво (и съответната $ files add команда към него), което ще позволи на потребителите да добавят файл към съществуващ FilesContainer . Това ще добави единичен файл (и като опция ще го презапише ако вече съществува) към FilesContainer или към локален път/ликация, или към safe:// локация. Последното ще покрие сценариите, в които някой файлове са вече качени в мрежата и искаме да създадем връзка към тях от други FilesContainers също така.

Може би разбирате, че това са първите ни стъпки в това да позволим такива операции със safe:// съдържание, очакваме в бъдеще да може да синхронизираме FilesContainer със safe:// URL адрес като първоначална локация, в допълнение към локалната папка/път.

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

SNAPP получи PR оправящ редица стилистични и компонентни проблеми. Също така финализираме процедурата по автоматично обновяване с някой финални тестове със създаването на CI системи в момента.

Всички тези неща добавяме и към десктоп версията на SAFE Браузъра, което ще позволи обновяването на апликации директно от самите SNAPP.

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

POC браузъра е подреден и вече е основния ни dev отдел. Това наложи поправката на множество проблеми след-electron-обновявания, както и поправки на тестовете и настройки, сега след като премахнахме вградения удостоверител.

Но вече dev отдела ни изглежда по-подреден, от когато и да е било. С новата NEON API поправка и работеща версия под Windows (предната версия вече има версия за Windows!), и нашите E2E тестове работещи под всички платформи (за момента без Windows CI). Това досега не беше възможно изобщо под Windows, заради някои забавни Windows “капризи”. Така всичко това изглежда много позитивно.

След като оправихме Windows-а, насочихме вниманието си към новата safe_nodejs библиотека, която изграждаме над CLI изложените dev API-та. Вече имаме основните API-та изложени, с NRS създаване/обновяване и files създаване/синхронизиране както и fetch, която вече беше в POC. Така разбира се, започнахме да излагаме тези API-та към DOM, който сега работи добре, след като отстранихме проблемите с пакетирането, работим и по някои хубави UI подобрения за да гарантираме лесно регистриране на Публични Имена.

Всичко това ще намерите в този PR.

Върху тази интеграция с браузъра, разглеждаме и пакетирането на safe_nodejs библиотеката за да помогнем на по-бързото изграждането на апликации (в момента изграждането от сорс кода добавя около 45 минути към CI тестовете ни, така че работим доста енергично за да свалим това време). Първоначалните тестове с node-pre-gyp също изглеждат обещаващи!

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Опцията Pull to Refresh от PR #137 е въведена :tada: Тази опция позволява на потребителя да обнови уеб страницата, която разглежда като издърпа надолу, без да използва бутона за презареждане в менюто и за двете платформи (iOS и Android).

В момента се опитваме да пуснем автоматичните UI тестове за хранилището на мобилния браузър използвайки Xamarin.UITest инструментите. UI тестването е критичен компонент за да се установи дали някои от съществуващите опции е счупена или дали са се появили нови бъгове, заедно с въвеждането на нови опции или поправката на друг проблем.

Автоматизацията на UI тестовете гарантира, че ще се правят по-бързо и по-често, и че няма да имаме връщания назад - особенно с увеличаване на сложността на проекта заедно с увеличаващата се бройка проекти. Следващата седмица ще конфигурираме CI да пусне тестовете на множество устройства с различни API нива/OS версии и хардуерни спецификации на множество платформи, за да подсигурим единно потребителско изживяване за всички потребители.

SAFE App C#

Тази седмица отделихме време в преглед на safe-cli кода и разгледахме как да пуснем FFI свързаностите от safe-cli за да дадем възможност на API-то да използва C# със същия програмен код.

Целтани е да имаме структура, която ще се използва за предостави .NET API за функции като качване и сваляне на информация от новите трезори. Щом имаме основната структура ще разширим API-то да покрива и другите съществуващи функционалности, които включват работата с новите типове данни, ключове, XOR-URL адреси, NRS, и портфейла.

SAFE Клиентски Библиотеки

С подготвянето на предстоящата Фаза 2 на Трезорите разрешихме и множество проблеми. Един от тях е PR #1034 и се отнася до разрешенията за програми изпращащи обновления към мрежата от името на потребителя. Досега, програмите използваха transfer_coins като единствената порта за промяна на информацията, четяха койн баланса и изпращаха койни от името на потребителя. Решихме че това трябва да бъде разбито на различни нива за разрешение за всяка специфична операция. Затова добавихме няколко порти за разрешение allow_mutation и get_balance .

@marcin пусна PR за повторно включване на не-тестовите форми, които работят отново след всичките промени в SCL, в Travis, който използваме за Непрекъсната Интеграция. В допълнение, този PR оправя и връща бинарните тестове за съвместимост, които също бяха спрени, и добавя малко преструкториране, след като така и така правим промени. Последно, този PR премахва частта от кода, която стартира cargo check преди cargo clippy в нашия clippy-all скрипт, което беше необходимо заради бъг, на който се натъкнахме и съобщихме. Много добро обяснение на бъг-а, анализа му и поправката може да бъде открита тук.

BLS криптография

План на проекта

Завършихме с плануването на BLS стадия, заедно с задачите по Фаза 2. Този проект отново е подновен от там, където го бяхме поставили на пауза и може да добавим работата, която бяхме свършили преди за Parsec към BLS Разпределено генериране на ключове (Distributed Key Generation=DKG), заедно с разчистването към Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery=SMD) проекта, за да започнем с генерирането на истински ключове на BLS Секция и да ги използваме в рутинга.

Започнахме и първоначалните промени по превключването на BLS от кворум към 1/3 съгласие, което ще направи емулирания BLS по съвместим с истинския BLS.

Сигурно Доставяне на Съобщения (Secure Message Delivery)

План на проекта

Приключихме с последната задължителна задача от SMD плана :tada: Добавихме още тестове за да гарантираме, че съобщенията са правилно защитени и неправилни съобщения се засичат и отказват. Има няколко допълнителни задачи останали за SMD, които са на пауза за сега и ще се решат, когато времето позволи.

За да завършим въвеждането на SMD така че да отговаря на RFC-ра, ще трябва да изчакаме докато BLS проекта е завършен. На този етап ще можем да направим финалния QA и да го обявим за завършен. До тогава ще държим този проект отворен само с една задача за завършване.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 19.9.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

Маркетинг

Тази седмица имаме няколко нови видео клипа! На първо място е видео от @Karamu, където обяснява няколко CLI команди като стартирането на трезор и свързването със споделен трезор както и използването на safe-удостоверител-cli за удостоверяване на safe-cli програма. Няма аудио, но Calum много усложливо е добавил коментари към командите за да може да проследите лесно процеса.

И като допълнение от темата на @joshuef във форума миналата седмица (Създаване на SAFE сайт), той написа и статия в Medium и кратко видео към нея, където ви показва CLI-тата в действие. Намирате ли това за полезно? Смятаме да създадем още много ръководства за да помогнем на всички типове програмисти :smile_cat:

Следващата седмица @dugcampbell ще присъства на Blockchain Live конференцията в Лондон, за различни срещи, така че ако присъствате и вие, кажете здрасти!

Трезори - Фаза 2

План на проекта

Сега след като приключихме с плануването и подготвителната работа, започнахме с въвеждането на Фаза 2 на Трезорите. Да си припомним, целта на Фаза 2 е пускането на множество трезори: важна стъпка приближаваща ни към крайната цел “Трезори от вкъщи”. Към екипът се присъединиха @lionel.faber, @marcin, @nbaksalyar, и @yogesh, което на практика означава, че целият екип работещ досега върху SAFE Клиентските Библиотеки се прехвърли към тази задача.

Едни от основните задачи на Фаза 2 е да добави Рутинга и PARSEC към Трезорите. И от тук започва приключението ни: първоначално интегрираме тестови Рутинг, като емулираме части от Рутинг функциите, от които имаме нужда без да разчитаме директно на самия Рутинг. Това ни позволява да работим паралелно с Рутинг екипа без забавяне. В момента сме фокусирани върху тестването на комуникациите между множество Трезори и гарантирането на работата на всички фонкционалности според очакваното, когато добавяме още Трезори към Секция.

В частта с Рутинга нещата вървят добре по въвеждането на съкращаващата (pruning) функционалност в PARSEC, като първите няколко PR-и са почти готови. Както споменахме в новините от миналата седмица, идеята е да третираме съкращаващо събитие подобно на смяна на префикса, където нова PARSEC инстанция се създава и събития, които все още не са достигнали до консенсус се въвеждат повторно.

SAFE CLI

План на проекта

Днес пуснахме нова версия на SAFE CLI (v0.4.0), която включва няколко малки поправки и само две нови опции:

 1. files add команда: тази команда позволява на потребителите да добавят единичен файл към съществуващ FilesContainer или като посочат съществуващ път към локалния файл или като посочат XOR-URL адрес на файл, който е вече качен в мрежата. Потребителското ръководство е обновено с информацията за тази нова команда.
 2. Медия-тип (т.е. MIME-тип) кодиран в XOR-URL адреси: добавихме поддръжка на кодиране на Медия-тип в XOR-URL адресите, и по този начин вече всички файлове качвани в мрежата с команди safe files ще се свързват с FilesContainer използващи XOR-URL адреси съдържащи вида Медия-тип файл.

Моля имайте пред очи, че използвайки тази нова версия на SAFE CLI файловете/сайтовете/XOR-URL адресите генерирани с нея, няма да могат да се декодират/отварят коректно със съществуващия PoC SAFE Браузър, затова подготвяме нова версия на PoC Браузъра, която може да работи с новите XOR-URL адреси и ще я пуснем скоро.

API свързаностите върху, които работим за браузъра имаха добър напредак тази седмица. След като Windows пакетите вече работят добре ги въведохме и в CI системата. Заедно с това работим и по въвеждането на тестови сет!

За тези, които не следят дискусията за Трезорите - Фаза 1 във форума,в момента се опитваме да се фокусираме върху присъединяването на safe_auth CLI командите към SAFE CLI, за да опростим UX-а за работа с мрежата чрез CLI. Целта ни е да имаме едно единствено CLI, чрез което потребителите да могат не само да контролират съдържание, но и да взаимодействат с Удостоверителя. Преглеждаме възможността да подкараме Удостоверителя като системен демон/процес, което ще изложи интерфейс, който всяка програма или Удостоверител с UI/GUI ще може да взаимодейства.

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Работихме усилено по процедурата за обновяване и CI през последната седмица. Имаше доста неща за оправяне за да стигнем до нещо, с което сме доволни, но достигнахме до процес, който изглежда добре. Излизането на първата версия се приближава!

Последните усилия по UX дизайна, който изглежда доста завършен, ни позволи да допълним процеса по купуване, генериране и управление на акаунт поканите за SAFE Network. Тези неща са свързани разбира се с портфейла и Safecoin на канещият, но също и за присъединяващия процес на получаващия покана.

Така че към това бяха насочени последните ни усилия: присъединяването на нови потребители, и в частност помощ по създаването на Идентичности — известни и като Safe ID-та.

Има повече от това, което се вижда на пръв поглед. Как потребител управлява множество идентичности? И как могат да започнат анонимно? И как могат да имат съхранена информация, транзакции и настройки за всеки отделен Safe ID?

Това е интересна и важна работа: да го подготвим за бъдещо разрастване, но в същото време да го държим достатъчно просто за управление в момента.

Също така всичко това се изгражда първоначално за мобилни устройства, с идеята да може да се въведе и за десктоп компютри бързо в последствие.

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

Тази седмица подобрявахме доказателството на концепцията за браузъра и работата му с новите споделени трезори. Добавихме някои интересни функционалности (NRS регистър в браузъра!? Работа със сайтовете и качване на файлове?!?!?!), които в момента проправят пътя си през QA. Веднъж след като сме доволни от тази работа, ще пуснем нова версия на браузъра веднага.

Освен всичко това, сега след като инсталационните файлове вече работят с Windows нормално, успяхме да пуснем Windows тестове и изграждане с CI-то. Нещо, което беше невъзможно досега заради несъвместимости между някои nodejs FFI и windows.

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Както споменахме миналата седмица продължаваме с настройката и работата по UI тестовете (локално и в CI). Досега бяхме зависими от IDE-то за да пускаме и анализираме тестовите резултати, но вече може да пускаме UI тестовете независимо от платформата (Windows/Mac/Linux) и под Azure DevOps, което използваме за CI-то. Тестовете се пускат чрез Cake изградени скриптове използващи nunit-конзола стартираща Xamarin-UI тестовете. Вече може да стартираме тестовете на CI-то и да преглеждаме резултатите в XML формат.

Също така оправихме проблем, който предизвикваше проблеми с работата на приложението като проверяваше дали сесията на обекта е нула преди да свали съдържание и да върне подходящото съобщение за грешка.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица активно обсъждахме и започнахме да работим върху някои задачи за преструктуриране и рефакториране, така че библиотеката да е готова за използване на новите свързаности, които да предоставят API-та за новите типове данни и други функционалности.

Повдигнахме и PR чернова към safe-cli хранилището, която съдържа основните необходимости за генериране на местните библиотеки за десктоп и мобилни платформи и за използването на FFI свързаности за safe_app_csharp . Все още има много работа преди да пуснем новия NuGet пакет с новите API-та.

SAFE Клиентски Библиотеки

След като започнахме работа по Фаза 2 на трезорите, SAFE Клиентските библиотеки не се разработват активно. Ще продължим да оправяме възникнали проблеми от Фаза 1 и ще правим подобрения, където можем, но екипът ще е основно фокусиран върху интегрирането на рутинга в Трезорите. Ще се видим от другата страна!

BLS криптография

План на проекта

Тази седмица стабилния прогрес по BLS проекта продължи, включително въвеждането на Генериране на Разпределен Ключ (Distributed Key Generation (DKG)) в тестовия-parsec, както и промени по процеса за одобрение на кандидати за въвеждането на Възрастни (Adults) и участието им в DKG. Отстранихме и малък проблем водещ до преждевременен консенсус в тестовия-parsec.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 26.9.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Пуснахме нова версия на SAFE Браузъра, добавяща някои много добри функции на вУеб (Вечната мрежа).
 • Като част от работата по Фаза 2 на Трезорите започнахме да правим необходимите промени, за да сме сигурни, че Трезорите виждат по един и същи начин състоянието на информацията за всички мрежови операции.
 • В SAFE CLI хранилището беше извършена много работа за да подготвим първите FFI (Интерфейс на Чуждите Функции / Foreign Function Interface) функции за SAFE API-тата. PR-а който включва настройките за генерирането на основните библиотеки, C# свързаностите и покриващ повечето от API-та беше прегледан и обединен.
 • Работата по въвеждането на Стареенето на възлите (Node Ageing) започна.

Маркетинг

Това са последните новини за Септември :fallen_leaf: - колко вълнуващо! И както обикновенно имаме множество новини за вас и тази седмица. Като начало за маркетинга ви изпратихме двуседмичния ни новинарски имейл, който трябва да сте получили днес след обяд (UK време). Обсъдихме раждането на безКешовите общества, какво води до тях и къде крипто валутите намират своето място във всичко това. Ще го публикуваме и в Medium скоро, за да не го изпуснете - но защо да не се запишете за новинарския ни имейл и да получавате историите директно в пощата си?!

Пуснахме и насочена върху наблюдението туитър буря, така че хвърлете едно око в Twitter. Ако сме изпуснали някоя важна новина може да ни пишете във форума или да ни тагнете в Twitter.

Трезори - Фаза 2

План на проекта

Продължаваме да напредваме през задачите на Фаза 2, основно сме фокусирани на два фронта: тестовия Рутинг и рестартирането на операциите на Трезора, по отношение на постигането на консенсус.

Спряхме се върху тестовия Рутинг в новините от миналата седмица, но това е само част от историята. Във Фаза 1 на Трезорите повечето заявки за товарене са въведени наивно: защото нямаме нужда от консенсус в контекста на единичен Трезор, потокът от операции използва някои кратки пътища, които няма да работят с множество Трезори. Сега правим необходимите промени за да сме сигурни, че Трезорите имат едно и също виждане за състоянието на информацията на всички поддържани операции в мрежата. Това е добре известна задача и сме завършили етапа на проектиране. Подхода, който избрахме налага някои малки промени в Рутинг API-то и в кода на Трезора. Промените започват да се появяват с PR#852, който поставя началната структура за работа с консенсуса и PR#854 където изтриването, трансфера на койни и заявки на пакет за вход (LoginPacket) се насочват през консенсус алгоритъма.

С завършването на PR#1034 , AppPermissions са готови за оптимизация и преработка (обяснено е тук в SCL секцията) в тестовия трезор вътре в SAFE Клиентските Библиотеки. Съответните промени са на път и за истинските трезори, за да ги подготвим за новия начин за работа с разрешенията на програмите.

В рамките на Рутинг щайгата, имаме обединени PR-и за справяне с PARSEC кривата, когато трябва да се извърши изчистване (pruning). Бъдещета работа за справяне с подробното изчистване (pruning) на работата също напредва добре.

И докато сме тук си струва да отбележим, че споделения Трезор (като част от Фаза 1 на Трезорите) беше рестартиран по рано тази седмица и vault_connection_info.config файла беше обновен в GitHub страницата на трезора. Вижте последната версия на Трезора за новия vault_connection_info.config файл - ако смятате да използвате споделения трезор, трябва да го свалите в съответната локация на платформата ви :wink:

SAFE CLI

План на проекта

Както знаете създадохме първия комплект от SAFE API свързаности за NodeJS. Това значи, че уеб програмите (apps) и самият SAFE Браузър могат да използват едни и същи API-та, каквито се използват от SAFE CLI. Но последните няколко седмици (и особенно последните няколко дни) много работа беше извършена за да подготвим първия комплект FFI (Интерфейс за чужди функции / Foreign Function Interface) функции за SAFE API-тата. Това ни позволява да започнем работа по създаването на SAFE API свързаности за C# езика (и в последствие за Java и други езици). Това значи, че API-тата ще бъдат използваеми и от мобилния браузър.

Създадохме и някои автоматични тестове за NodeJS свързаностите (с Jest), което гарантира, че информацията е съхранена и извлечена правилно, когато се използва кое и да е от SAFE API-тата. След като всичката функционалност и логика на API-тата се намира в Rust нивото и множество сценарии се тестват на това ниво, тестовете на NodeJS свързаностите, както и която и да е друга свързаност, стават по прости. Те просто гарантират, че информацията е правилно изпратена и получена през слоя на свързване.

В момента обмисляме рефакторинг и преструкториране в хранилището, след като вече имаме три щайги за управление: 1) safe-api излагащо Rust SAFE API-то, 2) safe-cli съдържащ SAFE CLI сорс кода на програмата и зависимостта от safe-api , и 3) safe-api-ffi който е слоя съдържаш всички FFI функции напълно изолирани/отделени от останалите, и очевидно зависими от safe-api . Така че ще продължим да работим върху това за да финализираме някои реорганизации, които вече са готови.

И накрая, паралелно продължаваме да опитваме да оправим някои малки проблеми и да добавим нова функция, която ще позволи да се избере специфичен баланс за харчене от портфейл ( Wallet ) за всяка от поддеържаните операции. За момента всички команди на портфейла използват баланса за харчене по подразбиране като източника/целта за всяко действие извършено с Wallet . Сега се опитваме да позволим на потребителите да зададът лесно име на баланса за харчене в URL адрес, така че командата да може да работи с него вместо с баланса за харчене по подразбиране. Т.е. ако имате баланс за харчене с име за-плащане-на-бири в портфейл с URL адрес safe://mywallet ще може да проверите баланса по него с командата:

$ safe wallet balance safe://mywallet/to-pay-beers

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

Днес публикувахме нова версия на SAFE Браузъра! Представяме някои много добри функции на вУеб (Вечната мрежа), позволяващи на потребителите не само да преглеждат SAFE сайтове и техните стари версии, но също така да регистрират NRS имена (Система за разрешаване на имена / Name Resolution System) директно от браузъра. Потребителите вече могат и да качват и променят сайтовете си (директно от браузъра).

В настоящия момент не сме положили много усилия върху UI/стилът на тези функции. Просто ги направихме публични с базова функционалност за да може да опитате бъдещето на Интернет тук и сега!

Може да го свалите от GitHub страницата ни тук и да си поиграете с тези хубави функции. Напомняме, че ще имате нужда от safe_auth CLI работещо и свързано или към споделен Трезор или към локален Трезор, който сте стартирали.

Просто за да ви дадем идея за нещата, които ще може да правите в тази нова версия, ето някои най-общи описания:

 • Изтегля уебсайтове използвайки NRS-URL адреси и XOR-URL адреси, разглежда напред и назад тяхната история, виждайки всеки уеб сайт във всяка от версиите му.
 • Ако се опитате да отворите сайт чрез NRS име, което все още не е регистрирано ще получите възможност да създадете и регистрирате това NRS име със своя акаунт! За тези от вас, които знаят как работи настоящето DNS регистриране това ще е интересно преживяване :wink:
 • Ако посетите сайт, който вече притежавате ще може да го редактирате директно в Браузъра, като изберете локална папка (само папка може да бъде избрана в тази версия) от където ще може да качите новите файлове за сайта си. Браузърът ще качи и публикува информацията ви с вашето NRS име и URL адрес.
 • Уеб сайтовете алтернативно могат да бъдат качвани и публикувани под NRS име чрез SAFE CLI. Веднъж след като са публикувани могат да се изтеглят или чрез CLI или да се отварят с SAFE Browser (въпреки че не е възможно все още да се променя сайт чрез браузъра ако е качен с CLI, нито обратното, ограничение върху, което ще работим скоро във връзка с поддръжката на споделени права между различните програми).

Ако създадете сайт на споделения Трезор защо не споделите NRS или XOR URL адреса във форума за да го видят и други!

Напомняме, че тази версия на браузъра не е съвместима с Алфа 2 тест мрежата, а работи само с новия споделен или локален Трезор както е обяснено в тази тема.

SAFE Мобилен Браузър

План на проекта

Тази седмица приключихме с автоматичната настройка за UI тестване на SAFE мобилния браузър. За да валидираме тестовата настройка добавихме някои UI тестове за сценарии за тестване на долните бутони за навигация, промяна на темата на приложението, отваряне на FAQ страницата и т.н. Тези тестове показаха че автоматичното UI тестване е възможно и е лесно за въвеждане. Въпреки това, работата по мобилния браузър е поставена на пауза за сега заради продължаващата разработка на safe_app_csharp , който е основния ни фокус в момента.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица продължихме с добавянето на свързаности за новите API-та и покрихме множество възможни употреби. This week we continued to expose more bindings for the new APIs and covered lots of use cases. PR-а който включва настройките за генериране на основните библиотеки, C# свързаностите и покриващ повечето от API-та беше прегледан и обединен. Все още ни остава да преструкторираме и подобрим кода за да е готов за публично използване.

Веднъж след като приключим, свързаностите ще ни позволят да предоставим прост и изчистен API за C# и множество други езици.

Паралелно добавихме нови задачи в GitHub хранилището ни за всички останали API-та, върху които ще работим нататък. Това ще помогне на екипа да следи прогреса на работата. Също така започнахме работа върху свързаностите за C# API-то за мобилни и десктоп устройства.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Както някои от вас забелязаха започнахме да работим върху въвеждането на Стараенето на възела (Node Ageing) :tada:

Решихме стартираме с малък и фокусиран екип за момента (Представете си Делта Форс, само че по-яки :wink: ). Тази работа включва въвеждането на персоните на Възрастните (Adult) и Малчуганите (Infant), както и затвърждаването на статуса на Старейшините (Elder). Това намалява процеса по въвеждане и присъединяване до много по прост механизъм и ни позволява да премахнем кандидатурата и доказателството за ресурс.

Добавихме първоначалните задачи към плана на проекта и ще ги разширим в последствие щом напреднем във фазата на въвеждането им.

Стареенето на възела ни позволява да реализираме значимостта на устойчивостта на Сибил атаки и да се възползваме от тази придобивка, особенно сега когато имаме PARSEC в играта. Междувременно работим и по BLS и това ще помогне неимоверно.

Накратко това е голям напредък от екипа и те показват големи умения и отдаденост да се справят с агресивните срокове и натовареност на работата.

BLS криптография

План на проекта

След като пренасочихме част от екипа да работи върху стараенето на възлите, BLS ще се забави леко, но въвеждането на DKG (Генериране на Разпределен Ключ / Distributed Key Generation) продължава да напредва и обединихме работата с използването на PARSEC за събирането на споделени подписи за Секциите (SectionInfo).

След като завършим работата по зареждането/присъединяването към стареенето на връзките, BLS ще може да продължи с пълна скорост напред.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 3.10.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Пуснахме нова версия на SAFE браузъра v0.15.1, която оправя някои от проблемите с разглеждането на старите версии на сайтовете и добавихме в браузъра да се използват тип мим от новите XOR-URL адреси.
 • Публикувахме статия за новия Вечен (Perpetual Web) браузър.
 • При Трезорите обединихме PR добавящ консенсус към заявките за изтриване на информация и съхраняването на пакетите при влизане.
 • При Рутинга обединихме PR, който опростява процеса на зареждане.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Напредваме стабилно с Фаза 2 на проекта. Обединихме тази заявка за изтегляне (pull request), която добавя консенсус към заявките за изтриване на информация и съхраняване на пакетите при влизане и сега работим по въвеждането на консенсус механизма и за останалите заявки (като прехвърлянето на пари). Продължаваме да тестваме различни сценарии с множество конфигурации на Трезори - включително тестовия Рутинг; истинския Рутинг с тестови PARSEC; и в последствие истинския Рутинг с истинския PARSEC (щом интерфейса на библиотеката е готов).

Отстранихме и бъг,който открихме по рано: при запазване на информация от Трезора във временна директория има риск от загуба на информация предизвикана от определени операционни системи (като macOS) изчистващи тази информация на определени интервали и изтривайки частите информация от Трезора. Този проблем е отстранен чрез промяна на мястото на съхранение по подразбиране към локална директория за настройки.

SAFE CLI (Интерфейс на командния ред)

План на проекта

Завършихме преструкторирането на safe-cli хранилището с настройка на работното пространство. Сега имаме три папки: safe-api , safe-cli и safe-ffi , което ни позволява да поддържаме тези щайги в изолация една от друга. Това ще ни позволи да публикуваме в тях отделно, когато автоматизираме процеса т.е. safe-api ще бъде публикувано в crates.io, за използване от кой да е Rust програмист, докато safe-cli ще се пуска в GitHub страницата ни за изтегляне (както правихме досега). А safe-ffi библиотеката и свързаностите ще могат да се пускат в GitHub хранилището ни. Все още има някои малки неща за довършване преди да може да стартираме с това, но вече не остава много.

Safe-ffi щайгата е до ниво, в което покрива всички съществуващи API-та изложени чрез safe-api щайгата. Някои малки проблеми са решени в FFI, включително един, който водеше до отказ при C# свързващите тестове, така че това е добра новина за усилията ни, които влагаме за C# свързаностите.

Завършихме и въвеждането на специфичени Wallet (портфейл) баланси за харчене в safe-cli портфейл командите/операциите, както коментирахме миналата седмица, всичко това ще е част от следващата версия на safe-cli (да се надяваме скоро). Добавихме и подробности за тази характеристика на портфейлите в Потребителското Ръководство ако искате да разберете повече за нея.

Започнахме и проучване, с добри първоначални резултати, за това как да прехвърлим Удостоверителя като системен процес и да обединим всички настоящи safe_auth CLI команди в $ safe CLI, което ще опрости нещата неимоверно за потребителите, защото ще има само едно CLI, като очакваме това да опрости и поддръжката на кода и процеса по пускане на нови версии. Обмисляме и използването на QUIC за комуникациите и транспортирането на удостоверителни заявки (в момента това се извършва чрез HTTP), за да може да се възползваме от множество характеристики на този протокол като увеличената сигурност. Опитваме се да пуснем първото Доказателство на концепцията възможно най-бързо и да го споделим с общността за тестове и обратна връзка.

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Приложението получи някои междуплатформени обновления през последната седмица заедно с множество поправки за трите основни платформи, така че нещата да работят по стабилно (за Windows иде реч). Така че имаме удоволствието да предадем работата на любимия на всички QA екип!

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

Тази седмица пуснахме малко обновление на SAFE Браузъра, оято оправя някои от проблемите с разглеждането на старите версии на сайтовете и добавихме в браузъра да се използват тип мим от новите XOR-URL адреси, това ще премахне множество видове грешки, които хората виждат в сайтовете си / изобразяването на снимки.

Вижте тази Медиум статия за новия Вечен браузър(SAFE браузъра с активирани функционалностти на Вечната мрежа), която пуснахме по рано днес.

Също така обновихме процеса по зареждане на браузъра, за да премахне някои малки хакове, което ще направи нещата по стабилни и бързи.

SAFE App C#

План на проекта

Завършихме с първоначалните задачи за настройка необходими за достъп до новото C# API в safe_app_csharp пакета миналата седмица, но докато провеждахме тестове се натъкнахме на проблем. Заради това не можехме да свалим информация от Трезора. С помощта на SCL екипа успяхме да установим причината за проблема през уикенда и пуснахме тази поправка.

След като проблема беше отстранен и имахме работещо решение заедно с някои основни тестове напреднахме доста и успешно добавихме новите API-та за ключовете, портфейла и файловете в safe_app_csharp :tada:

Тези API-та ще позволят на програмистите да извършват множество различни операции (ако разгледате множеството функционалности достъпни през SAFE CLI ще придобиете добра представа), когато стане дума за ключове, портфейл и файлове. Следващата седмица ще се насочим към NRS и ще приключим с добавянето на тестове за извличащото API.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Една промяна изчакваща реда си от миналата седмица, е че отзивчивостта и участието на компютрите не трябва да се определя на ниво мрежа чрез отпадане при изчакване и т.н. Вместо това трябва да се ръководи от рутинг нивото, където компютър, който не участва в гласуването трябва да бъде гласуван за изключване. В една напълно асинхронна мрежа компютрите не трябва да се тревожат дали са постоянно свързани с другите компютри, а само дали участват своевременно в заявките на мрежата.

Освен това започнахме премахването на части от Рутинга, които вече не са полезни. Като част от тази работа обединихме PR, който опростява процеса на зареждане.

В стария процес присъединяващ се компютър трябваше да се свърже със зареждащ компютър, който да служи като посредник за всички комуникации между новия компютър и мрежата. След като новия компютър се представи и поиска да бъде преместен получава информация от посредника за нова Секция, в която да се присъедини и след като премине доказването на ресурсите, с които разполага, получава равноправно място в мрежата. Това изискваше мрежата да извърши доста работа за всеки новоприсъединяващ се компютър: първоначалната секция трябваше да постигне консенсус къде да се премести новия компютър, секцията към която се насочва да бъде уведомена да очаква нов компютър и накрая интернет свързаността на същата секция да се използва за да се установи ресурса, с който разполага новия компютър.

В новия процес целта е по-голямата част от работата по присъединяване към мрежата да се извършва от новия компютър. Вместо мрежата да решава къде да се включи новия компютър, той се насочва директно от компютъра, с който се е свързал към правилната секция. Всичката комуникация се осъществява между новия компютър и компютрите, с които се е свързал в началото. Ако секцията, към която се е свързал не е правилната ще получи адресите на компютри, които са по близо до правилната дестинация. След като се свърже с правилната секция ще стане Малчуган (Infant) или Възрастен (Adult) веднага. Тогава секцията може да извърши всички необходими тестове, но това ще е задача за в бъдеще.

Маркетинг

Поради няколко отпуски/пътувания тази седмица няма големи новини от маркетинговия екип - просто стандартната ежеседмична работа (плюс разбира се тази статия в Медиум за новия Вечен браузър, която публикувахме по рано днес).

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 10.10.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Пуснахме първата версия на приложението SAFE Network App.
 • За да се съсредоточим върху завършването на Fleming, решихме да отложим провеждането на срещата на SAFE Online до излизането на Fleming.
 • Следващата среща на SAFE Network Брайтън ще бъде на 21 ноември.
 • Въведохме dog команда в SAFE CLI като допълнение на самотната cat команда. Това ще бъде част от следващата версия.

Маркетинг

Искаме да започнем с бърза новина. През последните няколко месеца обсъждахме редица различни събития, които искахме да направим през 2019 г. С течение на времето форматът се промени малко - от пълен DevCon, до Hackathon и в крайна сметка до една онлайн среща. Сега обаче решихме да отложим това събитие. За решението има редица причини, но в крайна сметка то може да се обобщи така: не искаме програмистите да се фокусират върху нещо, което може да забави излизането на Fleming.

Както всички без съмнение сте наясно програмистите на SAFE работят на максимума си. Има някои епични работни смени, които се дават от екипите, за да ни приближат по-бързо до Fleming. И колкото и маркетинговият екип да се радва да управлява тези събития директно, реалността е, че този тип събития са абсолютно насочени към програмистите. Това неминуемо изисква принос от разработчиците на MaidSafe - и след като екипът работи на максимумат си, някой от тях да отдели време за създаване на съдържание за маркетингово събитие вместо да върши решаваща работа по проекта ще се отрази неблагоприятно върху по-бързото пускане на Fleming.

Всички сме напълно наясно колко важно е да се разраства общността и да се разпространява мисията ни междувременно. Но за да завършим навреме изисква да се фокусираме приоритетно върху разработката на проекта. И всеки, който следва проекта, надяваме се, може да види доказателствата за успешността на този подход през последните месеци.

Също така си струва да се отбележи колко важно е да сме пуснали публично Fleming, когато решим да проведем това събитие. Ние възнамеряваме да привлечем голяма внимание с него и резултатът от това внимание ще се превърне в много по-голямо и по-ценно събитие за всички участници - от общността, до пресата и до членовете на екипа.

Въпреки че това може да е разочароващо за някои, надяваме се, че ще разберете причините за решението ни. Ако не друго, трябва да е ясно колко е важен Fleming.

Към други новини: Тази седмица пуснахме редовното месечно обобщение, което можете да намерите в Medium, малко по-късно от планираното поради отпуски на хора от екипа. Разбихме го на ключови постижения на front end и back end екипа, с кратко обобщение на всичката работа свършена от маркетинговия отдел този месец (скромно да се похвалим сами :wink:). Разбира се, това дойде с много помощ от програмистите, които отделиха време от писането на код, за да създадат уроци, видео клипове и подкасти (моля, имайте пред очи, че тази основна работа ни показа колко голямо влияние би имало всяко потенциално събитие върху екипа на практика). Ако можете влезте в Медиум и ни дайте 50 харесвания и ни оставете много прекрасни коментари!

Работим и с екипа в Брайтън за да подкрепим следващата среща, така че запазете датата 21 ноември и се подгответе за вечер с интересни обсъждания за SAFE. Ще можем да обявим говорителите много скоро, така че останете на линия.

И малка почерпка за всички вас - имаме видео от беседата, в която Dug участва на срещата на Web3 през август. И така, ето @DugCampbell със Сам Уилямс от Arweave и Евгений Пономарев от Fluence Labs, обсъждащи вечното съхранение на информация, скоростите в мрежата и свят, в който за информацията няма граници. Само да отбележим, качеството на звука не е страхотно, но се надяваме да ви даде усещане за случилото се в Берлин.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Продължаваме да правим необходимите промени, за да стартираме множество Трезори в рамките на една секция. Разширихме тестовата рамка с възможности, необходими за симулиране на работата на множество Трезори обменящи информация.

Започваме да получаваме първите добри резултати: само 5 от 39 вътрешни тестове на Трезорите се провалят в многовъзловата среда и тези неуспехи са причинени от липса на консенсус за някои от типовете клиентски заявки. Фокусирахме се върху справянето с това и също започнахме да се движим към интеграцията на истинската (не-тестова) библиотека за маршрутизиране с Трезори. Добавяме 3 нови API-та в Рутинга (маршрутизирането), за да позволим на Трезорите да използват Quic-P2P и PARSEC (които се използват само вътрешно в Рутинга за момента) и след като това е направено, трябва да сме готови да започнем да тестваме Трезорите с интеграцията им със SAFE клиентските библиотеки и истински SAFE приложения.

SAFE CLI (Интерфейс на командния ред)

План на проекта

Основният фокус през последните няколко дни беше създаването на първото доказателство на концепцията (PoC - Proof of Concept) за въвеждането на Удостоверителя като процес (daemon) (ние го наричаме authd ). С цел обединяване на всички safe_auth CLI команди в SAFE CLI и използването на един CLI за всички операции.

API също ще бъде включено като част от този план. По този начин всяко приложение (като SAFE CLI) може лесно да комуникира с authd , без да се налага да се занимава с прилагания от него комуникационен протокол. Постигнахме добър напредък и в момента се опитваме да финализираме някои от API-тата, за да покажем пълен поток от заявки / отговори за удостоверяване, които се изпращат напред и назад между authd и различните приложения.

Внесохме също някои малки поправки през последните няколко дни и включихме нова команда за инспекция на съдържанието в мрежата. Вече имахме командата cat , която ни позволи не само да извличаме всякакъв тип съдържание, но с флаговете --info , тя също ни дава допълнителна информация за съдържанието и как местоположението на това съдържание е било разрешено от предоставения URL адрес. Като се има предвид, че в някои случаи (например при извличане на съдържанието от голям файл) показване на цялата тази информация в един изход на една команда е трудно да се провери, решихме, че се нуждаем от отделна команда за получаване на тази допълнителна информация. И така, преместихме тази функция от командата cat в нова команда dog .

Смятахме, че освен, като другар за нашата самотна cat команда, dog командата също би имала смисъл, тъй като помага на потребителите да разберат как се прилагат URL адресите, свързаната информация и различните видове резолюции (имена на NRS адреси, пътища на файловете и т.н.) са приложени за намиране на местоположението на съдържанието, което се извлича. В момента просто показва същия тип метаданни, показвани преди от командата cat --info . Но ние планираме да продължим да я развиваме, за да я превърнем в мощен инструмент за проверка на съдържанието и свързаните данни. Това ще бъде част от следващото ни издание, но ако се интересувате да научите повече за него, вече е добавен нов раздел в Ръководството за потребителя с информация, свързана с командата dog .

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Щастливи сме, че пускаме първата версия на SAFE Network програмата за всички вас прекрасни хора!

Препоръчваме на всички потребители да деинсталират старите версии на SAFE браузъра от тяхната система, преди да изтеглят и използват SAFE Network приложението за управление на SAFE браузъра. По този начин ще избегнете объркване от различните версии на браузъра, съществуващи във вашата система.

Ето видео представяне какво представлява и какво ще стане през следващите няколко седмици и месеци:

Засега се ограничава до просто управление на приложения (от които имаме само едно … SAFE браузърът). Но това е само първата стъпка. Скоро SAFE Network приложението ще бъде вашият портал за много повече. Вече започнахме работа по следващите версии, които ще доведат до правилното управление на актуализациите на нашите приложения и още много. Междувременно тази версия работи за macOS, Linux и Windows.

Както винаги, това са ранните дни на софтуера, така че всякаква обратна връзка / опит е супер добре дошла и оценена!

Забележка: За Mac хората, които вече работят с macOS 10.15, ще трябва да щракнете с десния бутон > отвори върху файла SAFE Network App.app , за да го отворите първия път. Предишните версии на macOS трябва да работят добре с подписването на приложението, което понастоящем е налице.

Също така потребителите на Linux може да се наложи да направят файла AppImage изпълним. Направете това, като щракнете с десния бутон и отидете на Permissions.

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

След излизането на новините миналата седмица, създадохме няколко поправки към NRS системата, като прикрепихме всички отнасящи се към нея активи към текущата версия на сайта, която се показва (преди това те бяха искани от последната версия, което е a) потенциално проблемно и б) всъщност не следва идеята на вечната мрежа).

Също така сортирахме някои други грешки във версиите и вече добавихме в XorUrlEncoder API за анализиране / управление на XOR-URL адреси и генерирането им от XOR имена. Ще пуснем това заедно с още API-та, след като имаме актуализирани safe-nodejs с нова версия на safe-api-то!

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица прегледахме и обединихме NRS API PR. С обединяването на този PR вече имаме всички нови API-та, изложени в C # от safe-api контейнера :tada: , заедно с документацията за тези нови API-та.

Вече имаме някои тестове, за да гарантираме, че тези API-та връщат правилните данни от SAFE мрежата, така че следващата седмица , ще добавим още няколко теста за покриване на по сложни сценарии и извършване на тестване за интеграция с локалния и споделения трезор. Успоредно с това ще тестваме и тези API-та за Android и iOS. След като всички API-та са тествани на всички поддържани платформи, ще пуснем нов пакет NuGet.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Бързо напредваме по задачите за Стареенето на възлите успоредно с доста голямо почистване на код и функции, които не се изискват като: управление на връзката, одобрения на кандидати и таймери.

Като част от нашето пътуване, тестови функции бяха добавени да заменят или попълнят празнина в определени части на мрежата, докато не влязат реалните функции (например стареенето на възела и т.н.). Имахме проблеми с управлението на връзката със сигурността на връзката и транспорта, но внедряването на quic-p2p подреди това за нас. Затова решихме да направим това разчистване по време на въвеждането на стареенето на възлите и това означаваше доста голямо преправяне на тестовете.

В допълнение, реализирахме базирана на Rust криптография (която ни позволява да увеличим скоростта и способността да работим на множество платформи). Задачите по стареенето на възлите вървят много добре и очакваме завършването им много скоро.

След това екипът ще се съсредоточи върху останалите части на BLS и Трезорите, за да ги подготви за Fleming. Вероятно ще има повече почистване и работа с UX в маршрутизирането, докато преминаваме през фази на стартиране, но това е всичко, което е добра новина. Това са вълнуващи дни, тъй като не само виждаме светлината в края на тунела за маршрутизиращия контейнер, но вече сме с единия крак извън тунела :slight_smile:

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 17.10.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • @jimcollinson засне видео, в което той говори за мисловния процес, потребителските изследвания и тестовете, които са влезли в дизайна за мрежата за новорегистриращи се потребители.
 • Пуснахме нова версия на SAFE CLI (v0.5.0).
 • Започнахме публикуването на safe-api (SAFE Rust API-то) в crates.io

Маркетинг

Само малка актуализация от екипа тази седмица. Публикувахме редовната си туитър буря в Twitter, така че отидете да я видите и ни кажете какво мислите - беше натоварена седмица в света на наблюдението, поверителността и интернет машинациите, така че имаше материал за бурята. Публикувахме и съдържанието от бюлетина на SAFE Gossip от преди няколко седмици по темата с безкасовите общества. Знаете какво ще ви помолим - посетете статията и гласувайте за нея с максимума, моля!

Но преди да продължим, бихме искали да представим на вашето внимание невероятната работа на българския посланик на SAFE мрежата @dimitar. Българският сайт на общността (https://safenetwork.bg/) е номиниран за сайт на годината в категория Future / Innovative и можете да гласувате за него следвайки инструкциите тук. Неща като това са наистина смиряващи и е невероятно да се види колко ангажирана с успеха на проекта е общността ни ден след ден.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Тази седмица се съсредоточихме върху разработването на детайлите на интерфейса за маршрутизиране, който ще се използва от Трезорите.Това е лесно за случаите, когато Трезор праща заявка към библиотеката за маршрутизиране (напр. при искане за гласуване с консенсус), но трябва да сме по-предпазливи в случаите, когато маршрутизацията трябва да предаде събития и данни надолу към Трезора, защото не искаме да излагаме прекалено много вътрешната работа на маршрутизирането, за да сведем до минимум знанията, необходими за използването на библиотеката. В крайна сметка това е по-скоро предизвикателство за софтуерния дизайн: искаме да имаме минимално и разбираемо API, като същевременно запазваме възможността за тестване на Рутинга и мрежата с различни конфигурации (със или без реални мрежи, с тестов PARSEC и т.н.) ). Намерихме няколко добри решения на тези проблеми и се доближаваме до интегрирането на истинското маршрутизиране със Трезорите. Напредъкът може да се проследи в проблем #878.

Успоредно с това продължаваме да работим по гласуването с консенсус за заявки от клиентите. Само с няколко изключения, всички клиентски заявки минават чрез консенсус. Това прави Трезора готов за взаимодействие с библиотеката за маршрутизиране, така че се задават много вълнуващи времена. Също така работим за преодоляване на някои от ограниченията на Трезорите от Фаза 1, например трезора в момента не обработва възстановявания, когато някои операции с данни се провалят. С подобренията от този PR 3, трезорът ще може да идентифицира реални грешки, върнати от обработващите данни и да възстанови сума на клиента, платил за операцията.

SAFE CLI (Интерфейс на командния ред)

План на проекта

SAFE CLI v0.5.0 е пуснат и е достъпен за всички да ъпгрейднат до него с командата $ safe update или може да бъде изтеглен от GitHub страницата с актуализации, ако не сте имали предишната му версия.

В тази нова версия на SAFE CLI бяха включени няколко нови функции, за които споменахме предните седмици, напр. възможност за избор на конкретен баланс за харчене от Портфейла за която и да е команда и новата команда dog за инспектиране на URL адреси и техните особенности, наред с други незначителни подобрения и корекции на грешки (вижте регистъра на промените за повече подробности).

Също така започнахме да публикуваме safe-api (SAFE Rust API-то) в crates.io. Вчера беше публикувано safe-api v0.5.0 , и въпреки че все още трябва да работим по документацията на safe-api , то вече е достъпно за Rust приложения да го използват като зависимост от там.

Това ни позволи да публикуваме нова версия (v0.3.1 ) на пакета safe-nodejs , която вече зависи от най-новата safe-api v0.5.0 от crates.io. Тази нова версия сега включва всички връзки към Node.js за API-тата на SafeKeys и Wallet , които липсваха в предишната версия и следователно вече са готови да се използват от Node.js приложения.

Нашите усилия за създаване на Удостоверяващ процес ( authd daemon) продължиха през изминалата седмица, с някои успешни първи тестове за стартиране / спиране на процеса и взаимодействие с изложените му услуги (чрез QUIC), като всички използват новите команди в SAFE CLI. Това върху което работим е ново API за authd клиента, за да позволи не само на SAFE CLI, но и на всички други приложения да могат да комуникират с процеса без нужда да разбират протокола за комуникация. Следователно вече започнахме да се опитваме да получим някои основни Node.js връзки за това ново API, като се опитваме да го тестваме от Electron приложенията, които ще бъдат необходими, за да може SAFE Network App да комуникира с authd .

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Още един видеоклип за вас от @jimcollinson ви превежда през мисловния процес, потребителските изследвания и тестoвете, които са влезли в дизайна на мрежата за новорегистриращи се потребители.

Как да създадете акаунт без разрешение от някой друг и как е възможно без централизиран процес, сървър или организация? И как правите това, като запазвате сигурността и целостта на мрежата и запазвате личната поверителност?

Идентифицирахме многобройни подходи как това може да работи и как можете да се включите в мрежата:

 1. Чрез стартиране на трезор. Това е начин да предлагате ресурси в мрежата и да бъдете възнаградени с валута, която след това можете да използвате за създаване на акаунт.
 2. Плащайки за акаунта си с фиатна валута, през борса.
 3. Чрез създаване на офлайн акаунт, и ваш приятел, който вече е в мрежата, да го качи за своя сметка.
 4. Making an empty offline wallet, sending it to a friend for them to fill up with the required amount, in order for you to create an account from it. Направете празен офлайн портфейл, изпратете го на приятел, за да попълните необходимата сума, за да можете да създадете акаунт от it.
 5. Създаване на офлайн ‘неактивен акаунт’, който след това ще бъде активиран от потребител с плащане със Safecoin.
 6. Като друг потребител ви покани … чрез специална връзка, която той е закупил, съдържаща всичко, което ще ви е необходимо, за да продължите.
 7. И накрая, разбира се да не забравяме, има и такива от вас, които вече притежават MaidSafeCoins, и които ще могат да заменят част от тях, за да платят за SAFE Акаунт.

Във видеото по-горе Джим разказва как избрахме тези варианти и решенията, върху които ще работим първо.

Продължаваме и на два други фронта:

Обновления - План на проекта
Удостоверяване - План на проекта

От една страна с плана за актуализиране на проекта, както и с други подобрения (напр. Използване на S3 вместо GitHub за изтегляне на обновленията, тъй като GitHub се оказа много бавен) и някои други вътрешни настройки за това как успяваме да открием нови актуализации на приложенията.

Включихме и експерименталната интеграция на удостоверяващото API в SAFE Network приложението. Тук наистина можем да видим ползата от новата структура на API-то, която се роди от safe-cli, със старт / стоп на процеса по удостоверяване, влизане, излизане и създаване на акаунт, като всичко това се интегрират бързо в SAFE Network приложението. Сега ще изгладим грубите ръбове на това внедряване, ще увеличим тестовото покритие и тъй като API-тата се стабилизират и ще ги въведем в основния клон на safe-api, като работим за пускането му.

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

Имаме нова версия поправка на браузъра, която трябва да бъде пусната скоро (в очакване на някои окончателни QA). Това коригира някои проблеми с разрешенията в pWeb 3, както и добавя друго pWeb (Perpetual Web - Вечната мрежа) изискване за блокиране на неверсифицирани ресурси, поискани от DOM от друг домейн . Това означава, че няма да можете да изтеглите CSS safe://някъде другаде и да избегнете създаването на нова версия на уебсайта, когато променяте показаното оформление / съдържание и т.н.

Важно е да се отбележи, че това не пречи на хората да използват DOM API-тата за заявка на данни, просто оригиналният документ / съдържание ще бъде надеждно обособено и следователно възпроизведено.

Също така сме включили някои актуализации за зависимостите и нова версия на safe-nodejs в браузъра. Ще изложим и функционалността на XorUrlEncoder от API-то, тъй като някои хора искат достъп и до това.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица добавихме API за проверка от safe-api , което позволява на разработчиците да получат метаданните за всяка съхранена информация, съхранена в мрежата, използвайки safe:// URL адресът й. Добавихме и някои тестове, за да гарантираме, че това API връща правилните данни от мрежата.

За да сме в крак с новите промени в API-тата и FFI, актуализирахме Cake скрипта за изграждане, за да използва най-новата библиотека, генерирана от safe-ffi CI. Скриптът може да се използва за автоматично изтегляне на библиотеките въз основа на издание или хеш на главния клон.

Добавихме и минимално поддържаната версия на платформата в safe_app_csharp . Това ще ни помогне да използваме най-новите функции на C # езика и да предоставим по-стабилно API.

Успоредно с това тестваме API-тата с локалните трезори за всички поддържани платформи. По време на тестването открихме, че новите API-та не могат да се свързват с локални / споделени трезори от мобилни устройства. В момента работим по поправка, за да разрешим този проблем.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Както ще видите напреднахме значително с Node Age и ни остават 2 малки задачи. Това ни позволява да бъдем по-фокусирани върху интерфейса на трезора / маршрутизацията и @ustulation заедно с @nbaksalyar бяха заети паралелно (с помощ от @Jean-Philippe), завършвайки дизайна по внедряването там и всъщност прилагайки това, заедно с отстраняването на някои грешки от тестовете, и откриването на неотговарящи (забили) трезори.

С приклюването на проекта работещ по възрастта на възлите ще имаме устойчивост на Сибил (Sybil) атаки. Това позволява трезори от вкъщи (край на централизацията), но все пак ще продължим с фаза 2a / b, 3 и 4 от плана на проекта. Не искаме объркване с толкова много проекти, но искаме сериозно намаляване на времето, за да стартираме. Така че много неща се случват паралелно по работата върху трезорите, докато UX на трезорите напредва с помощта на @lionel.faber, @yogesh и @marcin за трезорите от фаза 2а.

Това може да ви се стори бързо и малко диво, но това е инжинерна работа в най-добрия си вид. Подготвяме всичко това, като оставяме и време да се съсредоточим върху вътрешните работи (като замяна на емулирания BLS с истински BLS), докато изпробваме малки тестови мрежи (вероятно всички ще бъдат частни за начало) и потвърдим успешността им.

Опростихме голяма част от кода тук и все още имаме малко работа за вършене, но крайният резултат е по-опростен (по-малко грешки), по-ефективен и най-важното е, че имаме много по-разбираем код. Надяваме се, че този напредък ще ни позволи да пуснем SAFE мрежата много по-рано, отколкото повечето осъзнават. Ще пускаме пълни мрежи, а не отделни компоненти и това е много по-ефективен подход за внедряване.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 24.10.2019

Маркетинг

Тази седмица, ако сте един от привилегированите лица, които са се регистрирали в нашия бюлетин, ще получите резюме на прогресът ни от последните няколко седмици. За тези от вас, които не сте се регистрирали - защо не? Посетете safenetwork.tech и се регистрирайте за редовни имейли, които варират по съдържание, като информация за прогреса или повече насочени към анализ на състоянието на днешния Интернет.

Все още има време да гласувате за @dimitar и неговата номинация за сайт на годината. Знаем, че много от вас вече са гласували (включително самите ние!), но гледайте да не забравите - така че защо да не го направите сега? След като прочетете останалата част от новините ни, разбира се.

51

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Тази седмица постигнахме добър напредък в интеграцията между маршрутизацията и трезорите: необходимите промени в API-то са направени и също така коригирахме засегнатите тестове за маршрутизиране. Продължаваме с кода на Трезорите и очакваме скоро да започнем да пускаме първите интеграционни тестове.

С приключване на задача 882, всички заявки на клиенти преминават през механизма за консенсус. Тестовата среда с опитното маршрутизиране извършва клиентски операции на всички клиентски манипулатори, когато получи заявка. Следващата стъпка е клиентът да се свърже с 2/3-та от своите клиентски манипулатори в секцията и да изпрати заявките до възлите в списъка си със свързани компютри. Това внедряване стартира в PR 886 и ни доближава една стъпка по близо до клиент способен да се свързва с дадена секция.

Тъй като втората фаза на Трезорите продължава да се разработва, не забравяме и за споделения трезор, който всички използват чрез SAFE браузъра (с функцията на Вечната мрежа - Perpetual Web) или чрез CLI приложението. От пускането на първата фаза добавихме някои функции към SAFE Клиентските библиотеки и Трезора, като например подробна разбивка на разрешенията на приложенията, възстановяване на пари при неуспешни операции и други. Тези актуализации понастоящем се адаптират за CLI-то и езиковите API-та, така че очаквайте актуализирани версии много скоро.

SAFE CLI (Интерфейс на командния ред)

План на проекта

През последната седмица се съсредоточихме изцяло върху внедряването на authd (Процеса за удостоверяване) и API-тата, за да взаимодействаме с него като клиент. Успяхме да направим и рефакторинг и преструктуриране на authd кода, тъй като първоначалната имплементация на проекта се нуждаеше от него, но сега, когато стигнахме дотам, че разполагаме с цялата функционалност за основните потоци на удостоверяване на приложенията, беше необходимо за да може да продължим да го развиваме.

Последното API, по който работим, цели да позволи на приложенията да се абонират ( subscribe) за получаване на известия от authd , когато заявление за разрешение е изпратено от кое да е SAFE приложение. Приложение, което се абонира за тези известия, може след това да подкани потребителя да разреши / откаже заявката за разрешение, преди да поиска от authd да даде идентификационните данни на приложението или не. Както знаете, това се изисква от всеки потребителски интерфейс на Удостоверителя, като SAFE Network приложението/програмата. Това беше последната функция, която искахме да имаме, преди да продължим напред със следващите стъпки в подготовката на authd .

Сега се фокусираме върху това да направим authd стабилен, да поправим някои известни бъгове, да добавим поддръжка за Windows и да изложи CLI-то на командите auth за всички операции, поддържани от authd , които накрая да заменят safe_auth CLI-то, оставяйки един SAFE CLI за всички операции.

Наистина се радваме да споделим това с цялата общност, тъй като смятаме, че това е хубава стъпка към опростяване на потребителското изживяване около даването на разрешения на приложенията/програмите, както и да го направим възможно най-просто за приложенията за обмен на заявки / отговори на разрешения с authd от всяко устройство.

SAFE Network приложение/програма (SNAPP)

План на проекта

Финализираме поведението при актуализация, като го въвеждаме за програмите (първоначално само за браузъра), за да се актуализират на заден план безпроблемно. Всичко, което ни остава, е да финализираме част от управлението на данни в приложението SAFE Network и да тестваме всичко. След това ще имаме възможност за актуализиране на приложенията с управление от едно място!

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

През изминалата седмица се борихме както с Травис, така и с Apple, в опит да интегрираме новата им система за нотариална заверка с нашия CI. Все още виждаме някои проблеми там, но вече сме го интегрирали правилно в системата за изграждане, което означава, че можем да пускаме нови версии!

Работим върху последните няколко грешки, но ще пуснем нова версия на браузъра в следващите дни. Бъдещата версия ще интегрира нови актуализации на safe-nodejs, излагайки XorUrlEncoder за приложения, които да се използват. Това също така ще актуализира част от логиката за взимане на решения на pWeb, като блокира ресурсите, поискани от страница от друго местоположение, ако тези ресурси сами по себе си не подлежат на добавяне на нови версии. Това също ни накара да направим малко рефактор по логиката за взимане на решения на страницата, за да можем да тестваме и да уловим проблеми тук по-лесно. Ще преминем скоро към тези тестове, заедно с някои други актуализации на зависимостите и необходимите актуализации за съвместимостта на SAFE Network App.

Можете да проверите новите правила за взимане на решения, когато се пусне най-новия браузър! Следете форума и нашите акаунти в социалните мрежи.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица започнахме с някои задачи за преструктуриране на хранилището и обединихме кода за всички нови API-та в главния клон, а стабилният код за alpha-2 мрежата е наличен в нов клон alpha-2 .

Добавихме още тестове за API-то за извличане и инспектиране и открихме проблем, при който API-то връща грешен резултат. Проблемът беше решен и тестовете вече преминават за всички десктоп платформи.

С вече работещата версия за десктоп системи преминахме към интеграционното тестване на мобилни платформи и това също донесе вълнение за момента. Изискахме някои промени в библиотеките на Rust, които екипът на Клиентските библиотеки бързо подреди. След това установихме, че основните библиотеки, генерирани за Android, не отговарят на средата на устройството по подразбиране. Решихме и този проблем заедно с още няколко грешки, които ни изненадаха.

Сега тестовете на библиотеката C # работят успешно на Android и iOS с изключение на няколко API-та. Това означава, че не сме далеч от излизане на работеща версия, така че следете SAFE App C # хранилището за актуализации.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Работата по преместването на компютрите (node relocation) напредва добре. Действителният поток на преместване беше въведен миналата седмица и тази седмица реализирахме причината за преместване - тоест решението кога трябва да се извърши преместване, кой/кои възел(и) трябва да бъде преместен и в кой участък да се премести. Открихме и недостатък в начина на конструиране на доказателството за целевия участък, но веднага го поправихме. Последните останали грешки в теста се дължат на това, че понякога сме прекалено нетърпеливи към преместването, но се работи и за това. Последната част от историята за преместване е да се приложи механизмът от горните слоеве да изиска повече възли в секцията. Работата по това вече започна.

Постигаме напредък и в по-нататъшното опростяване на установяването на комуникационни канали между Старейшините. Работим за пакетирането на информацията, необходима за изпращане на директно съобщение с известието, указващо с кой старейшина да общуваме. Това може да бъде или в собствената секция на възела, или в съседните му. Това ще помогне за премахване на категория грешки, с които се сблъскваме редовно.

Напреднахме и с работата по въвеждането на стареенето на възли и BLS: постигаме добър напредък в откриването дали възлите са достатъчно отзивчиви, за да продължат да бъдат Старейшини, както и по-добре да обработват множество известия, че възли са се присъединили или са напуснали едновременно.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 31.10.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

Маркетинг

Хелоуин дойде :jack_o_lantern: и да се надяваме, че тази седмица новините ще ви се сторят дяволски пълна с лакомства, в които да забиете зъби.

Първо имаме нова версия на представянето на мрежата за начинаещи! Огромно благодаря на @JPL, който допълни представянето с ABFT консенсус алгоритъма PARSEC; начините, по които мрежата се защитава от често срещани форми на атака; новият тип данни на AppendOnly и въвеждането на библиотеката за маршрутизиране quic-p2p, която замества Кръст (Crust). Абсолютно фантастична работа от @JPL както винаги. Първоначалното представяне е основен маркетингов инструмент, който използваме, когато говорим с хората за мрежата или когато просто трябва да опресним спомените си за различни части на мрежата, то винаги е под ръка. Толкова е хубаво, че чак е страшно :skull:.

Почти сме готови да изпратим още един октомврийски бюлетин. Трябва да направим няколко минимални редакции (искаме да е 100% перфектно), така че вероятно ще изпратим писмото утре, точно навреме за часа на вещиците.

И накрая в тази страховита нощ (добре ще спрем с препратките за Хелоуин), беше удоволствие да видим някои от вас да превключат телевизорите си към новия сезон на Силиконовата долина. Разбира се, ние работихме като съветници в последния сезон, но сме сигурни, че този сезон ще продължи да води разговора за необходимостта от децентрализирани мрежи, което винаги е чудесна новина за нас.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Успяхме да стартираме Трезорите с интегрирано маршрутизиране. Все още е необходима известна работа правилното създаване на секции и за свързване на SAFE Клиентските библиотеки с множество трезори, но вече получаваме първите обещаващи резултати: трезорите обменят съобщения и гласуват за събития чрез PARSEC и тези резултати показват, че се доближаваме до изпълнението на целта на Фаза 2а, т.е. работата на множество реални Трезенти в рамките на една мрежа.

С наближаването на края по работата на фаза 2a на Трезорите и останалите задачи, екипът вече има време да добави няколко подобрения и по-новите API-та в SAFE Клиентските библиотеки и така временно превключваме към плана на новите проект, насочен към следващата версия на SCL. Този план ще се използва за проследяване на предстоящите и по-нови API-та на високо ниво, а също и за проследяване на проблеми от SCL, срещани от CLI екипа.

SAFE CLI (Интерфейс на командния ред)

План на проекта

Развитието на authd (Удостоверяващият процес - Authenticator daemon) продължи с добри темпове и сме фокусирани върху добавянето на поддръжка за Windows. Много сме щастливи, че вече може да работи и като Windows процес. Създаването на процес в Windows не беше толкова сложно, но имахме някои малки предизвикателства, напр. в Windows трябва първо да бъде инсталирана услугата, преди да бъде стартирана (за разлика от Linux / macOS, където тя може да бъде просто стартирана), така че трябваше да добавим няколко допълнителни команди (инсталиране / деинсталиране), за authd , които се поддържат само за Windows сега. Windows също изисква администраторски разрешения не само да инсталира процеса, но и да го стартира и спре, така че ще добавим някои специфични за Windows подробности в Ръководството за потребителя, за да покрием тези аспекти.

authd следи заявките за разрешение, получени в паметта, и също така има списъка на крайните точки, абонирани за получаване на известия за тези заявки за разрешение (напр. SAFE Network App ще има абонамент), важно е тези списъци да бъдат подредени, за да не позволим да растат до безкрай. По този начин работихме върху някои подобрения, за да се справим с няколко сценария, при които заявките за достъп трябва да изчакат и автоматично да бъдат премахнати от списъка, както и автоматично да се отписват крайните точки, които престават да отговарят при опит за изпращане на уведомление. Всичко това помага authd да бъде по-стабилно и да използва намалено количество памет и ресурси.

Сега се опитваме да започнем с някои по-сложни тестове за интеграция, в идеалния случай се опитваме да се уверим, че authd работи добре с SAFE CLI, SAFE Network App, SAFE Browser и уеб приложения и ако всичко работи според очакванията, ще можем да го споделим съвсем скоро за да го изпробвате.

Този момент изглежда подходящ за включване на QA екипа в процеса, така че те активно преминават през най-новите разработки на authd и го подготвят.

Освен това @marcin напоследък участва с частта за интерфейса с чужди функции (Foreign Function Interface) на този контейнер, прави преглед на кода и помага на екипа с въпроси, свързани с FFI. Тази седмица той направи малък рефактор, премествайки специфичния за FFI код към модула FFI. Той също така е повдигнал някои малки PR-та, за да коригира проблеми със стила, което прави кода Rust по лесен.

Също така провеждаме дизайнерски дискусии във връзка с това как да продължим да развиваме safe-api . Сега разглеждаме начини за разкриване на повече API-та, които ще позволят на потребителите да манипулират всички типове данни, поддържани от мрежата, т.е. освен API-тата на ImmutableData, които вече излагаме, бихме искали да започнем да излагаме API-тата за директно манипулиране на публикувани / непубликувани AppendOnlyData , и MutableData типове данни. Разбира се, опитваме се да се уверим, че те са максимално приятелски и лесни за използване, като първо осигуряват приятни абстракции за най-често срещаните случаи на употреба. Ще споделим повече подробности, след като имаме първоначална чернова на всичко това.

SAFE Network приложение/програма (десктоп)

План на проекта

В миналия дизайнерски спринт фокусът беше насочен към Трезорите и по-конкретно как Трезор може да бъде инсталиран и задействан лесно от SAFE Network програмата.

Първоначално започнахме като се насочихме към присъединяването на нов потребител. Как може човек да предложи част от ресурсите на компютъра си и да спечели нов акаунт?

Първоначално разгледахме няколко подхода към това, но се спряхме на повторната употреба на част от езика и потоците от предишни потребителски проучвания, като дадем възможност на потребителя да използва Трезор за генериране на покана за акаунт - предварително подготвен, за да им даде всичко необходимо за стартиране и използване. Това, разбира се, ще трябва да бъде тествано с реални потребители своевременно, но засега подготвяме пълния пакет Трезор, като това е основния ни подход.

Оттам потребителят може да остави Трезора работещ, печелейки им Safecoin за финансиране на ежедневната им употреба на място за съхранение в мрежата.

Но този поток за добавяне на нови потребители е само една малка част от цялата картина на потребителския интерфейс на Трезора. Това, което е привидно проста програма, има различни режими на работа, които трябва да вземем предвид. Така че ние изграждаме и обмисляме потоци за:

 • Заделяне на място на твърдия диск и избиране на място за съхранение
 • Стартиране и спиране на трезора
 • Информация за състоянието на трезорите, дневник на събитията (log) и текущите приходи
 • Промяна на основни настройки, като например активиране на автоматично рестартиране
 • Избор за изпращане на печалба до конкретен портфейл или SafeID
 • Стартиране и управление на трезора, докато сте излезли, и след това „свързване“ към вашия акаунт по-късно, което позволява да бъде защитен, и прехвърляне на средства към портфейла на акаунта по подразбиране.
 • Как можем да позволим мониторинг и конфигуриране на Трезори, работещи от разстояние

Разбира се, свързваме нещата в съчетание с основната функционалност, но все още мислим как в кратък срок да пуснем по-напреднал мониторинг и по-богата статистика.

Стремим се да направим нещата солидни, полезни и разбираеми. Няма да стигнем до там само с един скок, а с поредица от стъпки и обратна връзка. Очакваме с нетърпение да ви покажем всички тези парчета, които ще се съберат много скоро.

От страна на внедряването тази седмица синхронизирахме последните authd промени, както е описано по-горе, и започнахме да прилагаме потоци за просто приемане или отхвърляне на заявки за удостоверяване.

SAFE Network приложение/програма (мобилни устройства)

План на проекта

Развълнувани сме :smile: да съобщим, че работата по разработването на SAFE Network приложението за мобилни устройства започна, тъй като API-тата на C # са налични и пакетът NuGet не е много далеч.

Вече приключихме първоначалната настройка на проекта и тази седмица отделихме известно време, за да разгърнем и планираме задачите за първата версия на SAFE Network приложението за мобилни устройства. Първо се фокусирахме върху дизайна на потребителския интерфейс и започнахме да работим на няколко екрана.

В следващите седмици ще ви информираме за повече подробности за това как мобилното SAFE Network приложение ще промени всичко и ще доведе до невиждани неща за мобилни устройства. Дизайнът, изработен от екипа на потребителския интерфейс, е наистина невероятен и ще бъде истинска радост да разработваме и използваме приложението.

SAFE Десктоп Браузър

План на проекта

Тази седмица пуснахме нова версия на SAFE браузъра (v0.15.2), която актуализира логиката за Вечната мрежа и най-накрая разкрива XorUrlEncoder. Тази версия също така актуализира Electron до v6.1.0 и коригира няколко грешки. А на macOS ще забележите, че приложението вече е нотариално заверено - няма повече грешки при отваряне под macOS Каталина!

При отваряне на предишна версия на вечния уеб браузър автоматично ще бъдете подканени да актуализирате до тази най-нова версия или ако изтегляте за първи път, използвайте връзката по-горе към страницата ни в GitHub.

Отвъд пускането на тази версия на браузъра, също така написахме някои по-подробни тестове за новата логика и започнахме пътя към надграждането до Electron 7. Също така работихме върху някои нови функции за по-лесно тестване и проверка на версиите, без усложнения, възникващи от механизмите за автоматично обновяване.

SAFE App C#

План на проекта

През последните няколко месеца в safe_app_csharp свършихме много работа и както можете да видите в плана на проекта, сме много близо до плодовете на успеха (в случая, стартиране) и по пътя се справихме с различни проблеми под различни платформи.

През последните няколко седмици имахме проблеми със работата по изграждане и тестване на iOS CI и не успявахме да изпробваме API-то на CI-то. Тази седмица, след като опитахме различни методи и инструменти, успяхме да отстраним проблема (# 159, # 162) и сега успешно провеждаме тестовете за новите C # API-та на всички поддържани настолни и мобилни платформи.

Изложихме и ново API за задаване на пътя на файла за конфигурация на трезора, който е необходим за мобилните платформи за да се свържат с локалния / споделения трезор (# 158).

Това не би било възможно без @lionel.faber и екипа на SCL, които помогнаха в създаването на функция за настройка на пътя на конфигурационния файл на трезора в SCL (# 1051). С помощта на това API най-накрая успяхме да свържем мобилно устройство към споделения трезор. Оставаме още малко работа за свързване с локалния трезор, която се надяваме много скоро да бъде завършена.

Разкрихме и ново добавените разрешения за приложения за достъп до баланса и извършване на мутации (# 156).

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Продължаваме с усилията си да пуснем механизма за преместване и да приложим избирането и изключването на Страрейшини (Elders).

На този първи фронт самият механизъм беше приложен миналата седмица, сега работим върху действителното задействане на преместването, когато е приложимо. Това напредва, но все още има подробности, които трябва да бъдат подобрени и изработени.

С избирането и изключването на Старейшини изпаднахме в проблеми с начина, по който те са включени в настоящия ни начин на работа. Както се оказа, многоетапният процес, който имаме в текущия код, често води до спиране на секции, когато се извършва избиране или изключване. В момента работим върху опростяването на това и премахваме риска от разкъсване на секция, когато наборът от старейшини се промени.

Освен това първата част от работата по опростяване на връзките между старейшините вече е завършена, като това позволява да почнем работата за обработка на множество присъединяващи известия едновременно. Този нов тест се оказа полезен и при разкриването на частни случаи, върху чието коригиране вече работим. Накрая постигнахме по-нататъшен напредък в проследяването на това дали възлите (компютрите) на Старейшините все още реагират или трябва да бъдат премахнати.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 7.11.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Ще изключим Alpha 2 мрежата следващия понеделник, 11 ноември.
 • Актуализирахме скрипта за изграждане на FFI, за да генерираме свързаности за С езика (в допълнение към свързаностите на C #).
 • Преминахме към самокодиране за всички файлове публикувани с помощта на safe-api и CLI-то. Това ще бъде част от следващото издание на SAFE CLI.
 • Започнахме внедряването на наименуваните контейнери в SAFE Клиентските библиотеки.

Преструктуриране

Както вече обявихме компанията преминава през преструктуриране. Извършихме много промени за кратко време. Този процес беше много успешен и екипът, както обикновено, показа силата си. Много от екипа са все още на мястото си, работят усилено за всички нас и ще останат през следващите няколко седмици. Всички са съсредоточени да направят проекта успешен. Това включва и онези, които работят в срока на предизвестие за съкращаване. Те са истински герои и сме им задължени. Компанията след приключването на този процес ще включва:

Дейвид Ървайн – изпълнителен директор
Стивън Койл – QA
Sharon Tannahill – Финанси и администратор
Спандан Шарма – програмиране
Джим Колинсън – дизайнер за потребителското изживяване
Никита Баксаляр – програмиране
Лионел Фабер – програмиране
Адам Циганец – програмиране
Джош Уилсън – програмиране
Едуард Холст – програмиране
Йогешвар Муруган – програмиране
Джон Хагглад – програмиране
Жан-Филип Дюфрайн – програмиране
Marcin Swieczkowski – програмиране
Габриел Виганоти – програмиране
Ravinder Jangra – програмиране
Francis Brunelle – връзка с общността

С договора за заем, осигуряващ финансиране от общността, може да се гарантира, че този екип ще се съсредоточи единствено върху старта и шансът ни за успех се увеличива значително. Общността поема контрола върху социалните канали на SAFE мрежата и Ceilidh е звезда, помагаща там. Типичен пример за причината, поради която всички ние трябва да работим и да гарантираме, че всички тези хора ще бъдат възнаградени, когато стартираме. Крис, Калъм, Виктория, Линдзи и всички останали бяха толкова полезни и разбиращи, че това прави желанието ни да успеем за тях още по-силно.

Очакваме с нетърпение да засилим инженерния фокус и влиянието, което ще окаже това върху нашия напредък, който смятаме, че вече показва резултати от последните месеци на усилия за увеличаване на скоростта и фокуса ни.

Нищо от това не би било възможно без страхотния екип на MaidSafe и невероятна общност. Смирени и развълнувани сме да видим какво близкото бъдеще ще донеса за всички нас.

Алфа 2 мрежата ще бъде спряна

Благодарим на всички, които гласуваха в темата „Трябва ли да спрем Алфа 2 мрежата“ . Резултатът от гласуването беше единодушно решение да я спрем, затова ще изключим Alpha 2 мрежата на 11 ноември.

Моля, уверете се, че сте взели копие на необходимите ви данни от Alpha 2 мрежата преди понеделник, 11 ноември, след като мрежата бъде изключена, всички данни ще бъдат изтрити и няма да могат да бъдат възстановени.

Алфа 2 изпълни повече от целта си през последните 2 години. Оказа безценна помощ в запознаването на хората с нашето виждане и за доказване на теоретичните ни концепции, но с течение на времето изостана от настоящия ни напредък.

Споделеният Трезор, разбира се, все още е наличен, вижте тази тема във форума за повече подробности.

Маркетинг

Преустановяваме всички свои вътрешни маркетингови дейности, но това не означава, че спираме изцяло. Екипът помага на общността, като предоставя информация, предистория и съвети как да се движат нещата напред. Създава се епичен маркетингов екип на общността и нямаме търпение да видим до какво ще доведе това. Тъй като това ще бъде последната „официална“ маркетингова актуализация, искаме просто да ви благодарим много за непрекъснатата подкрепа, обратната връзка (както за лошото така и за доброто:wink: ) и за това, че продължавате усилията ни на нови нива. Ще се видим във форума :wave:

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Продължаваме с усилията да изпълним пълния набор от тестове за SAFE Клиентските библиотеки с множество Трезори. Когато започнахме да подхождаме към този проблем, обмисляхме и преживяването на потребителя: искаме да направим процеса на стартиране на множество Трезори възможно най-прост и възможно най-естествен, като улесняваме общността да управлява собствените си Трезори у дома, а също така и да опростим нашата тест и QA работа. Започнахме да очертаваме прост инструмент за настройка на множество компютри в различни среди: една локална машина, локална мрежа или облак.

Поправихме също едно от ограниченията, които Трезорите имаха по време на Фаза 1. Не подкрепихме множество връзки от един клиент, идентифицирани чрез уникален идентификатор, това беше причинено от някои дизайнерски решения в кода на Трезорите, но решихме, че трябва да поддържаме този случай на използване по време на Фаза 2, защото някои потребители може да искат да влязат в мрежата от няколко устройства едновременно.

SAFE API

План на проекта

Заедно с някои незначителни поправки и подобрения в safe-ffi , също така актуализирахме скрипта на FFI, за да генерираме свързаности за C езика (в допълнение към C # свързаностите). По този начин всеки програмист вече може да започне да ги използва, ако желае, просто изпълнявайки cargo build --features bindings от папката safe-ffi . Генерираните файлове ще бъдат записани в папката safe-ffi/bindings/c/safe-api .

Както наскоро беше обявено във форума на програмистите от @mav, ние не използвахме алгоритъма / механизма за самокодиране за safe-api и SAFE CLI, което означаваше, че всички качени файлове се съхраняват като едно единствено неизменно петно на данни в трезора. Сега превключихме това, за да използваме винаги самокодиране за всички файлове, публикувани с помощта на safe-api и CLI. Това ще бъде част от следващата версия на SAFE CLI и следователно ще направи несъвместими всички предходни файлове, качени с CLI в трезора, като по този начин обмисляме да изтрием всички споделени данни на трезора за следващото издание, за да опростим нещата и да избегнем объркването на хората, които не разбират защо някои файлове не могат да бъдат извлечени с новата версия на SAFE CLI. Ще уведомим общността за това предварително, ако това се окаже окончателното решение за споделения трезор, това е просто уведомление за всички вас, които използвате CLI и споделения трезор.

Интеграционните тестове на authd със SAFE Network програмата преминаха доста добре, забелязахме някои дребни проблеми и възможности за подобрения, докато тествахме и някои от тях вече са коригирани / внедрени, и сега са част от усилията за повторно тестване.

Също така постигнахме добър напредък във финализирането на първата (ограничена) версия на интерактивна обвивка за SAFE CLI. Интерактивната обвивка ще бъде разширена, за да поддържа много повече операции, особено за покриване на случаи на използване, които не е възможно да се покрият с неинтерактивния CLI, като случая на използване на получаване на известия за заявка за разрешение от authd . Тя дава възможност да има и състояние в сесията на обвивката, например позволявайки на потребителя да зададе портфейл, който да се използва за всички операции в рамките на тази сесия, вместо да използва портфейла по подразбиране от акаунта или няколко други случая на използване, които можем да покрием, докато се движим напред в разработката на CLI-то.

Сега просто се опитваме да запазим стабилизирането на authd , докато се случва интеграцията с приложения, като същевременно подготвяме всичко необходимо за пускането му, напр. как пакетираме двоичното с CLI и / или SAFE Network приложението. И разбира се, трябва да добавим някои инструкции към нашето Ръководство за потребителя за CLI, за да обясним как се взаимодейства с authd и как да се използва за потока на разрешения за приложения. За тези, които са твърде нетърпеливи, можете да сте сигурни, че ние също сме много нетърпеливи да накараме всички да започнете да експериментирате с него, така че можете да получите представа как се оформя, като разгледате някои актуализации, които започнахме да подготвяме за Ръководството за потребителя около authd и интерактивната обвивка.

… и просто обичаме съвсем скорошното анонсиране на функциите за асинхронизация в Rust 1.39, определено ще го разгледаме за нашето safe-api .

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

От миналата седмица част от екипа отново работи по SAFE Клиентските библиотеки. И както винаги, бяха няколко вълнуващи дни. Отстраняваме някои изостанали проблеми, като например промени в обработката на конфигурационни файлове, премахване на някои неподдържани зависимости и т.н. Тези промени са вътрешни с цел поддръжка, само за да поддържат библиотеката във форма, но не спират дотук. Освен това добавяме поддръжка за клиентите да използват различни видове клавиши според предпочитанията на потребителя, а също така представяме и наименувани контейнери. В Alpha 2 всеки акаунт имаше редица контейнери по подразбиране (снимки, музика, видеоклипове и т.н.), които можеха да се използват за съхраняване на данните на потребителя и да се споделят между приложенията. След известно обсъждане решихме, че налагането на създаване на тези контейнери може да не е желателно. Например, потребителят може да поддържа акаунт само за да управлява сейфкойните си. За да се преодолее това, контейнерите по подразбиране се премахват и се заменят с контейнери, които могат да бъдат свързани с потребителски имена, определени от приложенията. Току-що стартирахме внедряването на това и вече получихме добра обратна информация. Всички ваши мисли и коментари са добре дошли, така че не се колебайте да се насочите към плана на проекта и да споделите идеите си.

SAFE Network приложение/програма

Тази седмица се вгледахме малко по-далеч, след Fleming и нататък, към старта, докато обсъждахме и планирахме потребителското изживяване около разрешенията на приложенията и пълния потребителски контрол върху личните данни.

В миналото сме казвали, че се стремим да изградим UX около контрола за споделяне на личните данни: поставяйки смислени и полезни настройки пред потребителя там, където съществуват рискове, като същевременно позволяваме безпроблемна и безпрепятствана работа там, където няма такива.

Има доста движещи се части към всичко това – това е сложен проблем, който изисква усърдие – но малко грижа и планиране ще ни позволят да зададем траектория към крайната цел, като същевременно изграждаме постепенно и тестваме, и събираме отзиви, докато напредваме.

Очаквайте повече за това скоро, когато нещата започнат да се натрупват.

Десктоп разработка

План на проекта

Бяха завършени някои окончателни корекции на грешки и настройки за процеса на актуализация между SAFE Network приложението и другите приложения за настолни компютри (т.е. браузъра), гарантиращи, че можем да имаме актуализации в приложението или да управляваме лесно актуализациите чрез самото SAFE Network приложение. Подобрихме и потока на публикуване, за да позволим по-лесно тестване на приложенията и процеса на актуализиране. Всичко това означава, че с нетърпение очакваме скоро да представим нова версия на SAFE Network приложението и SAFE браузъра.

Междувременно обновихме внедряването на удостоверителя, за да работи с най-новия клон на удостоверяващия процес на API-то, който след малко тестване работи добре. Което означава, че имаме грозна, но функционална версия, която може да улесни влизането и управлението на заявките за удостоверяване. И на всичкото отгоре започнахме да внедряваме и стила на дизайна над този клон за управление на акаунти на SNAPP, така че да се надяваме нещата скоро ще изглеждат много по-приятни!

Мобилна разработка

План на проекта

Постигнахме значителен напредък с основната страница при стартиране и страницата за създаване на акаунт. Тези две страници са тези, на които потребителят за пръв път ще се натъкне в приложението и ще им даде кратко въведение в SAFE мрежата. Стартиращата страница позволява на потребителя директно да влезе или му дава възможност да разгледа, като изпробва SAFE браузъра, научи повече за трезорите и др. Страницата за създаване на акаунт информира потребителя за това, което може да прави със SAFE мрежата.

Все още експериментираме с различни подходи за изпълнение на дизайните и намалихме бройката им. Включихме и няколко идеи, които улесняват външния вид да допринесе за приложението. По-голямата част от съдържанието (текстово и друго) се чете от JSON файлове от приложението и следователно всеки може да актуализира тези и да пусне PR-ри, за да подобри съдържанието. Това ще бъде много полезно в бъдеще, когато искаме да осигурим многоезична поддръжка.

SAFE браузър (десктоп)

План на проекта

През изминалата седмица нагласихме процеса на актуализиране, за да работи със SAFE Network приложението във всички платформи и направихме по-надеждни тестови версии за тестване на процедурите за актуализиране.

Също така поправихме няколко по-малки грешки с разделителната способност на pWeb, за които беше съобщено, и добавихме още тестове, за да уловим бъдещи регресии.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица беше много продуктивна, когато става дума за отстраняване на грешки. Поправихме много проблеми, които включваха коригиране на API -тата на ParseAndResolveUrl , Fetch и Inspect за мобилни устройства. С решаването на тези проблеми за първи път всички тестове преминават успешно на всички поддържани настолни и мобилни платформи :tada:

През последните две седмици се сблъскахме със странен проблем със стандартните библиотеки на Android, генерирани от safe-api/safe-ffi от CI, където стандартните библиотеки не отразяваха промените, направени в кода, докато библиотеките за всички останали платформите работеха отлично. Благодарение на @chriso първопричината за проблема се разбра и реши.

Също така направихме някои промени в нашата настройка на CI и сега имаме един мега тръбопровод за изграждане и тестване на API-тата на всички поддържани платформи. Освен по-добра настройка за тестване, вече позволихме на CI да пуска автоматично MaidSafe.SafeApp NuGet пакет при PR за промяна на версията. В допълнение към пускането на пакета към NuGet, когато се правят промени в основния клон, генерираме и качваме актуализиран пакет NuGet на нашия сървър за изграждане.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Освен обичайните по-малки PR обединявания, свързани с поправки на грешки и разчистване, основните елементи завършени тази седмица включват:

 • Свързаността на трезорите вече се проследява в зависимост от това колко участват и трезорите, които многократно не подават гласове за събития, в крайна сметка ще бъдат гласувани офлайн. Сега работим върху използването на този индикатор навсякъде и го адаптираме според нуждите ни.
 • Нов начин за обработка на динамичното членство беше прибавен – добавянето и премахването на събития със Старейшините бяха премахнати и вместо това членството на Старейшините в секцията се обработва по същия начин като разделянето. Тоест чрез създаване на нова Parsec операция. Това драстично опростява множеството промени като тази, която е необходима, когато броя на Старейшините е фиксиран и Добави / Премахни се получават по двойки. Този метод също така поддържа работата по DKG, позволявайки на предишния набор от Старейшини да контролира всичко и след това да премине към новия набор в една операция.
 • Като последващи действия вече стартираме DKG всеки път, когато сменим старейшина в секция. Все още не го използваме, но това ще подкрепи работата по въвеждането на истински BLS за сигурната доставка на съобщения.

Гледайки напред, има доста PR очакващи работа за маршрутизиращият контейнер, включително, но не само, изчистване на Parsec, повишаване / понижаване на Старейшини, преместване, подобрения на производителността. А също и няколко PR, свързани с продължаващото опростяване на обработката на връзката. Обединяването на PR-ри в маршрутизирането изисква стриктна проверка чрез тестване за проблеми, което създава малко затруднения, но се надяваме скоро да успеем да ги завършим и обединим.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 14.11.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Пуснахме версия v0.0.4 от приложението/програма SAFE Network. Основната промяна е добавянето на актуализации на приложенията, което означава, че можем да актуализираме приложения като SAFE браузъра чрез самото приложение на SAFE Network.
 • Пуснахме и малка актуализация на браузъра, която коригира още няколко проблема с разделителната способност на pWeb, някои промени във взаимодействието на SAFE Network App и позволяват да се задействат фонови актуализации от самото приложение на SAFE Network.
 • Първата RC версия на пакета MaidSafe.SafeApp NuGet вече е налична :tada:

Екип

Тази седмица сме щастливи, защото успяхме да осигурим ролята на Qi Ma като инженер в екипа. Qi участва в проекта от отдавна и се радва, че ще има възможността да е с нас до старта на мрежата. Докато вървим напред, възнамеряваме да включим още допълнения към отбора, когато това е възможно и разумно. Qi ще продължи досегашната си работа и очаквайте да видите много повече от него, тъй като фермерството на safecoin влиза в играта.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Продължаваме да постигаме добър напредък с тестването на множество трезори. Тази седмица проектирахме и внедряваме нов RPC (Remote Procedure Call) механизъм в Трезорите, за да поддържаме заявки за информация за връзките. Това е една от важните стъпки, за да се позволи на клиентите да се свързват с мрежата без предварително познаване на IP адресите и публичните ключове на всички компютри в тяхната секция. Идеята е да е достатъчно да имате информация за връзка с поне един компютър в мрежата, който може да се използва за откриване на други компютри, управляващи определен клиент. Въвеждането на този механизъм би било и много полезно за свързване към многосекционната мрежа (Фаза 2б). Добавихме необходимото за това API към маршрутизацията.

Освен това, продължаваме да подобряваме рамката за тестване на трезора. Обсъдихме и създадохме начин да я подобрим чрез премахване на дублиращ се код и по-важното като използваме тестови PARSEC за тестовете. Това ще ни позволи да автоматизираме тестовете на трезорите без да разчитаме на „истинската“ мрежова инфраструктура: в определени контексти е по-ценно да тестваме интегрирането на трезора и маршрутизирането в изолация, като извадим мрежовите странични ефекти от уравнението. С това трябва да имаме 3 режима на тестване за различни контексти и сценарии: реална мрежа (с реални клиенти), тестова с PARSEC (трезор с реална маршрутизация, но със симулирана мрежа) и тестова маршрутизация (трезори със симулирана маршрутизация).

SAFE API

План на проекта

Предвид новата версия на Rust (1.39) от миналата седмица, вече започнахме да мигрираме safe-api , за да може тези API-та, които са асинхронни (например тези, които трябва да комуникират с мрежата), да бъдат изложени като функции на асинхронизация async . Вече успяхме да направим това в API-тата и също така да направим корекции на safe-cli , за да чака ( await) при извикване на тези функции за асинхронизация. Все още трябва да направим съответните корекции в safe-ffi слоя, както и в реализацията на safe-api , където извикваме API-тата на safe_client_libs . Виждаме някои малки предизвикателства там, но като цяло досега този процес върви гладко. След като приключим с това, ще се стремим съответните Node.js свързаности на API-тата да върнат Promises .

Няколко допълнителни функции бяха добавени към safe-cli командите за удостоверяване. Когато използвате CLI или да създадете акаунт, или да влезете с помощта на съществуващ такъв, идентификационните данни на акаунта се подават към потребителя, като по този начин добавихме същата функционалност, която използва и safe_auth CLI-то , което дава възможност за осигуряването на създаване на акаунт / данни за вход чрез променливи на средата ( SAFE_AUTH_PASSPHRASE и SAFE_AUTH_PASSWORD ) или чрез конфигурационен файл с аргумент --config <filepath> . Това все още е в ход, тъй като се опитваме да адаптираме нашите тестове за интеграция на safe-cli в CI, за да работи заедно със safe-authd в един и същ PR.

В допълнение към това, подкомандата за вход auth login вече приема флаг --self-auth , който позволява на потребителя автоматично да удостовери CLI приложението в акаунта, в който е влязъл. Вярвахме, че това е необходимо в конкретния случай, сега, когато имаме SAFE Удостоверител процес, ако потребителят използва само CLI и никакъв друг потребителски интерфейс за удостоверяването, потребителят ще трябва да отвори втора конзола, за да упълномощи CLI от нея, което го прави не само объркващо, но и непрактично.

Накрая започнахме да добавяме повече документация към хранилището на safe-api , опитвайки се да обясним основната цел на всеки от контейнерите, които съдържа. Започнахме вече със създаването на документ (README) от най-високо ниво, който осигурява общо представяне и действа като показател за останалите контейнери. Това все още е в ход, но вече можете да разгледате напредъка, който постигнахме с най-високото ниво на документа README. Добавихме няколко диаграми, които се надяваме да са полезни, за да разберете как всички тези компоненти се вписват един с друг.

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

Миналата седмица обявихме въвеждането на наименувани контейнери. Работехме по това и сега имаме първоначалната реализация като част от тази заявка за изтегляне. След известно преразглеждане, ще я предадем на екипите, работещи върху езиковия API и CLI, за да видим дали удовлетворява изискванията. Също така приключихме и с оттеглянето на зависимостта от maidsafe_utilities .

Получихме няколко полезни идеи за рефакторинга на контейнерите за акаунти. Въпреки че се стремим към основен набор от функции за първоначалното издание, мислите и идеите ви са добре дошли, така че не се колебайте да ги споделите в GitHub или във форумите.

SAFE Network програма (десктоп)

План на проекта

Тази седмица сме готови да пуснем актуализация на приложението SAFE Network, което дава възможност за управление на актуализациите за нейните приложения. Така че можете лесно да видите кои приложения се нуждаят от актуализация и да изберете да инсталирате тези актуализации автоматично чрез SAFE Network App-а.

Това е малка функция, но изискваше много тестове и настройки, за да работи на всички платформи. Последното парче от пъзела, което чакахме за да пуснем обновлението (още нотариално заверяване), е готово и натискаме големия бутон „ПУСКАНЕ“ на бюрото на @StephenC. Може да свалите версията от тук или от приложението SAFE Network след като ви предложи известие за актуализация, ако вече го имате инсталирано.

След като направите това, надяваме се че ще видите и налична актуализация за SAFE браузъра (ако имате инсталирана версия v0.15.2 през приложението SAFE Network), тъй като възнамеряваме да пуснем едновременно актуализирана версия и за него (вижте SAFE Раздела на браузъра по-долу!).

С приключването на това, скоро ще се фокусираме изцяло върху функцията за удостоверяване. С вече работещи първоначални версии започваме да подобряваме естетиката и нашите тестове и настройка на CI.

Имайте пред очи, че ако използвате версия v0.15.2 на SAFE браузъра, НЯМА да можете да актуализирате чрез приложението SAFE Network. Ще трябва или да деинсталирате / инсталирате чрез приложението SAFE Network, или да използвате отделната версия на SAFE браузъра. Опитът за актуализация чрез приложението на SAFE Network ще се провали, тъй като версия v0.15.2 не е в състояние да се актуализира на заден план.

SAFE браузър (десктоп)

План на проекта

Имаме малка актуализация на браузъра. Тази актуализация коригира още няколко проблема с разделителната способност на pWeb, някои промени във взаимодействието й със SAFE Network App и позволява да се задействат фонови актуализации от самото приложение на SAFE Network. Ако вече имате инсталиран браузъра при пускането ще можете да опитате да актуализирате от приложението SAFE Network, за да усетите как може да работи управлението на приложенията в бъдеще!

Също така търсихме допълнително оптимизиране на внедряването, изграждането и как можем по-често да пускаме нови версии на браузъра и други настолни приложения към потребителите. Подготвяме използването на канали за пускане, така че това трябва да стане част от браузъра в близко бъдеще. Ще разполагаме с alpha канал за вътрешно тестване (или за тези, които искат да живеят на режещия / вероятно счупен ръб), beta канал, където можем да пускаме по-стабилен код за тези, които искат ранен достъп и не се притесняват от проблеми с откриването на грешки и след това най-нов (стабилен) канал. Това би трябвало да направи актуализациите по-плавни и по-чести за общността, като същевременно ще подобри значително начина на тестване на версии / актуализации и на самите приложения. Надяваме се, че този предстоящ ход ще насърчи още повече участието на общността.

Имайте пред очи, че ако използвате версия v0.15.2 на SAFE браузъра, НЯМА да можете да актуализирате чрез приложението SAFE Network. Ще трябва или да деинсталирате / инсталирате чрез приложението SAFE Network, или да използвате отделната версия на SAFE браузъра. Опитът за актуализация чрез приложението на SAFE Network ще се провали, тъй като версия v0.15.2 не е в състояние да се актуализира на заден план.

SAFE App C#

План на проекта

Наистина сме развълнувани да съобщим, че първата RC версия на MaidSafe.SafeApp NuGet пакета вече е налична. Пакетът разкрива всички нови API-та, налични в safe-api, и можете да го използвате, за да извършвате всякакви операции в SAFE мрежата, които са възможни с помощта на safe-cli .

Ще бъде прекрасно да видим какво ще разработите, използвайки този актуализиран пакет. Ако откриете някакъв проблем, моля, повдигнете проблем в GitHub и ако имате нужда от помощ с API-тата / разработката на приложения използвайки C #, моля, започнете тема във форума за разработчици и включете @ravinderjangra.

Актуализирахме и ръководството за safe_app_csharp , за да отрази актуализацията на поддържаните версии за настолни и мобилни платформи.

Паралелно с това се опитваме да разширим настройките за изграждане и тестване, за да започнем с тестовете на локално работещ трезор. Това ще ни помогне да потвърдим правилното функциониране на производствените библиотеки за всички платформи.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Тази седмица обединихме много голям и сложен PR, който се занимава със задействане на преместването въз основа на мрежовите събития, както и с отстраняването на недостатъци от предишната логика за преместване. Това е значителна стъпка към въвеждането на стареенето на възли и премина през интензивни тестове, за да се изгладят всички малки проблеми. Разследването на провалите се тестовете за някои от по-сложните случаи може да бъде много отнемаща и трудна задача, така че всички взели участие заслужават напитка по избор през уикенда!

Друга решаваща стъпка в прилагането на стареенето на възлите е издигането/освобождаването от длъжност Старейшина. Постигнахме добър напредък и сме в етап на тестване. Както обикновено, когато работим с маршрутизирането и самата асинхронна природа на проблемите, които решава, след като нещата са внедрени и започнем да правим реални системни тестове, откриваме всякакви частни случаи, които се нуждаят от работа. Така тази седмица видяхме допълнителни подобрения в рамката за тестване, за да ни помогне за това.

Също така обединихме следващата стъпка в опростяването на работата на свързаността с един PR, отнасящ се до проследяването на информацията за връзката за обединяване на старейшините. Има още две PR-а за довършването на тази задача, като един от тях е в етап на тестване и също е почти готов за сливане.

За да се улесни интегрирането с safe_vault , API-то е разширено, за да даде достъп до старейшините на секции.

Работата по изчистването на PARSEC почти приключи и в момента е на опашката за сливане. Работата с прекъсванията чрез проследяване на компютрите, които не отговарят на съобщенията сега продължава и се очаква да решим проблема с масовото проучване поради новия модел на тестване.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

1 Like

SAFE Network новини – 21.11.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Пуснахме нова алфа версия на приложението SAFE Network.
 • @JimCollinson публикува някои идеи за това как може да бъде пуснат достъп до разрешенията за приложения и данни на крайните потребители (вижте секцията SAFE Network App UX по-долу).
 • Премахнахме емулацията на BLS и сега използваме истински BLS само в рамките на маршрутизирането.
 • Благодарение на члена на общността @danda е добавена нова функция в SAFE CLI, която позволява на потребителите да извличат съдържанието на всеки файл под формата на хекс файл (dump) :tada:

Срещи на общността

Днес се провеждат две срещи на общността.

Първата среща е в Малмьо, Швеция, и би трябвало да се провежда в момента! Срещата беше организирана от @oetyng.

Втората среща е в Брайтън, Англия и @dirvine ще присъства онлайн, за да даде на участниците информация за най-новите новини в MaidSafe и да отговори на въпроси.

Ако се появи видео запис на която и да е среща, ще го споделим с вас.

Припомняме, за да следите графика на предстоящите срещи вижте страницата на събитията във форума за подробности около всичко свързано със SAFE Network.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Тази седмица продължаваме да проектираме и внедряваме процеса за стартиране и присъединяване на клиенти. С новия поток за присъединяване, клиентите ще се опитат да намерят секция, която да ги управлява като пратят запитване към трезорите. Ако избраният Трезор не е мениджъра на клиента, той ще върне информацията за връзка към секция, която е най-близка до секцията за управление на клиента, и клиентът ще повтори процеса на зареждане, докато не достигне търсената секция. Така работи и процесът на стартиране на възлите, така че ще използваме отново някои от функциите за вътрешно маршрутизиране, за да въведем този процес от страна на трезорите.

Както може би сте забелязали, това е първата важна стъпка към поддържането на множество секции, което ни приближава до реалните условия на мрежата. Решихме, че като цяло е по-добре да въведем функционалностите на мрежата с възможно най-малко предположения, тъй като някои проблеми може да не са очевидни в опростената среда (например в случай на мрежа с една секция). И макар че с този подход може да нямаме много вълнуващи демонстрации, докато напредваме заедно, в дългосрочен план това ще ни помогне да пуснем Флеминг (Алфа 3) по-скоро.

SAFE CLI

План на проекта

Тъй като се приближаваме много близо до нови версии на safe-api и safe-cli , инвестирахме малко усилия в изготвянето на ръководство в основното safe-api хранилище, преместихме ръководството за потребителя на CLI в папката на safe-cli , както и добавихме ръководство за safe-authd . Включихме и няколко диаграми, които, надяваме се, ще ви дадат по-добра представа как всички тези компоненти се вписват заедно в екосистемата на SAFE приложенията от гледна точка на използващите мрежата.

Работихме върху малко преструктуриране на интерактивната обвивка на CLI-то. С това преструктуриране вече можем да поддържаме всички команди, които обикновено се поддържат от командния ред, със същия синтаксис и опции, но от интерактивната обвивка. Това ще гарантира, че командите са последователни както в командния ред, така и в интерактивната обвивка, тъй като вътрешно операциите се извършват от един и същ код.

Също така бяхме много доволни, че видяхме нова функция, внедрена от потребител в GitHub @dan-da (благодарим много @danda !!!), която позволява на потребителите да извличат съдържанието на всеки файл под формата на хекс файл използвайки команда cat --hexdump . Съответните инструкции също бяха добавени към ръководство за потребителя, където може да разберете повече за тази нова функция.

И накрая, също така започнахме да внедряваме JSON-RPC за комуникационния протокол на safe-authd . Трябваше ни прост формат, за да можем да изпращаме някои структури през QUIC, напр. цялата информация за заявките за удостоверяване или списъка с разрешенията, предоставени на всяко позволено приложение, и JSON-RPC позволява наистина лесно да сериализираме тези видове структури от данни с минимални разходи. Стремим се да поддържаме спецификацията JSON-RPC v2.0. Напреднахме доста с това през последните няколко дни, така че ще можем да го включим към първото издание на safe-authd .

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

Тази седмица SAFE Клиентските библиотеки получиха своя дял работа. Преценихме, че създаването и поддържането на множество CI / CD платформи е голямо затруднение за екипа, тъй като те са склонни да се развалят от време на време. Затова решихме да опитаме новата вътрешна CI платформа на GitHub Actions, която се оказа доста ползотворна. Тя е по-тясно интегрирана с GitHub, по-гъвкава е и е доста бърза, въпреки че все още не сме настроили кеширането. Голямо благодаря към @chriso, @marcin и @StephenC за работа по стартирането на GH Action за SCL, safe-nd и safe-api.

Също така сме в процес на завършване на голямо преструктуриране на клиентски ключове. Тази работа ще приключи следните проблеми: #1060, #1053 - моля, вижте ги за повече информация. Това преструктуриране актуализира и версията на rand , която използвахме, като премахва много остарялата функционалност. Необходимият PR в safe-nd вече е прегледан и обединен, а PR в SCL е одобрен и чака CI.

Имаме доста работа, която ни чака по премахването на контейнера на Rust Sodium. За да дадем малко предистория тук, Rust Sodium е контейнер за крипто услуги, поддържащ повечето от алгоритмите ни за криптиране, които използваме в SAFE клиентските библиотеки и Само-криптирането. Причината за това оттегляне е, че Rust Sodium използва C зависимости, което е малко проблематично при настройването на CI / CD за контейнерите, които използват Rust Sodium. Затова планирахме да мигрираме далеч от този контейнер в нашите хранилища и да запълним празнината с подходящи контейнери. Задачите бяха зададени и работата по отделянето на Rust Sodium започна.

С успешното сливане на PR#1069 премахването на MaidSafe Utilities вече завърши. Незначителна промяна по конфигурационния файл работещ с API-тата трябваше да се направи като страничен ефект от това. Новите предоставени API-та са set_config_dir_path и config_dir . Те са основно функции за получаване и задаване за пътя, където се очаква да бъдат конфигурираните файлове (safe_core.config, vault_connection_info.config, log.toml и т.н.).

Незначителна поправка ще влезе в safe_authenticator с PR#1076. Това позволява на приложенията, които са повторно удостоверени да изискат нови разрешения за контейнери и да ги актуализират съответно в контейнера за достъп на потребителя.

SAFE Network програма UX

Последните няколко спринта насочиха вниманието ни към разрешенията за приложения и данни: как потребителят ще упражнява контрол върху достъпа до личните си данни, поверителността и разходите си. Не става въпрос само за SAFE Network програмата - това ще включва проектиране на архитектурата на тези контроли на мрежово ниво - но и проучването как тези инструменти за контрол могат да станат достъпни за крайните потребители ни помогна да проучим проблема като цяло.

Степени на намеса

В интерес на това да осигурим гладко, разбираемо преживяване и да поставим контрола върху разрешенията на приложението, където е представен рискът, можем да помислим за различни степени на намеса в пътя на потребителя. И именно от тези интервенции можем да започнем да конструираме преживяването му.

Без намеса

Разрешението е предоставено без уведомяване на потребителя.

Това ще бъде използвано за действия, които носят нисък или никакъв риск за сигурността на потребителя или техните пари (Safecoin).

Например, приложение може да получи достъп за четене и писане на лични данни, които потребителят е създал чрез това приложение, без потребителят да бъде уведомен в реално време, нито да трябва да е предоставил предварително съгласие.

Пасивна намеса

Потребител е известен или уведомен по друг начин, че е дадено разрешение, но не е необходимо да предприема конкретни действия.

Пасивните интервенции могат да се използват при обстоятелства, при които рискът за сигурността на потребителите е нисък, но все още има възможност лоши или злонамерени приложения да причинят неудобство или умерени разходи.

Например запазването на „UnpublishedData“ е с нисък риск за сигурността на потребителя, но има разходи за Safecoin.

Ако например има ограничения на разходите на ниво приложение и глобално, потребителя може да получи лек, самоотхвърлящ се сигнал, когато ново приложение започне да прави разходи, и по този начин може да бъде информиран и може да се намеси пряко, без да е необходимо да се прекъсва потребителското му изживяване.

Може да очаквате пасивна намеса и да не бъдете алармирани и ако просто натиснете бутона за редактиране в ново приложение, но ако работите по нещо друго и изведнъж дузина нови известия на приложения мигат пред вас, значи имате възможен проблем.

Тук ви показваме как може да се проявят пасивните известия. Информативни, с възможност за пренебрегване, но позволяващи контролируемо действие, ако прецените да се намесите.

55

И тук можем да видим някои от опциите за тези пасивни известия.

56

Ясно обособени, навременни намеси

Използването на приложение е блокирано, докато потребителят не предприеме действия.

Това е за действията, при които рискът е голям, като например публикуване или споделяне на данни, или когато дадено действие може да доведе до значителни разходи.

Потребителят е прекъснат и е помолен да вземе решение, преди да може да продължи.

Ето някои екрани, които да ви дадат представа как това може да работи:
0131b5e46d0ae6341fbd3d6825112e6b4b5f9065_2_690x395

Предварителни разрешения

Позволява на потребителя да избере предварително, какви разрешения ще има дадено приложение.

Ако потребителят желае може да избере да бъде подканен да провери и потвърди разрешенията на приложение преди да го използва за първи път.

Този вид предварителна намеса е малко вероятно да представлява част от настройките по подразбиране, тъй като предварително да се дадат на потребителите много възможности за избор, за на пръв поглед по-голям контрол, в действителност може да го намали поради „изскачаща“ умора и парализа на избора. Трябва да се стремим към сигурно и лесно изживяване, което дава на потребителите смислен избор, така макар че предварителните разрешения ще са налични като избор, ще подходим към тяхното внедряване внимателно.

58

Активиране на полезни настройки по подразбиране

Тези настройки ще бъдат достъпни на ниво приложение и в крайна сметка до нивото на файлове и папки, което позволява на потребителите наистина да имат пълна власт над дигиталния си живот. Това е доста голяма хапка за начало, така че ще го правим стъпка по стъпка. Можем също да помогнем с подобряване на изживяването на потребителите и да им дадем възможност да балансират пълния контрол с ниска интервенция, като предлагаме полезни настройки по подразбиране на ниво акаунт.

Ето пример за това как можем да предложим някои полезни предварителни настройки по време на създаването на акаунта:

59

И така, общо взето доста неща се събират тук, обхващайки много повече от SAFE Network програмата, навлизайки по-дълбоко в изживяването на мрежата като цяло. През следващите няколко месеца ще има още много неща, така че ще се радваме да разберем вашето мнение. Оставете коментар във форума.

SAFE Network програма десктоп разработка

План на проекта

След като финализирахме и тествахме новата настройка на канала за пускане на нови версии, тествахме алфа издание на SAFE Network програмата. Това показа някои проблеми с оформления, заявки и Windows. Днес имаме някои подобрения, за да стартираме успешно програмата под Windows. Проблемът е, че Windows се нуждае от разрешение за стартиране на safe удостоверяващия процес. Така изглежда, че при стартиране / спиране на SAFE Network App ще има потвърждения за удостоверяване, когато приложението стартира / спира (и инсталира, ако е необходимо) фоновата услуга. Това е неизбежно на този етап, за съжаление, но най-малкото, което ни позволява е да имаме достъп до функцията за удостоверяване.

Относно каналите за пускане на нови версии:

В бъдеще се надяваме да пускаме по-чести актуализации на нашите настолни приложения и това означава, че ще имаме три вида издания.

Ще има нормални версии. Те ще бъдат най-стабилни, а също и най-редки. Ако не сте готови да изпробвате нови промени / подобрения или да се включите чрез съобщаване на проблеми в GitHub, това ще бъде каналът на вашите версии!

Бета версиите ще бъдат малко по-чести. Ще бъдат нещо като предварителни версии, където може да има проблеми, но да се надяваме, че няма да има. Ако искате да проверите какво е новото и нямате нищо против случайните технически проблеми, това е за вас.

Алфа изданията ще бъдат най-новите, но и най-нестабилните версии. Който го е страх от мечки… да не гледа тук. Но ако искате да ни помогнете да откриваме и отстраняваме грешки и нямате нищо против да си изцапате ръцете в GitHub, вашата помощ ще бъде високо оценена!

Всеки канал за пускане ще получава автоматично актуализации за този канал или и тези над него, т.е. SAFE браузър алфа ще се актуализира с всякакви нови алфа версии на браузъра, както и с бета и стабилните версии. Бета приложенията ще получават само бета и стабилните актуализации и т.н.

В момента за SAFE Network приложението все още е активиран канала за пускане за управлявани актуализации на приложенията. Но скоро ще го добавим (така че SAFE Network App Alpha ще инсталира само SAFE Browser Alpha).

Ако искате да пробвате новата алфа версия на най-новото приложение на SAFE Network, v0.0.5-alpha.2, можете директно да го изтеглите от GitHub тук. Моля опишете всички проблеми, които срещнете, в GitHub тук, за да ги проследим.

SAFE браузър (десктоп)

Новата настройка на канала за пускане, обсъдена по-горе, бе въведена с помощта на SAFE браузъра тази седмица. Тествахме вътрешно пускането на множество Alpha и Beta версии и с няколко редакции успяхме да потвърдим, че поведението на актуализацията между различните Alpha версии и между Alpha и Beta версиите е според очакванията. Сега когато сме готови с това ще пуснем нова алфа версия през следващите дни с актуализирани зависимости, включително незначителна electron поправка и обновление на safe-nodejs до версия v0.5.1.

SAFE браузър (мобилни устройства)

План на проекта

Започнахме да надграждаме мобилния браузър, за да поддържаме новите версии на ОС Android и iOS. Това включва много трудна работа, като актуализиране на библиотеките, премахване на остарял код за използване на API и актуализиране на логиката на потребителския интерфейс, за да работи на всички устройства.

Миналата седмица пуснахме първата версия на пакета MaidSafe.SafeApp NuGet, а тази седмица започнахме да актуализираме браузъра, за да използваме новите API-та за Fetch и Inspect . С тези промени можем да разглеждаме уебсайтове от локални / споделени трезори.

Следващата голяма крачка за мобилния браузър е да се даде възможност за pWeb изживяването (разглеждането на предходните версии на сайтовете в мрежата). Вече започнахме да прилагаме някои от функциите и резултатите са много вълнуващи.

Ранен преглед на функциите в процес на разработка:

SAFE удостоверител (мобилни устройства)

План на проекта

Измина доста време откакто пуснахме нова версия на мобилното приложение за удостоверяване. С всички промени в API–тата на safe_client_libs и как да използваме локални / споделени трезори за тестване на приложения и уебсайтове, смятаме, че е време да обновим и Удостоверителя, за да осигурим поддръжка на всички нови подобрения.

Досега актуализирахме използваните пакети, основните библиотеки, SCL връзките и API-тата на C # до най-новото главно хранилище. Все още остава да актуализираме потребителския интерфейс, за да отразява тези промени, към които сме насочени за следващата седмица.

Успоредно с това работим върху приятна функция в Удостоверителя - тази функция ще предостави на потребителите възможността да се свързват с различни локални / споделени трезори само като изберете файла vault_connection_info.config . Тази функция позволява на потребителите лесно да се свързват с различни работещи трезори за тестване и експериментални цели, без да се притесняват от техническите аспекти.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица направихме някои промени преструктурирайки API-то за извличане и проверка. Преди това тези API-та връщаха FilesMap (списък на файлове в FilesContainer ) като низ JSON и така разработчиците не бяха в състояние да използват езикови функции като запитване на данните, без да ги десериализират в C # типове.

След преструктурирането, сега разработчиците получават тип C # и могат директно да извършват всяка операция върху данните, без да извършват десериализация. Актуализирахме и тестове ни, за да гарантираме, че тези промени са стабилни.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Работата по изчистването на PARSEC е завършена, което предотвратява възможните проблеми от твърде голямото нарастване по размер на информацията в парсек. Имаме и напредък в работата с разпадането на връзката между компютрите чрез проследяване на отпадането й. Имаме няколко варианта за разрешаване на проблема с масовото гласуване поради новия модел на тестване. Започнахме и работа по тестването и внедряването им, за да се сравни кое от тях би било най-подходящото решение.

Продължаваме да напредваме и с даването на правомощия / качването на рейтинга на Възрастните до Старейшини и свалянето им от позиция на Старейшини до Възрастни. Редица от тестовете са успешни, а по неуспешните вече работим за решение.

BLS

План на проекта

Успяхме да напреднем по няколко елемента от BLS проекта, по-специално с тази промяна, премахваме BLU емулацията и използваме истински BLS само в рамките на маршрутизирането. Все още има някои груби ръбове, които ще изгладим, докато напредваме по останалите задачи.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 28.11.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • @jimcollinson направи видео въведение към работата, която вършим по потребителското изживяване на Трезорите.
 • Финализирахме внедряването на JSON-RPC в протокола за комуникация authd .
 • Членът на общността @danda представи още една функция за внедряване в SAFE CLI, този път в подкрепа на два допълнителни формата за изхода на CLI (YAML и ясно изобразен JSON) :tada:

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Продължаваме да оптимизираме и подобряваме процеса на свързване между Трезорите, като го правим по-близък до това както трябва да работи в реалната мрежа, поддържаща множество секции. Следва отблизо съществуващия процес, разширявайки го с нови заявки и отговори, връщайки информация за връзката на Старейшините. Направихме промени в safe-nd, библиотеката ни от типове и в кода на Трезора.

С завършването на тези задачи започваме да обсъждаме дизайна и изискванията за множеството Секции. С повече хора, преминаващи към екипа работещ върху Трезорите, би трябвало да можем да започнем да го прилагаме скоро, постепенно преминавайки към Фаза 2b.

SAFE API

План на проекта

Тази минала седмица успяхме да финализираме внедряването на JSON-RPC в authd протокола за комуникация. Създадохме ново подхранилище за jsonrpc-quic контейнера в рамките на safe-api хранилището, което разкрива минимизиран набор от функции, които се използват от други контейнери за прилагане на процеса на Удостоверяващия протокол за комуникация. От една страна, safe-api го използва, за да може да изпраща JSON-RPC съобщения до authd чрез QUIC, а от друга страна authd го използва за приемане на тези заявки от клиенти, генериране на JSON-RPC отговор и изпращането му обратно чрез QUIC. Моля, погледнете safe-authd ръководството, за да видите някои примери за тези видове заявки / отговори.

Още една функционална реализация беше изпратена от @danda към safe-cli , този път за поддържане на два допълнителни формата за изхода на CLI. В допълнение към вече поддържания формат JSON (сега преименуван на jsoncompact ), CLI вече може да генерира своята продукция във формат YAML ( yaml ) или в ясно изобразен JSON формат ( json ). Тези нови формати могат да бъдат активирани с помощта на --output флаг във всяка CLI команда, например:

$ safe dog --output json safe://hbhyrydt5b95dmumcm8yig4u1keuuh8hgsr5yx39xn4mqikp91sbdhbpwp
[
 "safe://hbhyrydt5b95dmumcm8yig4u1keuuh8hgsr5yx39xn4mqikp91sbdhbpwp",
 {
  "data_type": "PublishedImmutableData",
  "media_type": "text/x-markdown",
  "xorname": "c761fec6b9ad8b382a6d4e4a44e7c3f0d626c0fcfde2d2dd5537f2b047c0b68d"
 }
]

Друг аспект, който беше в нашия списък със задачи от дълго време, и който най-накрая успяхме да създадем, е да имаме e2e тестов пакет, който може да се стартира като част от нашия процес на CI. Под e2e имаме предвид провеждането на тестовете ни срещу истински Трезор. Успяхме да настроим това при новата ни настройка за действия в GitHub, като автоматично изпълнихме всичките ни наши тестове за safe-api и safe-cli на CI. Това със сигурност ще ни даде спокойствие, когато обновяваме SAFE библиотеките в Safe-api, както и когато пускаме нови версии на трезори, ще проверяваме, че многото случаи на използване все още работят добре във всички слоеве на пирамидата, т.е. от safe-cli, през safe-api, safe-client-libs, маршрутизация и накрая трезорите. Нещо повече, вече открихме проблем при пускането на всички тези тестове за първи път на CI и вече го разследваме.

Новата версия на safe-api и safe-cli с новия safe-authd вече е неизбежна и точно финализираме необходимите промени в нашите CI скриптове, за да генерираме автоматично пакетите и да ги публикуваме както обикновено, така че се стремим да завършим това ново издание през следващите няколко дни.

Сега, когато първата версия на safe-authd е почти готова, ще можем да се съсредоточим повече върху дизайна и внедряването на API-тата на новите типове данни, както и върху някои нови идеи около посочените контейнери (известни като контейнери по подразбиране в Alpha 2) и как ще се поберат в новите API-та. Планираме да включим всички ви в дискусията както обикновено, така че бъдете готови за интересни технически дискусии (… знаем, че винаги сте :slight_smile:).

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

През последната седмица екипът работи по премахването на зависимостта от rust_sodium , която причиняваше някои проблеми по отношение на поддръжката от доста време. Подхода ни към тази задача е на разделяне и завладяване и това ни помогна да постигнем добър напредък засега. Зависимостта ще бъде премахната от self_encryption в този PR. В SAFE Клиентските библиотеки мигрирахме подписване, симетрично криптиране и извличане на ключове в PR-ри #1093 и #1096. Остава да мигрираме и асиметричното криптиране и криптирането на публичния ключ, като и двете вече са в процес на работа. Уверени сме, че скоро ще приключим с това и ще продължим да подкрепяме развитието на следващата фаза на трезорите.

Започнахме и да подобряваме мениджъра за връзки. Това е модул, който обработва действителните QUIC мрежови връзки и преноса на данни между клиенти и трезорите, и досега той просто поддържаше комуникация с един трезор. Истинската мрежа няма да работи така обаче, така че сега сме фокусирани върху прилагането му по правилен начин, като караме клиентите да влизат в своята секция и да поддържат връзки към множество старейшини. Това ще ни позволи най-накрая да започнем тестваме SAFE клиентските библиотеки в интеграция с множество трезори.

SAFE Network програма UX — Трезори

@jimcollinson направи видео представяне на работата, която вършим по потребителското изживяване на трезорите.

Check it out for a rundown on how you’ll be able to use one to create an account, or offer up your spare resources to earn Safecoin:

Вижте го за да придобиете представа за това как ще можете да създадете акаунт или да предложите свободните си ресурси, за да спечелите Safecoin:

SAFE Network програма (десктоп)

План на проекта

Поправихме няколко малки грешки в приложението на SAFE Network, включително и тази, която пречеше на създаването на акаунт чрез потребителския интерфейс. Скоро ще има актуализация на този алфа канал, макар че току-що забелязахме проблем с автоматичното актуализиране в него, така че тази актуализация може да се нуждае от ново изтегляне на приложението SAFE Network Alpha. Ще пишем във форума след като имаме информация.

С тази актуализация ще преминем към бета версия на функционалността на удостоверителя. Единствената пречка, която имаме тук, която беше основен фокус през последната седмица, е подготовката на authd приложенията и CI представянето. Успешно настроихме процеса на изграждане на authd с помощта на действията на GitHub и трябва само да получим подписването на кода и нотариалното заверяване, настроени там, преди да можем да преминем към по-редовни актуализации както на authd , така и на safe-cli (което ще ни позволи да пускаме и нови версии на SAFE Network App също така!)

SAFE Network програма (мобилни устройства)

План на проекта

Преди време бяхме започнали работа по екраните ( LaunchPage и CreateAccountOnBoarding ) за приложението SAFE Network за мобилни устройства, но поради множество малки изисквания за преструктуриране, не можахме да ги обединим. Тази седмица съживихме тези по-стари PR-и, реконструирахме ги и ги обединихме в основния клон. С обединените PR-и имаме някои от началните страници за приложението. В следващите седмици, когато ще се съсредоточим повече върху приложението SAFE Network за мобилни устройства, ще започнем с коригирането на някои проблеми със стиловият интерфейс на тези страници.

SAFE браузър (десктоп)

План на проекта

Намерение ни беше да пуснем алфа версия на SAFE браузъра в края на миналата седмица, но решихме, че има смисъл да отложим, докато актуализираните версии на приложението SAFE Network, SAFE CLI и API-тата не бъдат пуснати, защото ще има нарушаващи промените в тях, което ще означава да поддържаме съвместимост между всички приложения, затова актуализациите ще бъдат пуснати навсякъде. След като всичко се подреди с тези други хранилища, ще пуснем алфа версията и както винаги ще ви уведомим чрез форума.

SAFE Удостоверител (мобилни устройства)

План на проекта

Актуализирахме родните библиотеки до най-новия safe_authenticator за мобилното приложение, за да поддържаме всички нови промени в API-то. Тъй като новите API-та не използват покани и се придвижихме до тестови койни, вместо да използваме мутации, премахнахме всички API-та, свързани с поканите и информацията за акаунта. Потребителският интерфейс на приложението също беше актуализиран, за да отразява същите промени.

Също така актуализирахме диалоговия прозорец за заявка за удостоверяване, за да покажем исканите разрешения за тестване на монети и PR за това в момента се преглежда и тества.

Приложенията и техните файлове са изолирани в мобилните телефони и затова не е лесно да актуализирате или заменяте файловете vault_connection_info.config за кое да е приложение. Този файл съдържа информацията, необходима за свързване на клиента с трезор.

За да се справим с този проблем при мобилните устройства, работим върху малка функция към приложението за удостоверяване, която да ви помогне да управлявате файловете за връзка с трезор. Тази седмица внедрихме и тествахме тази функция като нов раздел в настройките на приложението за удостоверяване. С тази функционалност, налична от следващото издание, можете да имате множество файлове за връзка в приложението за удостоверяване и лесно да превключвате между тях, за да се свържете с различни работещи трезори с тестова цел. Може да са необходими някои финални щрихи, за да бъде по-лесно за използване и разбиране.

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица по време на тестване забелязахме, че основните iOS библиотеки, генерирани от safe-ffi , които изпращаме като част от NuGet пакета, не работят както се очаква. Файловете на библиотеките показват някои проблеми с грешки в сегмента и не позволяват на разработчиците да изпълняват кода на симулатор или физически устройства. След много опити и грешки изглежда проблемът е свързан с най-новите SDK. Понастоящем не сме сигурни какъв е най-добрият начин да разрешим това, но щом го разберем ще пуснем още един предварителен NuGet пакет.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Все още напредваме в покачването на рейтинга от Възрастен към Старейшина и понижаването от Старейшина към Възрастен. Останаха за решаване няколко неуспешни теста и успяхме да извлечем части от него и да го слеем по-рано, за да можем да опростим окончателната интеграция.

За справянето с изключването чрез проследяване на отпадането на връзките, решихме проблема с масовото проучване чрез новия модел на тестване. Решихме обаче малко да забавим сливането на работата. Това позволява да се обединят първо други работи, по които работим и позволява тази критична промяна да бъде напълно тествана и проверена.

Освен това разширихме и почистването на активни връзки и ще можем да го завършим, след като задачата по покачването на рейтингите е завършена.

BLS

План на проекта

Поправихме проблеми и частни случаи, които бяха идентифицирани, включително този, който ни създаваше проблеми при тестовете. Работим по останалите планирани задачи и оставащите корекции на грешки, но първо сме фокусирани върху Стареенето на възлите.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 5.12.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

MaidSafe информация за заема

MaidSafe поиска заем от 10 милиона MAID от общността и в рамките на 24 часа получи предложения за повече от 24 милиона!

Предложението бе удвоено до 20 милиона предвид това и заявената сума беше разпределена между всичките 41 кандидат заемодатели.

Можем да потвърдим, че 39 трансфера са приключили; 1 кандидат вече не е в състояние да продължи, а на 1 беше дадено допълнително време поради лични обстоятелства.

Което означава, че получихме до момента около 19,8 милиона MAID от нашата общност. Нивото на подкрепа от вас е наистина смиряващо, благодарим!

Трезори – Фаза 2

План на проекта

И @qi_ma, и @jonhaggblad започнаха да работят върху Трезорите и вече направиха някои важни промени, служещи също като добро въведение в кода.

Ци промени Маршрутизирането, за да изложи неговата тестова quic-p2p функционалност. Тази промяна позволи да се премахне излишният тестови код в Трезорите.

Джон и Ци също започнаха да използват реални маршрутизации в тестовете за интеграция на Трезорите, с тестови PARSEC като първа стъпка. Засега има проблем с настройката на тестовата мрежа, като напредваме в разрешаването му. Когато бъде разрешен, тази функция значително ще опрости тестовете на различни мрежови конфигурации. С тестови PARSEC можем автоматично да настроим тестова мрежа, без да следваме задълбочените процеси, изисквани от реалната мрежа, които всъщност не са необходими за тестването. Тази функция вече съществува и осигурява много предимства в Маршрутизирането, и с нетърпение очакваме да я използваме и при Трезорите!

Успоредно с това @ustulation и @nbaksalyar продължават да работят по прилагането на нова схема за съгласуване. Това е необходима стъпка за свързването между клиентите до изграждането на пълна мрежа, състояща се от множество секции и много компютри. В момента провеждаме тестове за новия процес на съгласуване.

Не на последно място пуснахме SAFE Vault v0.20.1. Той включва някои от последните промени и можете да го използвате, за да стартирате локален Трезор на вашата машина. Пълен списък с промени можете да намерите в списъка с промени.

SAFE API

План на проекта

С удоволствие днес споделяме новата версия на SAFE API-тата и CLI (v0.6.0)! Това издание е интересен крайъгълен камък, тъй като това е първото издание на Удостоверителя като системен процес (safe-authd), което означава, че премахваме CLI safe_auth и всички операции могат да се извършват от един интерфейс: SAFE CLI.

Можете да надстроите до новата версия, като използвате командата $ safe update , ако имате предишна версия в системата си, ако ли не просто я изтеглете от страницата на версията, от линка по-горе.

Ръководството за потребителя за CLI беше актуализирано с подробни инструкции за използването на safe-authd с CLI-то. Обърнете внимание, че тази версия на CLI-то и authd изисква най-новата версия (v0.20.1) на SAFE трезора, затова се уверете, че имате тази нова версия, ако искате да стартирате локален трезор.

През последните няколко дни успяхме да включим в това издание нова функция, която позволява превключване на мрежи / трезори с помощта на CLI. Това е много полезно за потребители, които управляват локален трезор, а също така използват споделения трезор, хостван от MaidSafe, позволявайки им да превключват напред и назад между тях. Обновеното Ръководство за потребители включва също конкретни подробности за това как работи тази команда, така че, моля, вижте раздела Мрежи в Ръководството за потребителя, за да научите повече за нея.

Публикувана е и нова версия на пакета safe-nodejs (v0.6.0), която подобрява зависимостта си със safe-api . Тази нова версия позволява на приложенията SAFE Node.js да изпращат заявки за упълномощаване до процеса на Удостоверителя, използвайки своя нов комуникационен протокол (JSON-RPC чрез QUIC), вместо системния URI механизъм, който използвахме досега. Въпреки че всичко това е прозрачно за приложението, тъй като за всичко се грижи едно и също API на auth_app .

Дефиниране на минималното устойчиво изживяване

Често използваме термина „Минимален жизнеспособен продукт“ (MVP), когато се опитваме да опишем върху какво работим и какво остава да се направи преди раждането на жива дишаща автономна мрежа. Този вълшебен ден.

Но с многото направления на работа ни, различните екипи, работещи върху различни слоеве на мрежата, този термин може да бъде разбиран различно и объркващо.

Така че нека го изложим тук.

Това, за което говорим, когато говорим за MVP, са функциите, необходими за функционално завършена мрежа, която осигурява пълно съхраняване на данните и изпълнява обещанията ни за сигурност. Това е мрежовата инфраструктура, която е в основата на всяка друга функционалност.

Когато имаме MVP, можем да имаме мрежа.

За обикновения потребител обаче това вероятно ще е доста трудна за използване мрежа, работеща само чрез командния ред като основен интерфейс, и не е задължително дори да има основите на използваемостта, като например четими от човек URL адреси.

Трябва да направим повече от това, ако искаме мрежата да бъде достатъчно жизнена за успешно стартиране. Заради това смятаме да създадем Минимално устойчиво изживяване (Minimum Viable Experience - MVE).

MVE се състои от функции и приложения, необходими на нашата първоначална потребителска база от ентусиасти, за да могат практически да използват мрежата, като вземем предвид техния опит, нужди и очаквания.

SAFE Network програмата е канала, който ще използваме за това MVE. Той е минимален, лек и постижим, но обхваща всичко необходимо, за да насочим мрежата по най-ефективния маршрут и след това да продължи напред.

Така че тази седмица събрахме екипите за поредица предизвикателни разговори, за да насочим и проправим пътя към MVE, и каквото идва след това.

През следващата седмица ще споделим това, за да можем да обрисуваме картината как всичко ще се свърже заедно и ще можете да видите как сме се съсредоточили само върху най-важното, какви са целите и къде приложенията на общността могат да помогнат с някои от желаните функции, които няма да присъстват в MVE и как всичко това проправя пътя към мрежата, за която всички мечтаем.

Плоски данни и етикети

Сред всичките ни разработки и UX проучвания няколко пъти възниква въпросът за структурите на данните и възможността да имаме по-плоска структура на данните. Проучваме тази идея в темата за Етикетите на данни предварително-RFC.

Идеята е подобна на това както си представяхме „контейнерите“ за приложения преди, но увеличава гъвкавостта, като все пак дава на разработчиците на приложения лесни начини да открият / управляват данните на приложенията. Ако работи както си го представяме това също така ще послужи за предотвратяване на затварянето на потребителските данни в контейнери за приложения (представете си, че две различни приложения за снимки не знаят за снимките в другото приложение), като същевременно ще постигне някои други изключително необходими функции на MVE (общо индексиране на потребителските данни) ).

Това е същността за момента. Преминете към темата във форума, за да повече подробности. Това е ценна дискусия, която ще ни помогне да направим информирано изследването на идеята и ще ни позволи да представим конкретно предложение и RFC.

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

Считано от PR # 1102, rust_sodium вече е напълно премахнат и SAFE Клиентските библиотеки вече са освободени от директни зависимости от C :tada:. Различните криптографски механизми, използвани по-рано от rust_sodium, вече са пренесени в чисти Rust контейнери, като prag_crypto и miscreant. Това дава на използващите SAFE Клиентските библиотеки безпроблемно изживяване без да трябва да се занимават със зависимостите от C.

Това също отваря вратите за използване на нови платформи като MUSL и wasm, които преди това бяха блокирани поради тази болезнена (но доста полезна) зависимост. С приключването на тази голяма част от работата, екипът ни вече може да се съсредоточи върху техническите аспекти на предложението за етикети на данните и Фаза 2 на Трезорите. Успоредно с това екипът подготви и пусна нова версия на Клиентските библиотеки. Имайте пред очи, че това издание няма последните промени от основния код. Изданието беше направено от по-стара версия, която е съвместима със SAFE CLI. Затова следете за ново издание, такова без rust_sodium :wink:.

SAFE Network програма (десктоп)

План на проекта

Щастливи сме да споделим първата версия на програмата в бета канала! Като бета версия, тя е по-стабилна от алфа изданията ни (от които ако сте забелязали имаме много…) и поправя няколко проблема, докладвани от общността под Windows, както и някои други нередности, които открихме в процесът на пускане / актуализация както за SAFE Network App, така и за браузъра.

Така ако искате да останете в бета канала (и да виждате само по-стабилните бета версии), трябва да го изтеглите от страницата на изданието в GitHub. В противен случай, ако искате да използвате най-новите алфа версии, може да свалите алфа.20. Ще се наложи да я изтеглите отново. Поради гореспоменатите проблеми с автоматичното актуализиране.

Беше доста приятно да можем да тестваме задълбочено функционалността на актуализациите на SAFE Network програмата и да се уверим в процесите си за пускане на нови версии чрез каналите за актуализация, така че това е чудесна новина. Също така подобрихме работния процес, използвайки GitHub Actions и ще продължим в тази насока.

Единствените други забележителни неща от тази версия са, че SAFE Network програмата вече ще има канал с изпълнително име (например SAFE Network App Alpha ) и че версията на канала ще работи със същия канал от програми. Така SAFE Network App Alpha ще изтегли / управлява SAFE Browser Alpha. Това е логически издържано и помага да се премахнат някои неясноти, когато се работи с каналите за пускане на нови версии.

Трябва да отбележим за потребителите на Ubuntu, че видяхме проблеми около свързването на libsodium с най-новата актуализация 19.10. Няма да има поправка от наша страна, тъй като libsodium ще се премахва скоро така или иначе! Което означава, надяваме се, това да е последното издание, което ще има тези проблеми (подобно на нещата отбелязани по-рано за macOS Catalina). Междувременно трябва просто да се уверите, че имате налична версия на libsodium, ако се натъкнете на този проблем.

SAFE Network програма (мобилни устройства)

План на проекта

Тази седмица се насочихме към някои от проблемите от дъската със задачи проекта и добавихме няколко нови екрана към приложението за съответните задачи. Ново добавените страници включват страницата за вход и страницата с опции за създаване на акаунт. Актуализирахме приложението, за да осигурим основната функционалност за навигация и интегрирахме всички съществуващи страници в навигационния поток.

В момента сме фокусирани върху добавянето на нови страници и реализирането на тяхното оформление, заедно с всички необходими контроли, за да работи екрана правилно. Върху задачите / проблемите, свързани със стилизирането и взаимодействието на потребителите, ще се работи по-късно.

SAFE браузър (десктоп)

Актуализирахме браузъра с новия пакет safe-nodejs . SAFE Browser v0.15.4-beta.1 може да бъде изтеглен от тук. Наред с актуализациите на API-то, това издание има същите подобрения на работния процес като SAFE Network програмата по отношение на GitHub Actions, както и някои актуализации на малки зависимости и други промени в CI.

Има и алфа версия, достъпна за сваляне от тук.

SAFE браузър (мобилни устройства)

План на проекта

Актуализирахме мобилния браузър, за да поддържаме Android 10 и преструктурирахме част от основния Android код, за да използваме новите API-та на платформата. Следващата седмица ще актуализираме и поддръжката за iOS до последната версия на iOS. Актуализирахме и множество остарели зависимости за по-добра производителност и по-малко грешки. След като всички промени са направени, ще тестваме цялостно приложението, за да гарантираме правилното функциониране.

SAFE Удостоверител (мобилни устройства)

План на проекта

Актуализирахме приложението за удостоверяване, за да използваме най-новите основни библиотеки на safe_authenticator от SAFE Клиентските библиотеки. Премахнахме и кода за свързване на всички остарели API-та.

Мобилния удостоверител вече показва разрешенията за тестови монети в диалоговия прозорец при заявка за удостоверяване. Същите промени трябва да бъдат отразени на страницата с информация за приложението. Ще работим върху тези промени следващата седмица.

Направихме и някои незначителни промени в опцията за управление на файлове за връзка с трезора, за да я направим по-удобна и лесна за използване.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Работата по повишенията (възрастни към старейшини) и пониженията (старейшини към възрастни) (PR 1929) непрекъснато напредва. Идентифицирахме и отстранихме редица проблеми благодарение на богатия ни набор от тестове. Изглежда ни остават само два основни нерешени проблема, преди тази работа да може да бъде обединена в Алфа 3 клона.

Първият е свързан с трезор, който се опитва да се присъедини към секция, която е в процес на раздвоение. Съобщението за заявка за присъединяване може да се окаже в две различни подсекции, като по този начин секциите не могат да достигат до консенсус. Вече имаме решение за това и в момента го финализираме.

Вторият проблем е, че когато един трезор се премести, не всеки друг трезор го разбира веднага (поради в крайна сметка последователния характер на мрежата). Затова някои трезори все още могат да смятат, че преместения трезор все още е член на оригиналната секция и очакват той да участва в изпращането на съобщения като такъв. Все още нямаме ясно решение на този проблем, но няколко бяха предложени и обсъдени и изглежда сме на прав път да го преодолеем.

BLS

План на проекта

Aside from some progress on signature combination being correctly handled, we’ve paused work on these issues and PRs to focus on Node Ageing and Vault until (PR 1929 ) can be merged.

Освен напредъкът в комбинацията с подписи, които се обработват успешно, поставихме на пауза работата по тези проблеми и PR-и, за да се съсредоточим върху стареенето на възлите и Трезорите, докато (PR 1929) не бъде обединен.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България

SAFE Network новини – 12.12.2019

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

 • Споделеният Трезор е актуализиран до последната версия и съответно изисква нов конфигурационен файл.
 • Разглеждаме по-подробно как можем технически да приложим Данни с етикети.
 • В CLI бяха внедрени някои незначителни подобрения, като например възможността да се използва CLI в режим само за четене при заявяване на публични данни.
 • Членът на общността @danda представи друга функция за изпълнение, за да позволи на командата files add да чете съдържанието на файла, който се добавя от stdin (вместо от локален път).

Обновяване за Споделения трезор

Днес актуализирахме Споделения трезор от версия 0.19.2 до версия 0.20.1. Както винаги, всяко рестартиране на трезора означава нов конфигурационен файл за него, така че качихме последния конфигурационен файл в S3 тук. Ако искате да използвате Споделения трезор, моля, изтеглете този файл и го запишете на подходящото място на компютъра ви. Обърнете внимание, че решихме да извадим конфигурационния файл на трезора от GitHub и да го хостваме в S3, така че той не се отнася до нито една конкретна версия на GitHub.

Можете да си припомните как да се свържете със Споделения трезор, къде да запазите този конфигурационен файл или как да стартирате свой собствен локален трезор тук.

Важна забележка - в SAFE трезора версия 0.20.x форматът на данните е несъвместим с формата на данните от версия 0.19.x, следователно новият Споделен трезор, който стартирахме, е изчистен, без данни в него. Ако имате локален трезор, работещ с версия 0.19.x и надграждате до 0.20.x, ще откриете, че данните от този трезор не се показват както се очаква. Препоръчваме да качите отново всички данни / сайтове и т.н. в новия трезор, локален или споделен.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Напреднахме добре в тестовете на трезорите и интегрирането им реалната маршрутизация (с тестови parsec). Клиентските заявки вече могат да се обработват от виртуалната мрежа от трезори, създадена от маршрутизацията, и можем да започнем да тестваме различни сценарии, свързани с наличието на мрежа от много трезори. Искането за въвеждане на промените в момента се преглежда и се очаква да бъде обединено, след като разрешим проблем със случайния генератор. Предварително захранения RNG е важен за предсказуеми тестове, но установихме, че той се държи несъвместимо между контейнерите на маршрутизацията и трезорите.

Актуализираният процес на съгласуване на клиентите за свързване към трезорите напредва по-нататък, както от страна на клиента, така и от трезора, и заявката за въвеждане в момента се преглежда. Изглежда, че работи добре, но трябва да проведем още няколко теста, преди да можем да я обединим в кода.

SAFE API

План на проекта

След пускането на версията от миналата седмица, през последните няколко дни се фокусирахме върху технически задачи, който ни бяха останали за довършване в хранилището на safe-api. Например актуализирахме скриптовете за публикуване, за да пускаме само файлове за свързване към истински трезор, тъй като вече няма да публикуваме файлове за използване на тестовата мрежа в Safe-api версиите ни. Използването на тестовата мрежа все още е възможно, но разработчиците, желаещи да направят това, ще трябва сами да изградят артефактите, следвайки инструкциите от съответните README файлове.

Успяхме да надстроим до последния версия в хранилището safe_client_libs, което ни позволява да активираме отново тестове от край до край (e2e) в CI процеса. Автоматичните тестове за safe-cli вече ще се изпълняват в GitHub Actions (GHA) за всеки PR, както беше преди в Jenkins. Тази първа група от e2e тестове все още използва тестовата мрежа, но вече имаме всичко готово да ги стартираме и с локален трезор в GHA, веднага щом открит проблем (очевидно в трезора) е решен.

Някои незначителни подобрения също бяха внедрени в CLI, като например CLI да може да се използва в режим само за четене, когато се работи с обществени данни. Например използването на командата cat или dog на публичен уебсайт няма да изисква CLI-то да бъде упълномощено. Това е хубава стъпка по отношение на UX, тъй като потребителят може да иска да работи с публични данни от мрежата с помощта на CLI и няма да е необходимо да се логва в системата и / или да упълномощава CLI за това, което го прави толкова лесно, колкото разглеждането на обществени данни от SAFE браузъра.

Друга реализация на функция, представена от @danda през последните няколко дни, беше да се даде възможност на командата files add да чете съдържанието на файла, който се добавя от stdin (вместо от местен път). Това отваря възможността за използване на командата files add във верига от команди, което е нещо, което @danda също проучва, за да определи подходяща стратегия за всички команди в CLI.

И накрая, започнахме да разглеждаме добавяне на функция, предложена от общността, чиято цел е да можем да получаваме XOR-адреси на файлове, без да ги качваме в мрежата, т.е. да разширим --dry-run опцията да работи с файлове, а не само с контейнерите им когато се изпълняват командите files put или files sync . Работим върху добавянето на такава възможност първо в SAFE Клиентските библиотеки, така че след това да можем правилно да дадем достъп до нея от safe-api и CLI, заедно с нова safe xorurl команда от най-високо ниво, която да може да предоставя такава информация директно за локални файлове / папки.

SAFE Клиентски библиотеки

План на проекта

Екипът започна работа по връщането на куп тестове, които бяха деактивирани по време на миграцията от тестово маршрутизиране към мениджъра на връзката. Тези тестове са предназначени предимно за тестване на настройката за тестовата мрежа в SAFE Клиентските библиотеки, без да се отчита какъвто и да е клиент или акаунт. С обединяването на PR-и #1106 и #1109, тестовете вече са активирани отново.

Междувременно помагаме и на останалата част от екипа с Етикетите на данни RFC. Все още сме в началните фази на дискусията и вече има много коментари. Присъединете се към нас в конкретната тема, ако още не сте го направили.

На CI / CD фронта напълно пренесохме нашата работа в GitHub Actions и пуснахме най-новите версии на библиотеките ни. Обърнете внимание, че новите версии на контейнерите все още не са публикувани. Публикуването на нови версии и на трите контейнера (SAFE Core, Authenticator и App) е доста просто. Търсим подход, при който бихме могли селективно да надстройваме конкретни контейнери. Това е последната стъпка към първоначалната миграция към GitHub Actions. Ще търсим начини да подобрим скоростта на изграждане, като използваме кеширане и т.н.

Продължаваме да разработваме подробностите и API-тата за новия мениджър на връзки. Сега, когато внедрихме новия процес на свързване за клиентите, липсват още някои подробности: някои от API-тата, свързани с прекъсване на връзката и уведомяване за промените в състоянието на връзката, трябва да бъдат преразгледани по отношение на новия подход за свързване с трезорите. След като обединим новата реализация на протокола за свързване при Трезорите, най-накрая ще можем да започнем да тестваме клиента с множество трезори, работещи в рамките на секция.

Етикети за данните и споделяне

След много дискусии в темата за предварителното RFC върху етикетите за данни, разглеждаме по-подробно как можем технически да приложим това и каква работа ще бъде включена.

Дискусиите все още продължават, но вече се концентрираме около подход, който използва споделяне на BLS ключове за обработка и проверка на етикетите на данните. Този подход ще използва нашата сегашна система от разрешения за данни, която поддържа нещата гъвкави там, но също така ни дава допълнително предимство: способността да споделяме частна информация.

С помощта на споделянето на BLS ключовете, приложенията ще бъдат снабдени със собствени ключове за подписване, които DataHandler ще може да провери и да верифицира присъствието на етикета върху дадени данни. Което означава, че споделянето на данни ще бъде възможно чрез генериране на нов KeyShare , който ще бъде даден на друг акаунт, и докато съответният етикет присъства на данните, обработващият данните ще разреши работата с тях. (Оставяйки ClientHandler да управлява приложенията и да проверява нещата на ниво акаунт.)

Така че сега влизаме в нестабилната част на предложението, проверяваме структурата на данните и търсим частни случаи. Всичко това ще подготвим скоро в пълноправен RFC.

SAFE Network програма (мобилни устройства)

План на проекта

Тази седмица се фокусирахме единствено върху приложението SAFE Network за мобилни устройства и постигнахме значителен напредък, като става въпрос за добавяне на нови страници и подобрения. Добавихме страница за създаване на акаунт, подробности за приложението и страница с настройки. Останаха само две страници, които да бъдат добавени в приложението от страна на дизайна.

Добавихме проверка в приложението, за да проверим дали SAFE мобилния браузър вече е инсталиран на устройството или не. Ако браузъра е инсталиран, тогава страницата за стартиране показва банер, от който потребителят може директно да премине от SAFE Network програмата към браузъра, а ако не е инсталиран ще предоставим връзка, от която можете да изтеглите мобилния браузър.

Подобрихме логиката за навигация и жестове, така че сега е лесно да навигираме между всички страници. Тези подобрения включват също добавяне на жестове за навигация за множество изгледи тип въртележка, реализирани на различни страници и затваряне / отваряне на изскачащи страници.

Тъй като първоначално прескочихме задачите за стилизиране за всички страници, тази седмица започнахме да пренасяме цветове, теми и стилове от дизайните към кода и да актуализираме страниците, за да използваме същите.

SAFE Удостоверител (мобилни устройства)

План на проекта

Направихме някои малки преструкториращи промени в приложението за удостоверяване на мобилни устройства, за да подобрим потребителското изживяване около избора за свързване с различни трезори, PR за същото се преглежда и скоро ще бъде обединен.

Стареене на възел (Node Ageing)

План на проекта

Все още напредваме с работата по повишенията (възрастни към старейшини) и пониженията (старейшини към възрастни) (PR 1929). Обединихме редица PR, които извадихме като самостоятелни части, необходими за завършването на тази работа. В момента работим по по редките провалили се тестове. Основната оставаща трудност е подсигуряването във всички случаи, че в случай на промяна на старейшина или разделяне на секция, всички необходими старейшини получават и гласуват за събитията, които се нуждаят от консенсус.

Полезни линкове

Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: Redirecting...

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България