Български (Bulgarian) 🇧🇬 Добре дошли в Safe Forum

SAFE Network новини - 2.4.2020

Накратко

Ето някои от основните неща тази седмица:

Трезори – Фаза 2

План на проекта

Тази седмица осъществихме последната стъпка от Фаза 2а, а именно споделена Секция, разположена върху компютри в DigitalOcean. Тази секция се състои от 8 трезора (7 старейшини и 1 възрастен), всеки от които се намира на отделен компютър, които работят заедно, използвайки Маршрутизирането и комуникират с помощта на quic-p2p, за да обработват и отговарят на заявки, изпратени от браузъра или CLI-то чрез SAFE Клиентските библиотеки. Това е нова версия на различните компоненти, които работят заедно, така че ако все още не сте я изпробвали, преминете към този пост във форума и я тествайте.

Вече започнахме да разглеждаме следващата фаза на Флеминг, Фаза 2б - множество секции. Разглеждаме изискванията на тази фаза и планираме стъпките напред. Следете тук за повече информация.

SAFE API

План на проекта

safe-nodejs получи някои актуализации тази седмица. Не на последно място актуализация на най-новата версия на Safe-api 0.11.0, която осигурява съвместимост с най-новите тестови мрежи на Бейби Флеминг (това е включено в най-новите алфа версии на браузъра / safe network програмата, въпреки че все още се борим с някои проблеми с подписването на код там).

Също така настроихме хранилището да работи за непрекъсната доставка. Това не е най-вълнуващото нещо в света, но то премахва няколко ръчни / трудоемки и потенциално податливи на грешки стъпки, които трябваше да правим ръчно. Така че сега всичко, което обединим в master хранилището ще генерира собствени промени / тагове за промени и автоматично ще променя версията в зависимост от това кои добавки (функции, нарушаване на промените или корекции на грешки) са включени в най-новия PR. Изглежда, че този подход е работи добре до тук, затова в момента го разгръщаме и в някои от другите ни хранилища.

Тази седмица започнахме с преработка в safe-authd, за да разрешим не само проблема, че в Windows не се генерират регистрационни файлове, но и да премахнем необходимостта от администраторски разрешения за стартиране на safe-authd под Windows. Това изискване се дължеше на safe-authd да бъде процес на Windows, но ще преминем към различен тип внедряване, под всички платформи, което няма да се нуждаят от администраторски разрешения, за да го стартират като отделен / фонов процес.

SAFE Network програма (десктоп)

План на проекта

Най-накрая SAFE Network програмата получава дългоочаквана актуализация, като тази седмица излиза новата съвместима с Бейби Флеминг алфа версия. Освен настройването на някои CI подобрения за активиране на автоматичните обновления, SAFE Network програмата вече може да:

  • Управлява / инсталира CLI-то и го използва за инсталиране / управление на safe-authd
  • Спира Safe-authd при изключване само ако е отговорна за стартирането му
  • Автофокусира при получаване на заявки за удостоверяване

Можете да изтеглите най-новата алфа версия от тук, но отбелязваме, че днес забелязахме някои проблеми с подписването на кода - работата по разрешаването им е в ход, така че, моля, игнорирайте всички свързани грешки при инсталирането.

SAFE браузър (десктоп)

План на проекта

Десктоп браузърът също получи някои CI подобрения за непрекъсната доставка. Отвъд това, най-новата версия е с актуализирани SAFE API-та и внедрява корекция за сигурност, което позволява contextIsolatio за елементите на уеб преглед в Electron. Това трябва да предотврати някои експлоатационни мерки в сигурността, свързани с JavaScript веригата прототип.

Тази седмица бяха пуснати нови алфа версии на настолния браузър, които включват тези най-нови актуализации, както и съвместимост със споделената секция на Бейби Флеминг. Можете да изтеглите от GitHub тук. Забележете, както беше споменато по-горе имаше някои проблеми с подписването на кода на браузъра и SAFE Network програмата, работата по отстраняването им продължава, така че моля, игнорирайте всички свързани грешки при инсталирането.

SAFE Удостоверител (мобилни устройства)

План на проекта

Днес пуснахме нова версия на SAFE Удостоверителя (v0.3.0). Тази актуализирана версия поддържа мрежата с една Секция (версия 3 на Бейби Флеминг), включително споделената секция, пусната от MaidSafe. Можете да изтеглите новото приложение за удостоверяване чрез QR кодовете или връзките, достъпни тук.

Добавихме опция за изтегляне на информация за връзката със споделената Секция на MaidSafe и я зададохме по подразбиране на страницата с Избор на настройки за Трезор. Това опростява процеса за свързване на тези, които искат да използват споделената секция на MaidSafe и избягва необходимостта от ръчна настройка.

Сваляне на настройките за споделената секция на MaidSafe Автоматично добавяне на споделената секция на MaidSafe

Обърнете внимание, че връзката за изтегляне за споделената секция на MaidSafe ще се появи на екрана “Избиране на Трезор”, само ако нямате изброени конфигурационни файлове.

SAFE браузър (мобилни устройства)

План на проекта

Днес пуснахме и нова версия на SAFE мобилния браузър (v0.4.0), също съвместима с мрежата с една секция(версия 3 на Бейби Флеминг), включително хостваната от MaidSafe споделена секция. За да изтеглите и започнете да използвате актуализирания мобилен браузър, можете да намерите QR код и връзките за директно изтегляне тук.

За да опростим процеса на удостоверяване, добавихме опция да се свържете и удостоверите с MaidSafe хостваната споделена секция, без да използвате Удостоверителя. За да използвате всяка друга секция, локална или хоствана от някой друг, трябва да използвате Удостоверителя.

Освен това добавихме нов бутон в горната лента за навигация до адресната лента, за да покажем състоянието на удостоверяване. Може да се кликне, за да се даде възможност на потребителя да потвърди автентичността на приложението.

Обновяване на диалога за удостоверяване Състояние на удостоверяването и бутон за удостоверяване

SAFE App C#

План на проекта

Тази седмица реконструирахме вътрешната структура на проекта и опростихме връзките въз основа на последните промени в преработката на FFI в safe_client_libs / safe_app, safe_client_libs / safe_authenticator_ffi и safe-api / safe-ffi библиотеките. Тествахме промените и пуснахме стабилен MaidSafe.SafeApp NuGet пакет, съвместим с мрежата с една секция.

Маршрутизиране и quic-p2p

План на проекта

След голямата работа по преработката от миналата седмица, сега се връщаме към внедряването на нови функции. Тази седмица направихме разграничението между възрастни и бебета. Тази промяна е важна част от това мрежата да стане устойчива към Сибил атаките, защото не позволява на злонамерена личност да превземе мрежата, като просто стартира голям брой трезори под свой контрол. В момента PR-а се преглежда и ако всичко върви добре, скоро ще бъде обединен.

BLS - Разпределено генериране на ключове

Продължаваме с напредъка, споменат миналата седмица, по работата на PoC за прилагането на DKG схемата. Добавихме тестовете за threshold_signature и threshold_encrypt - тези два теста служат също като примери за демонстриране на това как може да се използва основния контейнер. Ще добавяме още тестове, за да разширим обхвата и да демонстрираме повече случаи на използване. От страна на свързаността на нещата, трезорът, използващ този контейнер, трябва да е запознат с фазите на DKG, през които ще премине, следователно това изисква подобен модел на изпълнение като този на архитектурата ни в SAFE Клиентските библиотеки (където свързаността се управлява от States). Тази яснота ни проправи няколко маршрута, които екипът може да предприеме, за да постигне свързаност и смятаме да тестваме този модел през следващата седмица, за да видим дали това ще бъде ефикасен начин за структуриране на контейнера.

  • Подробна информация може да намерите както винаги във форума на международната общност: SAFE Network Forum
  • Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: SAFEnetwork България | Facebook
  • Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: Safe Network България
1 Like