Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

Safe Network новини - 22.7.2021

В новините за тази седмица се задълбочаваме в най-малко любимата тема на всички - бъговете. Грешките не са лесна тема за определяне, защото в сложна, многостранна, авангардна система като Safe може да е трудно да се разбере откъде започва една грешка, а другата свършва. Дали тази грешка е в нашия код или в библиотека на трета страна или може би в това как те си пасват? Това наистина ли е корекция на грешка или просто оптимизация чакаща да се случи?

Въпреки това, това е нещо, за което ни питат доста, и тъй като основна точка от тестовите мрежи е да ни позволи да проследим и унищожим малките проблеми, трябва поне да опитаме да опишем ситуацията. Така че тази седмица ще разгледаме едно от нещата, които наистина трябва да са готови на 100% преди Флеминг - премахване на загубата на данни - и поправките, които въвеждаме, за да стигнем до там.

Общ напредък

@Chriso продължава работата по ARM компилации за aarch64, но за съжаление новата му Raspberry Pi пристигна с дефектна microSD карта. Замяна пристигна във вторник, така че не остава още много чакане. Благодарим на @folaht, @stout77 и други за изпробването на съществуващите компилации.

DBCs

Постигнахме напредък по анонимните транзакции, използвайки Pedersen заявки и заслепени стойности, за да скрием паричните суми. Повече за тях друг ден!

Потребителско изживяване

@JimCollinson преосмисля потоците на потребителско изживяване въз основа на развитието на мрежата, за да включва DBC, предплатени качвания, транзакции с множество сигнали и възможности за онлайн/офлайн CRDT транзакции.

NRS новини

@Anselme and @bochaco have been updating the client API and Name Resolution System, tidying up the code and removing the old Map data type.

Speaking of no-longer-the-new-boy Anselme, here’s a bit from him:

@Anselme и @bochaco актуализират клиентския API и системата за разрешаване на имена, подреждат кода и премахват стария карта тип данни.

Ето и малко информация за “не-толкова-новия” член на екипа Анселме:

Идвайки от специализация по системно програмиране (UNIX), прескачах от поле на поле, преминавайки от блокчейн към бек-енд програмиране, инженеринг на данни и машинно обучение. Запален съм по компютърните вируси, системното програмиране, софтуерната сигурност, децентрализацията, машинното обучение и езиците за програмиране.
Обичам да мисля за кода като поезия, въпреки това, искам да разработвам за по-голяма цел, за по важни неща. Ето защо съм тук в MaidSafe.

Премахване на загубите на данни

От само себе си се разбира, че загубата на данни е абсолютно не-не за Safe (изчезването на данните от вечната мрежа би било особено лошо). Парчетата от данни, съхранявани на Safe възли по целия свят, трябва да могат да преживеят събития при отпадане, локални прекъсвания и византийски участници. Тези от вас, които помогнаха с тестването (:thankyou:), знаят, че все още не сме се справили с премахването на загубата на данни.

И така, какви са грешките, които водят до изчезване на данните с течение на времето? Както споменахме по-горе, вероятно много неща се припокриват.

Една от грешките, поправена тази седмица, се случваше при разделянето на секции, където Възрастните, опитващи се да копират данни, понякога комуникираха с това, което смятаха, че е друг Възрастен, но който при разделянето беше повишен в старейшина - и така игнорираха съобщението. Тестването показват, че този бъг е премахнат. Сбогом бъг. Този тип грешки трябва да бъдат много по-редки, когато анти-ентропията е напълно внедрена. И все още по-рядко, сега когато имаме надежден тест за това.

Други поправки за справяне с проблемите със загубата на данни включват промяна на потока на маршрутизиране между различни Възрастни в раздел и между Възрастни и Старейшини, за да се гарантира, че парчетата данни всъщност са там, където смятаме, че са, и не са загубени поради грешна логика.

Също така видяхме, че проблемът с липсата на памет също е вероятно причина за загуба на данни. Мислим, че сме се справили с това, но остават няколко въпроса. Може да има дори още.

Както се надяваме да видите, тези грешки са трудна задача за отстраняване. Те могат да съществуват на множество места, да се припокриват и едното да задейства друго. Те могат да бъдат трудни за възпроизвеждане, изисквайки специфични мрежови условия или пресичане на съобщения в определено време.

Малко по малко ще се справим, но няма да имаме шанс да ги проследим без всички вас, които ни помагате с тестването. Дори когато те са краткотрайни, информацията, която тестовите мрежи предоставят на екипа, е безценна, така че благодарим още веднъж на всички за отстраняването на грешките досега!

Преводи:

:uk: English :ru: Russian ; :de: German ; :es: Spanish ; :fr: French


  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: Safe Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската Safe общност: Redirecting...
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на Safe Network България: Safe Network България
2 Likes