Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

SAFE Network новини - 9.4.2020

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

  • Завършихме преструктурирането в authd (процесът на Удостоверителя), което носи възможност за стартирането му под Windows без администраторски разрешения (започвайки от следващата версия).
  • Командата safe files е завършена и трябва да бъде включена в следващата версия на SAFE CLI.
  • @jimcollinson публикува още няколко примерни дизайна, свързани с SAFE Network App UX (вижте по-долу).
  • Планирането продължава за Трезори Фаза 2b - многосекционна мрежа.

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Надяваме се, че сте се забавлявали с последната версия на тест мрежата. Правим интересни проучвания за някои подобрения в текущата фаза на мрежата с една секция. Успоредно с това планираме и следващата фаза с множество секции. Добавихме няколко страници към плана на проекта. След още малко обмисляне ще ги преобразуваме в задачи с много повече подробности и тогава е време за спринт програмиране!

SAFE API

План на проекта

През изминалата седмица успяхме да завършим преструктурирането в authd, което променя начина, по който процесът се стартира в системата ви. Това преструктуриране ни позволи да се отървем от две зависимости, които използвахме за тази цел (съответно за Windows и Linux / macOS), и вече имаме един и същ код за всички платформи, тъй като процесът се стартира с помощта на основните Rust помощни програми. С тази промяна също успяхме да поправим проблема, който имахме под Windows, където authd регистрационните файлове не се генерираха на аналогично място, както се прави за Linux и macOS (~ / .safe / authd / logs / safe-authd.log), т.е. authd на Windows ще запише своите регистрационни файлове на C: \ Users \ \ .safe \ authd \ logs \ safe-authd.log в следващата версия.

Друго интересно подобрение, което това преструктуриране донесе в authd, е възможността да стартирате authd под Windows без администраторски права. Това изискване се дължеше на инсталирането на authd и стартирането му като Windows услуга, но сега ще бъде стартирано като прост процес във фонов режим, точно както се прави под Linux и macOS. Следователно, от следващата версия няма да е необходимо да го инсталирате с администраторски разрешения под Windows, а ще може да се стартира с обикновена команда safe auth start, пак да повторим без администраторски разрешения.

Също така направихме някои малки поправки в CLI-то, включително промяна, за да увеличим прозореца на изчакване в комуникацията между CLI и authd, така че времето на CLI-то да не изтича преди това на authd, когато има проблеми със свързването към мрежата. По този начин ще можем да видим грешка във времето за изчакване, идваща от authd, а не от CLI. Също така подобрихме CLI-то, така че да не се изключва, когато идентификационните данни са невалидни, а вместо това да се връща към свързване с достъп само за четене, което може да е достатъчно добро за някои команди като cat/dog за публично съдържание.

И накрая, работата по safe files get напредва, което ще позволи изтеглянето на файлове и директории от SAFE Network FileContainer в локалната файлова система. Тази команда работи подобно на cp или scp в Linux / macOS или копиране в Windows. Кодът вече е завършен и се тества от екипа. Той трябва да бъде включен в следващата версия на SAFE CLI.

SAFE Network програма - UX

MVE проследяване на напредъка на функциите

Напредваме в разработката на приложението. Нищо ужасно бляскаво, няма и гигантски скокове, но все повече задачи се отмятат в списъка.

Кликнете върху тях или ги изтеглете, за да ги разгледате в пълен размер:

Бюлетин с информация за достъпа до данни

272b655cc48765d302ff8348eb1875aa81c4d82c_2_439x500

Множество данни в една заявка за достъп

62512b55582e2f2d099094c0b338ace711e45149_2_690x384

Списъци за филтриране и сортиране

ed07934bb0261a6d67e113a8b31a80d6d44e6fb6_2_348x500

SAFE Network програма (десктоп)

План на проекта

Работата по SAFE Network програмата до голяма степен беше задържана тази седмица, тъй като @joshuef се гмурна в клиентските библиотеки, за да разгледа някои концептуални работи на CRDT. Това само по себе си включва малко преправяне на нашия код за управление на връзката, за да се даде възможност за по-лесно тестване на обработката на отговорите. След като направихме това, получихме прост набор от GSet тестове и можем да видим, че получаването / обединяването на някои различни CRDT типове данни не би трябвало да доведе до прекалено много проблеми за клиента. Още веднъж това е само бързо доказателство за концепцията, но изглежда обещаващо засега.

Със завършването на това започнахме да търсим решение на някои проблеми, докладвани тук в новините от миналата седмица. Изглежда, че Linux има доста такива, така че започнахме там. Скоро трябва да последва нова алфа, така че нашите запалени алфа тестери трябва да получават известия в приложението, когато е налична актуализация, но ние също ще публикуваме и тук, за да ви уведомим.

SAFE Удостоверител / SAFE браузър (мобилни устройства)

Удостоверител план, браузър план

Направихме няколко текстови промени в приложението за удостоверяване, основно фокусирани върху страницата за избор на мрежа. От страна на мобилния браузър забелязахме, че някои от уебсайтовете / страниците не се зареждат правилно под iOS, докато работят добре на устройства с Android. Започнахме работа по намирането на първопричината зад този проблем, за да може той да бъде разрешен.

Освен обикновените корекции на грешки, работим и с екипа на SAFE Клиентските библиотеки, за да осигурим по-добро потребителско изживяване около прекъсванията на мрежата и повторното свързване. Това ще ни помогне с правилното боравене с различните мрежови събития и ще можем да премахнем ненужните стъпки за повторно удостоверяване.

SAFE App C#

План на проекта

Поправихме доста стар проблем в библиотеката safe_app_csharp. Проблемът водеше до срив на приложението при опит за декодиране на всеки отговор за удостоверяване от приложението за Удостоверителя (мобилния или CLI-то). Поради този проблем не беше възможно да се справяме с различни случаи на грешки. Актуализирахме и тестовете, за да гарантираме правилното функциониране на поправенето API на всички настолни и мобилни платформи.

Премахнахме тестовата настройка на AppVeyor от хранилището и за да опростим допълнително процеса, и използването на единна платформа за целия процес на CI / CD, преместваме кодовото отразяване и настройката за публикуване на API документацията в Azure DevOps.

Маршрутизиране и quic-p2p

План на проекта

Работата за маршрутизиране е спряна през тази седмица, тъй като проучваме нов вълнуващ алгоритъм, който потенциално може да подобри логиката на работа с монети по отношение на производителността и простотата на кода. Все още не можем да кажем много повече от това, но останете в очакване за повече информация!

BLS - Разпределено генериране на ключове

Както беше планирано от миналата седмица, добавихме още тестове към работата по внедряването на PoC. Тези тестове разширяват обхвата на цялата фаза на преход сред DKG предложението и демонстрират повече случаи на използване. Също така поправихме някои грешки, които сарещнахме в този процес и актуализирахме кода с по-чиста тестова структура.

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България
2 Likes